Fortsatt börsuppgång, Industri i topp

Börsen Stockholmsbörsen har inlett onsdagen med att bygga vidare på de senaste dagarnas uppgång. Cykliska industriaktier har inlett starkt med rekommendationshöjda Sandvik längst fram.

 Vid 09.45-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,4 procent till nivån 1.690. Aktier för 3,6 miljarder var då omsatta. På de europeiska börserna var riktningen densamma med uppgångar på motsvarande index i Paris och Frankfurt och mellan 1,4 och 1,7 procent.

Bland storbolagen gav optimism om återhämtning i den globala ekonomin efter covid-19 avtryck i industrisektorn där flera aktier placerade sig högt upp i inledningen. Bäst gick Sandvik med en uppgång på 3,4 procent till 165 kronor. Verkstadsbolaget har fått en höjd rekommendation av Morgan Stanley till övervikt från undervikt. Riktkursen höjs till 186 från 125 kronor.

Volvo steg 2,5 procent. Branschdata från amerikanska ACT visade att Order på tunga lastbilar i den så kallade Class 8-kategorin uppgick till 6.700 enheter i Nordamerika i maj, en ökning med 56 procent jämfört med april och en minskning med 38 procent jämfört med maj 2019.

SCA placerade sig långt ned med en nedgång på 1,2 procent tillsammans med mer defensiva Essity och Getinge, som backade 1,4 respektive 1 procent.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson steg drygt 8 procent efter rapporten för det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultat och bruttomarginal överträffade förväntningarna, och det första kvartalet har inletts med en organisk försäljningstillväxt på 4 procent i maj.

Elekta meddelade på tisdagen att vd Richard Hausmann, har beslutat att avgå av personliga skäl med omedelbar verkan. Elektas ir-chef Cecilia Ketels säger till Direkt att Richard Hausmann längtar tillbaka till hemlandet Tyskland som han länge pendlat i från. Dessutom pekar hon på att Elekta nyligen nått målet för Unity. Investerarna gillade inte beskedet att vd:n, under vilkens ledning aktiekursen har ökat rejält, kliver av och aktien backade drygt 6 procent.

Oljepriset steg och bland bolagen i sektorn var det uppåt, där International Petroleum var upp 10 procent. Carnegie har höjt rekommendationen för Lundin Energy till köp från sälj. Riktkursen höjs till 285 från 130 kronor. Aktien reagerade med att stiga 3,9 procent till 246 kronor.

 

Ratos styrelseordförande Per-Olof Söderberg har via bolaget P-O Söderberg Holding, köpt 400.000 aktier till ett totalt värde om drygt 10 miljoner kronor. Hela släkten Söderberg kontrollerar cirka 28 procent av aktierna i Ratos och runt 55 procent av rösterna. Aktien var upp 4 procent.

SEB Equities har höjt riktkursen för Net Ent till 56 kronor från 41 kronor. Rekommendationen köp upprepas, och aktien var upp 5,7 procent till 47:70 kronor.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen 3 maj

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -