Clas Ohlson: Rörelseresultatet -41 Mkr

Q4 Clas Ohlsons rörelseresultat under det fjärde kvartalet (februari-april) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 uppgick till -41 miljoner kronor.

Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på -47,3 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fem estimat.

Det underliggande rörelseresultatet var -31 miljoner kronor, mot väntade -46,4 miljoner.

Bruttomarginalen blev 39,9 procent. Förväntat var 38,1 procent, enligt Infront.

Clas Ohlsons försäljning i kvartalet uppgick till 1.644 miljoner kronor, den organiska försäljningen minskade med 2 procent och försäljningen i jämförbara enheter och lokal valuta var oförändrad, vilket har meddelats tidigare.

På grund av osäkerheten kring covid-19 har styrelsen beslutat att ingen utdelning lämnas för verksamhetsåret 2019/20. Här var 5:01 kronor väntat enligt Infronts sammanställning.

Clas Ohlsons totala försäljning minskade med 2 procent under maj. Den organiska försäljningen steg med 4 procent.

Försäljningen i jämförbara enheter i lokal valuta steg 5 procent under perioden.

Clas Ohlsons onlineförsäljning ökade med 68 procent under månaden.

Under månaden minskade antalet butiker netto med fyra butiker jämfört med samma månad föregående år. Antalet butiker uppgick per den sista maj till 228 stycken.

I Sverige sjönk försäljningen med 2 procent.

Organiskt steg försäljningen i Norge med 21 procent, i Finland var den ner 16 procent och regionen Utanför Norden visade en minskning på 56 procent. I regionen utanför Norden påverkades försäljningen av stängning av butiker i Storbritannien och Tyskland.

 Clas Ohlson har inom ramen för sitt handlingsprogram CO100+ planenligt sänkt sin löpande kostnadsnivå med 225-250 miljoner kronor och under verksamhetsåret 2020/2021 kommer återstående 150-160 miljoner att realiseras.

Det skriver bolaget i rapporten.

"Detta tillsammans med fortsatt fokus på att växa online och försäljningen per kvadratmeter och kund kommer att hjälpa oss att nå vårt långsiktiga lönsamhetsmål om en rörelsemarginal om 6-8 procent", skriver Clas Ohlson.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -