Utökat ECB-program lyfte börserna

Börs De ledande index i Europa vände tydligt uppåt efter beskeden från ECB och då inte minst att storleken på QE-programmet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) utökas med 600 miljarder euro till 1.350 miljarder euro.

Tyska DAX gick från lite över 12.400 punkter till nästan 12.560, eller från -0,7 till +0,6 procent. Därefter mattades utvecklingen något.

Rörelsen i OMXS30 gick från cirka -0,8 procent och en halv procentenhet upp. Kring klockan 14 står index i 1.704, -0,3 procent för dagen.

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

Styrräntan - lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet - ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad på -0,50 procent.

Väntat var oförändrade räntor, enligt Trading Economics konsensusprognos.

ECB utökar samtidigt storleken på QE-programmet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) med 600 miljarder euro till 1.350 euro, och förlänger programmets genomförandetid till och med åtminstone juni 2021 (tidigare uppgavs årsskiftet).

PEPP kommer att fortsätta att genomföras på ett flexibelt sätt i olika tillgångsklasser, och därmed säkra transmissionen i penningpolitiken. Rådet kommer att fortsätta nettoköp i PEPP till dess att de bedömer att coronavirusets krisfas är över. Förfallande köp under PEPP kommer att återinvesteras åtminstone till och med slutet av 2022.

ECB beslutade även att fortsätta med de tidigare tillgångsköpen, APP, för 20 miljarder euro per månad, och med den tidigare utökningen om totalt 120 miljarder euro i år.

ECB upprepar också att räntorna kommer att förbli på nuvarande, eller lägre, nivåer till dess att de ser att inflationsutsikterna på ett robust sätt närmar sig målet under prognoshorisonten, och att detta närmande återspeglas av den underliggande inflationsdynamiken.

"ECB-rådet fortsätter att vara redo att justera alla sina instrument på lämpligt sätt för att säkra att inflationen rör sig mot målet på ett uthålligt sätt, linje med åtagandet om symmetri", skriver ECB.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -