Federal Reserve trampar gasen i botten

Makrokommentar Federal Reserve låter meddela att det fortsatt är gasen i botten när det gäller de penningpolitiska stimulanserna och att inga räntehöjningar är i sikte. Nya åtgärder kan dessutom bli aktuella om återhämtningen dröjer.

Den amerikanska centralbanken lät som väntat sin styrränta (Fed Fund Target) ligga kvar i spannet 0,00 – 0,25 procent i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Samtidigt meddelade banken att det fortsatt är full gas när det gäller de penningpolitiska medlen och fortsätter att köpa obligationer med ett i princip obegränsat mandat, både vad gäller omfattning och vilken typ av obligationer som kan köpas.

En viss besvikelse kunde ändå skönjas på marknaden över att Federal Reserve inte konkretiserade planerna på att fixera vissa räntenivåer (yield curve control). Lite i likhet med vad Bank of Japan redan gör när de siktar mot att hålla tioårsräntan på nollstrecket. Det bidrog till att börsen backande och dollarn tappade. Nu på torsdagsmorgonen har dock dollarn återhämtat hela det initiala fallet.

Fed-chefen Jerome Powell sa däremot på den efterföljande presskonferensen att diskussionerna om en sådan åtgärd fortsätter. Det kan därmed mycket väl bli så att ett sådan beslut tas innan årsskiftet. I alla fall om konjunkturen förblir svag och/eller vi får se förnyad turbulens på de finansiella marknaderna. Dessutom kan det vara ett medel för att undvika finansiell turbulens den dagens som Federal Reserve bestämmer sig för att mer drastiskt dra ner på obligationsköpen.

För det råder ingen större tvekan om att Federal Reserve står beredda att ta till alla tillgängliga medel för att undvika en längre ekonomisk svacka och/eller finansiellt stök. Helt enkelt inte upprepa misstagen från 30-talsdeperssionen, om man nu vill låta lite bevandrad i den ekonomiska historian.

Eftersom inga större penningpolitiska nyheter presenterades lade analytikerkåren istället större fokus på de ekonomiska prognoser som medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) levererade. I samband med marsmötet lät banken bli att publicera prognoser till följd av den stora osäkerhet som rådde, så det här blev den första prognosuppdateringen sedan december.

Att FOMC-medlemmarna, liksom övriga bedömare, räknar med en djup BNP-svacka under 2020 är förstås ingen större överraskning. Däremot räknar man med en tämligen kraftig rekyl upp under både 2021 och 2022. Minst en riktig dysterkvist och en obotlig optimist finns i sammanhanget då prognosspannet för 2021 sträcker sig från -1,0 till +7,0 procent.

När det gäller den för Federal Reserve så centrala arbetslösheten räknar medianmedlemmen med att den sjunker från dagens 13,3 procent till i genomsnitt 9,3 procent under årets sista kvartal, för att fortsätta ner till 6,5 procent under 2021. Powell var dock noga med att poängtera att han räknar med att miljontals av de nu arbetslösa inte kommer att ha ett arbete att gå tillbaka till när konjunkturkurvorna väl vänder upp.

När det gäller räntan så väntas den ligga kvar nära noll under både 2021 och 2022. Däremot gjordes ingen nedjustering av den långsiktiga jämviktsräntan som väntas ligga på 2,5 procent. Det kan möjligen förvåna en aning sett till det offentliga skuldberg som håller på att byggas upp i USA och som troligen kommer att kräva synnerligen låga räntor för att rullas vidare över tid. I alla fall är detta vår syn på Placera.

För de flesta av världens övriga centralbanker, inklusive Riksbanken, blir det nog bara att ställa in sig i ledet bakom Federal Reserve när det gäller att strama upp den ultralätta penningpolitiken. Så det lär dröja innan det blir aktuellt med räntehöjningar även här på hemmaplan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -