Fokus på smittspridning, EU-toppmöte

Makroveckan Risk för förnyad smittspridning och vinsthemtagningar fick börsen på fall under förra veckan. I veckan står striden mellan ökad smittspridning och ett fortsatt öppnande av ekonomier. Med ett EU-toppmöte som lite extra krydda.

Efter börsens rivstart på juni var det betydligt dystrare tongångar i förra veckan. Den svenska börsen backade med hela 7 procent medan USA-börsen sjönk med 4,8 procent. Signaler kring ökad smittspridning, framför allt i USA:s södra delstater, fick många att trycka på säljknappen. Det fanns dessutom säkerligen många som försökte säkra hem tidigare vinster. Även i Kina befaras en andra våg att Corona-smitta.

Att den amerikanska centralbanken kom med ganska dystra besked kring ekonomin i samband med förra veckans räntebesked bidrog också till ett ökat säljtryck.  Möjligen kan Fed-chefen Jerome Powell tona ner den bilden en aning i samband med den här onsdagens anförande inför senatens budgetkommitté. Något som kanske skulle kunna gjuta lite mod i investerarkollektivet.

I riskaversionens spår fick vi dessutom se prisnedgångar på olja och en rejäl press nedåt på räntor. Den amerikanska tioårsräntan sjönk med drygt 20 punkter och handlas nu kring 0,66 procent. Även i Europa sjönk räntorna på bred front. Den svenska kronan har också tappat lite under förra veckan, och har fortsatt att sjunka på måndagsmorgonen då det ser ut som att börsen kommer att få en tung start.

I veckan som kommer lär det vara fortsatt stort fokus på smittspridningen och de amerikanska protesterna. Konjunktursignalerna lär annars vara försiktigt positiva även om det inte rörs sig med någon rekordfart uppåt. Ekonomierna öppnas dock upp allt mer, vilket förhoppningsvis ska bidra med lite konjunkturoptimism.

Bank of Japan, Norges bank och Bank of England lämnar penningpolitiska besked. Några dramatiska nyheter är inte väntat men det kan givetvis komma en och annan överraskning nu när det är full penningpolitisk gas som gäller.

Mycket av marknadens fokus lär också hamna på det EU-toppmöte som håll på fredag och där EU-kommissionens förslag till räddningsfond och långtidsbudget ska avhandlas. Räkna med heta diskussioner och det förefaller högst osannolikt att något substantiellt kommer att beslutas den här gången. Viktigt ändå att få besked kring hur stora motsättningarna är och vilka kompromisser som kan bli möjliga. I Sverige firar vi dock midsommar så analyserna lär få vänta till nästa vecka.

För svenskt vidkommande har vi annars en färsk prognos från Konjunkturinstitutet (KI) att se fram mot på onsdag. Lite mer kött på benen har KI den här gången men även nu lär prognoserna vara behäftade med stor osäkerhet.

På tisdag publicerar Ekonomistyrningsverket sin prognos över statsbudgetens utveckling. Det lär vara en del minus i siffrorna men att de svenska statsfinanserna i utgångsläget är i fint skick ska förhoppningsvis bidra till att det inte blir något större finansiellt stök.

Måndag

 

De viktigaste siffrorna har släppts under natten mot måndag. I Kina steg industriproduktionen i maj med 4,4 procent i årstakt medan detaljhandelns minskade med 2,8 procent. Annars blir det mest fokus på risken för förnyad smittspridning, framför allt i USA.

 

Tisdag

 

Ekonomistyrningsverket publicerar prognos för statsbudgetens utveckling. Det blir minus i statskassan under 2020 men givetvis intressant att se hur stort underskottet kan tänkas bli. Ska ändå inte behöva bli så stora reaktioner på finansmarknaden eftersom de svenska statsfinanserna ändå är i fint skick. Framför allt i jämförelse med de flesta andra länder. Fed-chefen Jerome Powell håller tal och kan möjligen tona ner det lite dystra budskap kring ekonomin som han gav i samband med förra veckans penningpolitiska besked. Bank of Japan fortsätter att pumpa ut pengar.

 

Onsdag

 

Konjunkturinstitutet publicerar ny prognos. Den här gången har man lite mer kött på benen vad avser de ekonomiska utfallen av Corona-krisen men det råder fortsatt stor osäkerhet kring hur stort fallet i tillväxten kan bli och hur snabbt ekonomin kan vända upp mer rejält. Dystra siffror lär det ändå vara. Den svenska arbetslösheten väntas ha tickat upp ytterligare i maj och börjar närma sig dubbelsiffrigt. Amerikanskt bostadsbyggande ska ha studsat upp rejält i maj vilket kan lyfta humöret en aning.

 

Torsdag

 

Norges bank och Bank of England lämnar penningpolitiska besked. För Norges del är det mest intressanta beskeden kring hur länge räntan kan väntas ligga kvar på noll. För brittisk del handlar det mest om huruvida banken kommer att lansera utökade köp av obligationer. Och som alltid nuförtiden en hel del fokus på de amerikanska veckosiffrorna över nyanmäld och kvarstående arbetslös.

 

Fredag

 

Midsommarafton och den svenska börsen håller stängt. Den här dagen viker vi annars åt det EU-toppmöte som ska diskutera EU-kommissionens förslag till räddningsfond samt EU:s långtidsbudget. Lär bli en hel del hårda diskussioner och några substantiella resultat redan nu är inte att vänta. Som alltid måste det bråkas ett tag innan en kompromiss arbetas fram. Sverige spelar här en nyckelroll eftersom regeringen är stora motståndare till de förslag som lagts fram.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -