Oväntade vinnaraktierna på pandemin

Börs Pandemin har fått fart på husbils- och husvagnsmarknaden. Många ledande husbilstillverkares aktier har rusat i år.

Traditionellt sett är husvagns- och husbilsmarknaden mycket cyklisk. Pandemin har dock kastat om korten. En husvagnssemester ses som säkraste sättet att undvika smittan.

46 miljoner amerikaner planerar att semestra i en husbil under de kommande tolv månaderna, enligt en ny undersökning från amerikanska paraplyorganisationen Recreational Vehicle Industry Association.

Världens största noterade fritidsfordonstillverkare amerikanska Thor Industries aktie har rusat med inte mindre än 48 procent hittills i år. Bakom ligger ökad efterfrågan när semestersugna personer söker alternativ till charterresor och kryssningar.

Bolaget har märkt av ett stort inflöde av förstagångsköpare till följd av pandemin. I kvartalsrapporten för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 19/20 skriver vd att en ny trend är att personer köper fritidsfordon för att använda dessa som mobila kontor i coronatider.

Vidare skriver bolaget i rapporten att efterfrågan är väldigt stark och att lagren håller på att tömmas.

Totalt låg försäljningen för det tredje kvartalet på 1,68 miljarder dollar under kvartalet.  Drygt 60 procent av försäljningen skedde i Nordamerika. 615 miljoner dollar omsattes i Europa.

Thor Industries är ledande tillverkare av husbilar i Nordamerika. Bolaget har knappt 22 000 anställda. Bolaget grundades 1980 och har sitt huvudkontor i Elkhart i delstaten Indiana.

Fem av de elva analytiker som bevakar aktien sätter köp, enligt Marketscreener. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 98 dollar per aktie. För närvarande handlas aktien kring 100 dollar.

Thor Industries är en viktig kund till svenska Dometic.

Dometic sysslar främst med kylning och uppvärmning till husvagnar och husbilar. Företaget har produkter som luftkonditioneringssystem, spisar, varmvattenberedare, ugnar och portabla kylboxar. I år är Dometics aktie ner 19 procent.

Största konkurrenten för Thor Industries är Winnebago. Bolaget är främst kända för sina stora och lyxiga husbilar. Företaget grundades 1958. Huvudkontoret ligger i Forest City i delstaten Iowa. Winnebago har cirka 4500 anställda.

Winnebagos aktie är upp 26 procent i år. Winnebago har inte kommunicerat hur försäljningen gått under pandemin.

Aktien har dock dragits med upp av sektorns uppgång. En faktor som talar extra för bolaget klarat sig relativt bra är att merparten av deras kunder tillhör de övre inkomst- eller förmögenhetsskikten, vilken i sin tur gör dem mindre konjunkturkänsliga.

Winnebago lämnar rapport för det tredje kvartalet den 24 juni i det brutna räkenskapsåret.

Sex av de elva analytiker som bevakar Winnebagoaktien sätter köp. Genomsnittlig riktkurs ligger på 55 dollar.

Aktie

Utv i år %

Börsvärde md USD

Camping World Holdings

62

0,9

Thor Industries

48

6,1

Winnebago

26

2,3

Patrick Industries

11

1,4

LCI Industries

9

2,9

Kabe

-6

0,14

Trigano

-8

2

Dometic

-19

2,6

Rev Group

-44

0,4


Ett annat sätt att investera i husbilstrenden är via Camping World Holdings som är den största återförsäljaren av husbilar i USA. Bolaget bedriver försäljning på 200 platser i 36 delstater över USA.

Aktien har haft ett fantastiskt år på börsen med en uppgång på över 60 procent. Efter uppgången bedömer analytikerna att det gått lite väl snabbt uppåt.

Av de elva analytiker som följer aktien är det bara två som sättet köp. Riktkurserna ligger i genomsnitt på 16,5 dollar per aktie. Det kan jämföras med dagens aktiekurs på runt 23 dollar.

Andra aktörer inom husvagns- och husbilssegmentet är LCI Industries och Patrick Industries som bland annat sysslar med inredning av husvagnar och husbilar.  

Den enda renodlade husvagns och husbilsaktien på svenska börsen är Kabe. Bolaget är en förhållandevis liten spelare jämfört med sina amerikanska konkurrenter. Kabe värderas till cirka 1,2 miljarder kronor. Hittills i år är aktien ner 6 procent.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -