Fredagens alla nya aktierekar

Börs Nobina och Castellum finns bland aktierna som fått nya riktkurser eller rekommendationer.

Exane BNP Paribas sänker riktkursen för Elekta till 85 kronor (100), upprepar underperform - BN

Exane BNP Paribas höjer riktkursen för Boliden till 229 kronor (200), upprepar neutral - BN

ABG Sundal Collier höjer riktkursen för Volvo till 180 kronor (170), upprepar köp - BN

ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Castellum till behåll från köp. Riktkursen ligger kvar på 180 kronor. Det framgår av en analys.

ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Klövern till sälj från behåll. Riktkursen ligger kvar på 14 kronor. Det framgår av en analys.

Pareto Securities höjer riktkursen för investmentbolaget Kinnevik till 290 kronor från 262 kronor, enligt en ny analys.

Höjningen kommer på förväntningar om att Kinnevik ska rapportera upprevideringar av värdena på sina onoterade tillgångar sedan värderingar höjts för motsvarande listade verksamheter. Därutöver ser Pareto också en betydande uppsida för de viktiga tillgångar på lång sikt, uppges det. Rekommendationen köp upprepas. 
Kinneviks B-aktie stiger på fredagen med 1,7 procent till 252,30 kronor.

DZ Bank höjer riktkursen för Ericsson till 103 kronor (96), upprepar köp - BN

Pareto Securities höjer riktkursen för Husqvarna till 81 kronor från 72 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys.

"Konsumentefterfrågan ser stark ut inom flera nyckelmarknader, där storkunden Lowe's rapporterat en ökning på 20 procent i april med Lawn & Garden över genomsnittet, och andra som har indikerat att den europeiska DIY-marknaden (do it yourself) kommit tillbaka starkt i takt med att marknaderna öppnas", skriver Pareto.

Men även om efterfrågan på konsumentmarknaden ökar, är de professionella kunderna fortsatt avvaktande, och enligt Pareto kan uppskjutna order från kunderna inom segmentet till stor del komma att motverka uppsvinget inom detaljhandeln på kort sikt. Husqvarnas aktie inledde fredagens handel med en uppgång omkring 1,3 procent till 74:50 procent.

Carnegie sänker sin rekommendation för ÅF Pöyry till behåll från köp. Det erfar Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea höjer riktkursen för Dustin till 68 kronor (67), upprepar köp - BN

Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för Nobina till behåll från köp. Riktkursen sänks till 56 från 71 kronor. Det framgår av en analys. Aktien stängde på 54:30 kronor.

Banken tror, baserat på de senaste tecknade busskontrakten i Sverige, att konkurrensen kommer att öka för Nobina framgent, och då inte minst från Transdev. Priserna går därmed ned för bussoperatörerna och Danske konstaterar också att det har gått cirka tolv månader sedan Nobina tog hem ett nytt, stort kontrakt, samtidigt som bolaget nyligen förlorade ett större kontrakt (i Norrtälje) till just Transdev.

"Vi tror att förnyelsegraden kommer att ligga under 100 procent 2020/2021, och det långt ifrån bolagets mål om en tillväxt på 5 procent. Vi bedömer att detta måste förbättras betydligt för att aktien ska kunna prestera", skriver banken i analysen.

Nordea Markets höjer riktkursen för Swedish Match till 750 kronor från 645 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys. Aktien stängde på 667:00 kronor på torsdagen.

Tillväxten för Swedish Match tobaksfria nikotinprodukt Zyn, årliga prishöjningar för snuset i Skandinavien och återköp av egna aktier lägger grunden för att vinsten per aktie bör stiga med över 15 procent per år de kommande åren. Nordea pekar på den kraftiga tillväxten inom kategorin nikotinportioner, en kategori där Swedish Match i dag har en 75-procentig andel av USA-marknaden. Under de kommande tio åren väntas den globala nikotinportionskategorin ha ökat till att utgöra 30 procent av den totala snus/nikotinportionsmarknaden.

Nikotinportioner enskilt spås generera ett ebit-resultat på 4,4 miljarder kronor 2024, enligt Nordea, lika mycket som Swedish Match-koncernens totala ebit-resultat bara för några år sedan.

Nordea räknar vidare med att Swedish Match kommer att behålla sin nuvarande skuldsättningsnivå, vilket borde ge stort utrymme för återköp av egna aktier och utdelning.

SEB Equities höjer riktkursen för BHG, som tidigare hette Bygghemma, till 100 kronor från 80 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys. Aktien stängde på 79:60 kronor på torsdagen.

Danske Bank inleder bevakning av Ascelia Pharma och rekommenderar köp av aktien. Riktkursen sätts till 40:00 kronor. Det framgår av en analys. Aktien stängde på 19:76 kronor på torsdagen.

JP Morgan sänker Essity till undervikt (övervikt), riktkurs 290 kronor - BN

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -