BofA: Aktiemarknaden är övervärderad

Fondkommentar Investerarnas optimism har fortsatt att stärkas. Men samtidigt höjer de ett varningens finger för att aktiemarknaden är övervärderad. Det visar den senaste investerarenkäten.

Riskaptiten har stärkts den senaste månaden i takt med att allt flera länders ekonomier öppnas upp. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 5 till 11 juni.

I spåren av en ökad riskaptit säger en majoritet av investerar kollektivet att aktier är övervärderade. Det är den högsta nivån någonsin och den högsta sedan 1998.

Förväntningarna för den globala ekonomins tillväxt och bolagens vinsttillväxt ökade betydligt den senaste månaden. Optimismen påverkades av öppnande ekonomier och stora stimulanspaket. Samtidigt minskade antal investerare betydligt som tror att vi står inför en global recession.

Att det svänger mycket på finansmarknaden i år är tydligt. Nu har investerarnas kassor minskat i den snabbaste takten sedan augusti 2009. Optimismen är tydligt när nettokassan sjönk till 4,7 procent från 5,7 procent. Trots den sjunkande likviditeten kan man säga att det finns torrt krut kvar. Historisk har det varit en köp-signal när nettokassan stiger över 4,5 procent.

De snabbfotade hedgefonderna ökade nettoexponeringen till aktier från 34 procent till 52 procent. Det är den högsta nivån sedan september 2018.

Antal investerare som tror att det är början på en ny stark börsuppgång en så kallad ”bull market” ökade betydligt under månaden. Men fortfarande är investerarkollektivet mer negativt inställd till uppgången och en klar majoritet tror att det blir en U-formad eller W-formad återhämtning.

Investerarna har under månaden minskad exponeringen mot tydliga vinnarsektorer på coronapandemin. Det är främst aktier inom tekniksektorn, hälsovård och kommunikation som där investerarna valt att minska sin övervikt.

Investerarna minskade sin undervikt mot råvarusektorn och energibolag, fast de hör till de mest underviktade sektorerna. Mest underviktat är allmännyttiga bolag.

Amerikanska aktier är fortfarande den mest överviktade regionen. Men under månaden minskade övervikten. Däremot ökade intresset betydligt för aktier i eurozonen. De hade den största positiva förändringen av alla regioner.

Även investerarnas intresse för tillväxtmarknadsaktier vände under månaden. Storbritannien som är den mest underviktade regionen ökade också i popularitet när flera investerare skiftat inställning från undervikt till neutralvikt.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är ett nytt Corona utbrott. På andra plats är det en tydlig oro för en ny hög permanent arbetslöshet. Det amerikanska presidentvalet närmar sig och den har nu kommit upp som en riskfaktor hos investerarna.

 

Att var investerad i amerikanska tillväxt och teknikaktier har förstärkts som en klart på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -