Likaviktat index för Faang-tvivlarna

Fondkommentar För den som tror att de stora amerikanska tillväxtbolagen tar en uppgångspaus, kan en investering i ett likaviktat S&P 500 index i stället för det traditionella S&P-indexet vara en intressant investering.

S&P 500 Index skapades 1957 och anses vara den bredaste och bästa indikatorn för avkastningen på den amerikanska aktiemarknaden. Det ingår 505 bolag i indexet som i runda slängar motsvarar marknadsvärdet för 80 procent av hela den amerikanska aktiemarknaden.

Indexet är i likhet med de flesta aktieindex ett marknadsvärdesviktat index, vilket innebär att varje bolags vikt baseras på antal aktier gånger det aktuella aktiepriset. Det företag som har det största marknadsvärdet kommer att ha högst vikt i indexet.

De klart största bolagen är Microsoft och Apple. Båda bolagen väger 5 procent var i S&P 500 index. Totalt väger de tio största bolagen drygt 25 procent av indexet.

I likhet med Dow Jones Industrial Average index är det en indexkommitté som beslutar vilka bolag som ska ingå. Bolagen måste uppfylla minst åtta kriterier som exempelvis god likviditet i aktien och ett börsvärde på minst 8,2 miljarder dollar. Bolagen som väljs in ska vara bra representanter för sektorn och amerikansk ekonomi. Man väljer bland alla bolag noterade på New York-börsen och Nasdaq-börsen.

I januari 2003 skapades S&P 500 Equal Weight Index (EWI). Som namnet antyder är det en likaviktad version av det populära S&P 500-indexet. Även om båda indexen består av samma urval av aktier, har de olika viktningssystem. Det blir två index med olika egenskaper och olika fördelar för investerare.

Varje bolag får vid varje kvartal en lika vikt på 0,2 procent oavsett marknadsvärde. Därför kommer även Microsoft och Apple att ha samma vikt som det minsta företaget i det traditionella S&P 500 indexet. Under kvartalet får aktiernas vikt fluktuera efter aktieprisets upp- och nedgång. Men varje kvartal åter balanseras vikten till en lika vikt om det behövs.

Listan över de största bolagen i S&P 500 EWI skiljer mycket från det traditionella indexet. De fem största innehaven är helt olika, vikten för de fem största bolagen väger blygsamma 1,6 procent. Det är långt ifrån de nästan 20 procenten som vikten är  för de fem största innehaven i S&P 500 index.

För närvarande hittar vi ett oljeservicebolaget Halliburton som det största bolaget med en vikt på 0,34 procent. Halliburton har gått starkast av alla 505 bolag i S&P 500 indexet sedan sista mars. Uppgången är 68 procent det senaste kvartalet.

De olika beräkningarna för S&P 500 EWI och S&P 500 index leder till olika sektorexponeringar. S&P 500 EWI har industri som största sektor på knappt 15 procent. Samma sektor väger bara 8 procent och är den sjätte största sektorn S&P 500 index. Mest väger teknikbolagen med sina 26 procent.

Den jämnare fördelningen av sektorer för S&P 500 EWI borde vara ett bättre skydd när börserna viker ner. Men så har inte fallet varit, då indexet har en betydligt större andel medelstora bolag och småbolag än S&P 500 index. Risken mätt som volatilitet har de fem senaste åren varit högre för den likaviktade varianten av S&P 500 index. Samtidigt har den genomsnittliga årliga avkastningen varit lägre.

Att S&P 500 EWI haft en sämre avkastning än originalversionen de senaste 10 åren kan delvis förklars av FAANG-bolagen och stora amerikanska tillväxtbolag som väger tungt i S&P 500 index. De har som grupp haft en exceptionell avkastning. De fem största bolagen i S&P 500 index väger knappt 20 procent och innehåller fyra av FAANG-bolagen plus Microsoft.

Under tioårsperioden har Apple stigit drygt 800 procent utan medräknade utdelningar. Microsoft som väger tyngst har avkastat 663 procent utan utdelningar. Både Apple och Microsoft väger lika lite som alla andra bolag i S&P 500 EWI, men utgör en betydande del av S&P 500 index.

Tror du att små- och medelstora bolag kommer att utvecklas väl samtidigt som FAANG-bolagens framfart lugnar ner sig, kan det tala för en investering i likaviktade S&P 500 Equal Weight Index.

Xtrackers S&P 500 Equal Weight UCITS ETF är en börshandlad fond (ETF). Xtrackers S&P 500 Equal Weight UCITS ETF följer S&P 500 Equal Weight Index. Bakom ETF:n står en av Europas ledande kapitalförvaltare, tyska DWS. DWS var tidigare kapitalförvaltningsdelen i den tyska storbanken Deutsche Bank. Idag är DWS fristående men ägs till 80 procent av Deutsche Bank.

Som investerare ska man var medveten om att kostnaden att följa det lika viktade indexet är dyrare än en börshandlad fond som följer S&P 500 index. Stora delar av kostnaderna uppstår i samband med de kvartalsvisa ombalanseringarna. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,25 procent. Likviditeten i fonden är bra och spreaden – skillnaden mellan köp och säljkurs – är liten.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -