Fyra spännande europeiska tech-aktier

Aktiekommentar Microprocessorer, halvledare och minnen för tankarna till amerikanska och asiatiska teknikbolag. Men det finns också europeiska bolag som sannolikt har framtiden för sig. Placera guidar dig genom en handfull europeiska teknikbolag.

Halvledarindustrin har de senaste åren upplevt tvära kast. Utvecklingen under 2018 var riktigt dålig. Nedgången drevs på av en minskad efterfrågan på halvledare och en ökad oro över nedgången i den globala BNP-tillväxten.

Nedgången skapade en låg och bra ingångsbas för 2019. Högre efterfrågan på halvledare, en lösning på handelskonflikten mellan USA och Kina samt en tydlig multipelexpansion för sektorn gav stora kursuppgångar 2019.

Efter den starka kursuppgången var sektorn var inte billig inför 2020. Men lyfter man blicken och ser på de starka underliggande trenderna så erbjuder de euroepiska teknikbolagen en intressant tillväxt.

En förutsättning för kommande teknikutveckling är nästa generations mobilnätverk - 5G-nätverk. Nu har telekombolag i Kina och även i Sverige börjat rulla ut framtidens mobilnätverk.

Det ger en bra bas för fortsatt starka strukturella trender som elbilstrenden, självkörande bilar, automatiserade och robotiserade industrier, digitalisering av tjänstesektorn, internet-of-things (IoT) och Artificiell Intelligens (AI).

En stark trend kräver ständig uppkoppling och det innebär att det kommer att krävas en uppsjö av olika typer och nivåer av microprocessorer, minnen och halvledare. Som exempel har en elbil har betydligt fler microprocessorer än en traditionell fossilbil. Ska bilarna bli självkörarande krävs det ytterligare ett batteri av microprocessorer och minne.

Mobiltelefoner för 5G blir mer avancerade och alla prylar som brödrostar, tv-apparater, tvättmaskiner med mera kräver uppkoppling på sikt och fler microprocessorer.

Amsterdambörsens största bolag är teknikbolaget ASML Holding. Huvudkontoret ligger i Veldhoven och marknadsvärdet är 122 miljarder euro. Bolaget utvecklar, tillverkar och marknadsför halvledartillverkningsutrustning och speciellt maskiner för produktion av integrerade kretsar.

Ett guldägg i bolaget är nästa generation EUV, Extrem Ultraviolet Litografiteknik, där bolaget är marknadsledare. Det är en teknik som många aktörer spår kommer att vara viktigt för många tekniktrender det kommande decenniet. Enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securities tror man att tekniken kommer att driva på bolagets vinstutveckling som kan fördubblas fram till 2025.

ASML-aktiens p/e-talsvärdering är på höga 42 på årets vinst. Lyfter vi blicken till 2022 är marknadens förväntningar enligt Factset ett p/e-tal på 25. Den stora minskningen i p/e-talet drivs av en stark vinstförväntning.

Prognosen för årets vinst är på knappt 7 euro per aktien. 2022 ligger det i korten att den ska växa till 11,7 euro per aktie. En tillväxt på knappt 70 procent.

Det brittiska halvledarbolaget Dialog Semiconductors är noterat på Frankfurtbörsen. Med bas i brittiska Reading utvecklar bolaget halvledare, microprocessorer och kopplingar inom elöverföring, ljud och ljus. Man är världsledande inom trådlös kommunikation och ljus till ledskärmar.

Den amerikanska teknikjätten Apple är bolagets klart största kund, runt halva bolagets intäkter spås komma därifrån 2020. Det är både en fördel och en nackdel med en så stor och viktig kund, då man faller om den viktiga iPhoneförsäljningen viker.

En begränsning att vara en stor underleverantör i Apples-leverantörskedja är värderingen. Marknaden värderar som ett genomsnitt bolagen i leverantörskedjan till p/e-tal 15.

Men det som talar för Dialog är att 50 procent av intäkterna kommer från andra snabbväxande segment inom bland annat elbilsindustrin, traditionell industri och olika typer av elladdningar. Av de 15 banker som följer bolaget har 9 en köprekommendation, 5 har neutral och en har säljrekommendation.

För den som tror att Apple kommer sälja bättre än väntat de närmaste åren är Dialog Semiconductors ett givet bet.

Tyska Infineon Technologies gynnas av två megatrender, den för elfordon och industri- och fordonsautomation. Företaget är bara drygt 20 år gammalt. Det grundades den 1 april 1999 och har sitt huvudkontor i München.

Bolaget håller sedan i fjol på med att köpa den amerikanska mikroprocessortillverkaren Cypress Semiconductors. Ett förvärv som stött på patrull hos den amerikanska administrationen, då Cypress Semiconductors anses vara av amerikanskt säkerhetsintresse. Uppköpet ser ut att kunna genomföras under 2020.

Infineon Technologies tillverkar halvledar- och systemlösningar. De största segmenten är bilindustri, industriell kraftkontroll, kraftledningar och digitala säkerhetslösningar.

Bolaget konstruerar, utvecklar, tillverkar och marknadsför halvledare för fordonsindustrin. Inom industriell kraftkontroll designar de, utvecklar, och tillverkar halvledare för produktion, transmission för användning av elektrisk energi.

De tillverkar även halvledare för energieffektiv kraftförsörjning och man är verksam inom med teknik till mobila enheter och infrastruktur för mobiltelefonnät.

Inom digitala säkerhetslösningar designar och utvecklar man halvledarbaserade säkerhetsprodukter för kortapplikationer och nätverkssystem.

Utvecklingstakten för elfordon och självkörande bilar är kritiskt för bolagets utveckling. Om den takten stärks efter coronapandemin, och integreringen av Cypress Semiconductors går snabbt med tydliga synergier, är många investerare positiva till aktien. Infineon är en populär aktie och av de 28 banker som följer bolaget har drygt hälften en köprekommendation och elva är neutrala till aktien.

Det är inte bara brittiska Dialog Semiconductors som har Apple som stor kund. Detsamma gäller Fransk-italienska ST Microelectronics (STM).

STM är ett av världens största halvledarföretag. Bolagets huvudkontor är i Genevé. Bolaget har stor verksamhet mot bilindustrin i likhet med Infineon.  STM räknas som världens femte största halvledarföretag och är marknadsledare inom många områden.

STM är den ledande tillverkaren av strömomvandlingsenheter. Företaget är även den främsta leverantören av halvledare till den industriella marknaden och för digitalboxapplikationer.  STM har en stor bredd i verksamheten och har flera ledande positioner inom mycket skilda områden - från kameramoduler för mobiltelefoner till integrerade kretsar till fordon.

Enligt vinstestimat från Factset är förväntningarna på årets vins per aktie 0,76 euro. Det är en nedgång från en vinst per aktie på 1,02 för 2019. Men vinsten per aktie spås växa snabbt till 2021 och ska då bli 1,35 euro. Det ger en p/e-talsvärdering på 18, vilket är under snittvärderingen de senaste 10 åren.

16 av de totalt 24 banker som följer STM ger tummen upp med en köprekommendation. Sju har en neutral rekommendation och en uppger en klar säljrekommendation.

Nordamerikanska och asiatiska halvledartillverkare är alltså inte ensamma på marknaden. Det finns helt klart ett antal nischade europeiska halvledartillverkare inom intressanta och heta framtidsområden som elektrifiering av bilindustrin och självkörande fordon.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -