Genvägen till de ledande värdeaktierna

Fondkommentar De globala investerarnas tro på värdeaktier är låg. I år har kapitalet flödat till högvärderade tillväxtaktier, men någon gång vänder det. Placera har tittat närmare på ett av världen mest kända aktieindex som innehåller en rejäldos marknadsledande bolag och stora värdeaktier.

Men den senaste veckan har typiska cykliska värdebolag börjat röra på sig, bland annat banker och många klassiska industribolag. För den som vill ta ett bett på stora marknadsledande värdebolag, kan en börshandlad indexfond (ETF) med Dow Jones Industrial Average i fokus vara ett bra val.

Sedan 1896 har indexet Dow Jones Industrial Average fungerat som en barometer för amerikansk aktiemarknaden.

Dow Jones Industrial Average (ofta bara kallat Dow Jones) grundades av USA:s ledande affärstidning Wall Street Journal och informationsföretaget Dow Jones grundare Charles Dow. När indexet såg dagens ljus fanns inga räknemaskiner eller datorer. Det gjorde att man använde aktiepriset som beräkningsfaktor vid indexberäkning. Det var helt enkelt det mest tidseffektiva och enklaste sättet.

Charles Dow

Trots de begränsningar som indexet har genom att använda aktiepriset, beter det sig väldigt likt ett marknadsviktat index.

Indexet styrs av en indexkommitté och använder inte ett rent mekaniskt regelverk, viket gör att det blir helt klart mindre transparent. Och inte minst så är det inte börsvärdet som styr respektive bolagsvikt i index, vilket är standard i branschen. Utan det är aktiepriset som styr indexvärdets utveckling.

Indexkommittén bestämmer när det ska komma in ett nytt bolag. Det finns inga fasta riktlinjer i regelverket som säger hur ofta de ska träffas och när nya bolag bytas ut i index. Uppdraget är att indexet ska spegla det amerikanska näringslivet. I genomsnitt har det skett ett bolagsbyte var annat år och totalt är man uppe i drygt 60 ändringar.

Dow Jones består av de riktigt stora drakarna som man med gott samvete kan kalla globala marknadsledare. Vi hittar branschledare som flygtillverkaren Boeing, teknikbolaget Apple, investmentbanken Goldman Sachs, betalkortsbolaget Visa, teknikjätten Microsoft och filmskapare och nöjesparksbolaget Disney.

Genom att satsa på amerikanska marknadsledande bolag får man många fördelar. Bolagen har tagit stora investeringar och visat att affärsmodellen håller. Bolagen kan dra fördel av dominerande positioner och storlek, med lägre kostnader genom skalbara stordriftsfördelar. Belöningen för marknadsledare är högre marginaler, högre vinst och starkare kassaflöde än konkurrenterna. På sikt ska det generera ett högre aktieägarvärde och inte minst en stabilare utveckling.

Det är egenskaper som är som bäst när börsen är svajig och sur. Under de stora börsnedgången 2008 backade Dow Jones mindre än det betydlig bredare S&P 500 index. Just indexkommitténs fokus på branschledare kommer sannolikt till sin rätt under större marknadsnedgångar.

Dow Jones Industrial Average index har något mindre volatilitet än det betydligt omfångsrikare S&P 500 index de senaste tio åren. Det är anmärkningsvärt med tanke på att Dow Jones har en väldigt koncentrerad portfölj på bara 30 aktier. Men trots alla olikheter så beter sig indexen ganska snarlikt varandra.

Dow Jones saknar två sektorer jämfört med det bredare S&P 500 index. Fastigheter som är en relativt ny sektor i S&P 500 index saknas. Och det gör även allmännyttiga bolag (utilites).

Indexkommittén följer med hur amerikanskt näringsliv utvecklas, vilka trender som är starka och vilka som svalnat. Det gör att man får ut bolag som går från bra till dåligt snabbare. I ett marknadsviktat index sjunker de dåliga bolagen hela vägen till det är obefintligt och alla har förlorat pengar på det. Samtidigt ser Indexkommittén ut att vänta och se att det verkligen är en stark långsiktig trend före bolagen kommer in i index.

Dow Jones Industrial Average saknar ännu stora delar av de i många fall relativt unga FAANG-bolagen. Vi hittar inte Amazon, Alphabet (Google), Netflix och Facebook som väger tungt i S&P500 Index, och som haft en bra avkastning i år.

Amazon och Alphabet skulle förstöra indexvikterna otroligt mycket om det kom med i Dow Jones Industrial Average Index. De skulle i praktiken lägga beslag på halva indexvärdet. Men om bolagen genomför en eller två aktiesplitrar så har de större möjlighet att komma in i Dow Jones 30 index.

För att vara lite av en relik så fungerar Dow Jones förvånansvärt bra som värdemätare på amerikansk ekonomi. Man kan kort konstatera att resultatet blir bra. Trots det relativt lilla antalet bolag får man ett index med ett beteende som inte är sämre än ett bredare marknadsviktat index.

För den som vill investera i en ETF, en börshandlad fond, finns det flera alternativ. iShares Dow Jones Industrial Average UCITS ETF följer Dow Jones Industrial Average Index. Bakom ETF:n står världens största kapitalförvaltare Blackrock.

Fondens fem största innehav

De fem största innehaven utgör precis som det underliggande indexet 34 procent av fondens värde. De fem största bolagen skiljer mycket från både S&P 500 index och Nasdaq 100 index. Fonden har en 100 procentig lutning åt riktigt stora värdebolag.

iShares är pionjären inom ETF:er. Moderbolaget Blackrock förvaltar totalt drygt 7 000 miljarder dollar. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,3 procent. Likviditeten i fonden är mycket bra och spreaden – skillnaden mellan köp och säljkurs – är liten.

Bolag Vikt i index, % Sektor
Apple Inc 8,6 Teknik
UnitedHealth Group Inc 8,2 Hälsovård
The Home Depot Inc 6,7 Konsumentvaror, cykliskt
Goldman Sachs Group Inc 5,3 Finans
Visa Inc Class A 5,3 Finans
McDonald's Corp 5 Konsumentvaror, cykliskt
Microsoft Corp 4,9 Teknik
3M Co 4,2 Industri
Johnson & Johnson 4 Hälsovård
Boeing Co 3,9 Industrials
International Business Machines Corp 3,4 Teknik
Walmart Inc 3,3 Konsumentvaror, stabil
Caterpillar Inc 3,2 Industri
The Walt Disney Co 3,2 Kommunikation
Procter & Gamble Co 3,1 Konsumentvaror, stabil
The Travelers Companies Inc 2,9 Finans
Nike Inc B 2,7 Konsumentvaror, cykliskt
JPMorgan Chase & Co 2,6 Finans
American Express Co 2,6 Finans
Chevron Corp 2,5 Energi
Merck & Co Inc 2,2 Hälsovård
Raytheon Technologies Corp 1,7 Industri
Intel Corp 1,7 Teknik
Verizon Communications Inc 1,5 Kommunikation
Cisco Systems Inc 1,3 Teknik
Coca-Cola Co 1,3 Konsumentvaror, stabil
Exxon Mobil Corp 1,2 Energi
Walgreens Boots Alliance Inc 1,2 Hälsovård
Dow Inc 1 Råvaror
Pfizer Inc 1 Hälsovård
Källa: Dow Jones/Morningstar

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -