Börsen återhämtar sig, defensivt upp

Börs Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på måndagen återtagit något av den inledande nedgången i spåren av oro för ökande antal coronafall i Kina och USA. Fortsatt försiktig inställning till risk tryckte upp flera av de defensiva bolagen till toppen bland storbolagen.

Vid klockan 12.30 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till 1.601. Aktier för 8,4 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX ned 1 procent medan franska CAC40 hade backat 0,6 procent.

Det var fortsatt defensiva bolag i täten på OMXS30. Telia, vars vd Alison Kirby i en intervju med DI sade att bolaget borde kunna prestera bättre marginaler, var upp 2,6 procent. Bakom telekombolaget klättrade Kinnevik 2 procent. Börsveckan menade i senaste nummer att investmentbolaget är köpvärt och SEB Equiteis har skruvat upp sin riktkurs till 258 kronor (242) med upprepad köprekommendation.

Bland övriga storbolagsvinnare fanns Astra Zeneca som steg 1,7 procent, i likhet med sektorn i övrigt på de europeiska börserna.

RBC Capital Markets menar i en analys att när fokus skiftar från press inom fordonssektorn är flygområdet samt olja & gas nästa områden för verkstadsföretaget Sandvik att möta allvarliga efterfrågechocker inom. Rekommendationen sänktes till underperform och riktkursen till 130 från 160 kronor. Aktien sjönk 2,5 procent till 152 kronor.

H&M:s försäljning i det andra kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 sjönk med 50 procent jämfört med samma kvartal året innan. Det var ett något mindre tapp än vad analytikerna i Infronts enkät hade räknat med. Under perioden 1-13 juni var försäljningstappet 30 procent. H&M-aktien befann sig i mitten av storbolagslistan med en nedgång på 0,5 procent.

BHG, tidigare Bygghemma, har sett en ökad efterfrågan i spåren av pandemin. Enligt preliminära siffror för det andra kvartalet som skickades på fredagskvällen väntas omsättningen stiga med över 50 procent. Det justerade ebit-resultatet mer än dubblerades till 153 miljoner kronor (70). Aktien belönades med en uppgång på 2,5 procent.

SAS handlades upp 3,3 procent. Flygbolaget meddelade att bolaget tagit fram en rekapitaliseringsplan som omfattar nya medel om cirka 12,5 miljarder kronor "samt ytterligare åtgärder". Regeringen har lagt fram en proposition till riksdagen att stödja SAS med upp till 5 miljarder kronor.

Sinch, som säljer molnbaserade kommunikationstjänster, har förvärvat det indiska bolaget ACL Mobile för motsvarande cirka 655 miljoner kronor. Förvärvet gör Sinch mer attraktivt för globala kunder, så som den icke namngivna amerikanska techjätten, som finns i bolagets kundstock, uppgav ir-chef Thomas Heath för Nyhetsbyrån Direkt. Aktiemarknaden gav tummen upp och aktien steg 5,9 procent.

ABG Sundal Collier höjde sin rekommendation för Enea till köp från behåll. Riktkursen höjs till 185 från 155 kronor. Aktien steg 3,5 procent till 153 kronor.

Forskningsbolaget Oncopeptides presenterar i samband med den europeiska blodkongressen European Hematology Association de fullständiga resultaten i fas 2-studien Horizon. Aktien var upp 1,5 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndagen 15 juni

image

Bildkälla: Infront.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -