Fed-köp lyfte börserna i New York

USA New York-börserna letade sig succesivt uppåt under måndagen efter att ha fallit tungt i den inledande handeln. Bränsle till uppgången kom bland annat från Feds besked om att centralbanken börja köpa individuella företagsobligationer.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,6 procent till 25.763. Det bredare S&P 500-indexet steg 0,8 procent till 3.067, samtidigt som teknikorienterade Nasdaqs kompositindex adderade 1,4 procent till 9.726.

Fed kommer börja köpa individuella företagsobligationer i tillägg till de ETF:er som redan köps inom programmet SMCCF. Fed kommer köpa obligationer som har kvarstående löptider på fem år eller mindre. Kreditbetyget måste ha varit BBB-/Baa3 per den 22 mars.

Moderna, som Astra Zeneca har en ägarandel i, lyfte 7,4 procent. Israel är i långt gångna samtal med Moderna om att köpa det coronavaccin som har gått in i slutgiltiga tester, rapporterade den israeliska sajten YNET, enligt Reuters.

Biluthyraren Hertz avser att ta in 500 miljoner dollar i en emission, enligt dokument som lämnats till finansinspektionen SEC. Handeln i Hertz aktie har varit extremt volatil och beskrivits som irrationell då bolaget är bankrutt. I dokumenten varnar också Hertz för att aktierna kan bli värdelösa. Aktien var ned över 30 procent.

Starbucks steg 0,8 procent. Atlantic Equities har inlett bevakning av kafékedjan med rekommendationen övervikt där motiveringen lyder att Starbucks kommer gå stärkt ur pandemin med en effektiviserad kostnadsstruktur.

Chiptillverkaren Intel har fått sin rekommendation uppskruvad till övervikt från neutral av Keybanc, som menar att chiptillverkaren befinner sig i en stark position för att dra nytta av nästa våg av datoranvändning bortom datorer, telefoner och surfplattor. Aktien var upp 1,3 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 4 punkter vid 0,72 procent.

Graf: S&P500-index, måndagen den 15 juni

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -