Svag börsdag, Autoliv bland förlorarna

Börsen Stockholmsbörsen fortsatte att backa något vid lunchtid under torsdagens handel efter att ha stigit tre dagar i rad. Bättre gick det för Astra Zeneca som fick stöd av ett samarbetsavtal

Storbankerna halkade ned efter en varning från Finansinspektionen för fortsatta kreditförluster i coronakrisens spår.

Efter de uppgångar som setts den senaste veckan, troligt drivet av karantänlättnader samt penningpolitisk och fiskal stimulans, verkar nu marknaden ta ett steg tillbaka.

Strax innan klockan 13 hade storbolagsindexet OMXS30 backat 1 procent till nivån 1.694. Aktier för 10,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten var utvecklingen lik där tyska DAX tappade 0,8 procent medan franska CAC40 var ned 0,5 procent.

På svensk mark sågs Autoliv bland förlorarna inom storbolagsindexet OMXS30. Bilsäkerhetsföretaget tappade 3,4 procent.

Hack i häl placerade sig Electrolux och Boliden med nedgångar om 2,9 respektive 2,0 procent.

Samtliga storbanker handlades ned mellan 0,7-2,3 procent. Finansinspektionen har i en färsk stabilitetsrapport varslat om att kreditförlusterna från förfallna lån hos bankerna kommer att öka under kommande kvartal. De åtgärder som aviserats från regeringar, centralbanker och myndigheter under krisen har förvisso stabiliserat det finansiella läget, menar myndigheten, men faran är ännu långt ifrån över. Bankerna uppmanas därför "värna om sin motståndskraft". Swedbank klarade sig något lindrigare med en nedgång på 0,8 procent. Biljana Pehrsson, som den 28 maj valts in i Swedbanks styrelse, har på torsdagen köpt 3.000 aktier i bolaget till kursen 127.

Bättre gick det för Astra Zeneca vars aktie var upp med 1,2 procent med stöd av ett samarbete med Accent Therapeutics om utveckling av en genmodifierande cancerbehandling.

Verkstadsbolagen Alfa Laval och Assa Abloy avancerade 1,2 respektive 0,6 procent.

Forskningsbolaget Alzecure Pharma meddelar att det fått positiva resultat från den första kliniska studien med ACD856 som är under utveckling för bland annat Alzheimers sjukdom. Aktien klättrade nästan 14 procent.

First North-bolaget Izafe, som verkar inom digitalisering av läkemedelsdispensering och personlig säkerhet, har tecknat ett kontrakt med Doro Care i Norge om leverans av läkemedelsroboten Dosell. Initialt handlar det om 50 robotar. Aktien steg med 24,8 procent.

Turbulensen fortsatte i Spotlight-bolaget Tikspac, där ny storägare kommit in och större delen av styrelsen nu avböjer omval inför årsstämman. Aktien sjönk med 10,8 procent.

Africa Oils aktie har tagits upp för bevakning hos Arctic Securities med rekommendationen köp och riktkurs 13 kronor. Aktien klättrade 6,4 procent till 7:98 kronor.

Handelspremiären för det finländska nanoteknikföretaget Nanoform, på Nasdaq First North i både Stockholm och Helsingfors blev lyckosam för ägarna. Aktien steg cirka 26 procent från teckningskursen 3:45 euro per aktie.

Bild: OMXS30 torsdagen den 4 juni

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -