På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler i ett medtech-bolag och en it-konsult. Men det varnas samtidigt för en aktie.

OMX Stockholm PI (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och steg 1.10 procent till en slutnotering på knappt 640 punkter. Indexet har därmed stigit nio av de senaste 11 dagarna. De tekniska utsikterna har på senare tid stärkts efter en köpsignal från en rektangelformation (REC) som brutit upp genom 625 punkter i den medellånga grafen. Denna nivå är stöd vid reaktion ned. Ser vi till trendbilden återfinns indexet på kort sikt i den stigande trend Investtechs algoritmer identifierat. Även på lång sikt utvecklas indexet i en stigande trend, där 600 punkter utgör ett signifikant stöd. En etablering ovanför denna nivå är positivt. På medellång sikt har vi ingen klar trend identifierad.

Börsens insiders har varit aktiva under de senaste månaderna. Många insiders passade på att köpa in sig i de egna bolagen under nedgången i februari och mars, vilket också avspeglas i köpandelen senaste kvartalet. Procentsatsen ligger här på 82 procent. Köpandelen på månadsbasis har också tickat upp senaste tiden i takt med att rapportsäsongen fortlöper och insiders åter får handla i de egna bolagen. Senaste månaden noteras 73 procent köp bland börsens insiders. Aktierna med högst insiderscore finns här.

Investtechs optimistindikator - Hausseindex som visar andelen optimister på marknaden, står i 69 på kort sikt efter att ha avancerat ordentligt senaste veckan. Det indikeras därmed en klar övervikt av optimister på marknaden.

Sammantaget gör detta att vi har rekommendationen Svagt köp för OMXSPI-indexet på medellång sikt (1-6 månader). Stora rörelser kan dock inte uteslutas på kort sikt. Närheten till stödet vid 625 punkter gör att rekommendationen därmed kan svänga från en dag till en annan.

Indexet är totalt sett tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Medicinteknikbolaget Bactiguards aktiekurs har utvecklats fint genom de senaste månadernas börsturbulens. Aktiekursen återfinns i en stigande trendkanal på grafen för medellång sikt. Investerare har därmed varit villiga till att betala allt högre och högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Isolerat sett ger det statistiskt goda utsikter för fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender. Just nu utvecklas kursen i en rektangelformation mellan stödet runt 132 kronor och motståndet runt 145 kronor. Det är en konsolideringsfas och ett etablerat genombrott på en av dessa nivåer signalerar fortsatt utveckling i samma riktning.

Aktiekursen saknar motstånd efter brott upp genom motståndet runt 136 kronor som ombildats till en ny stödnivå. Vidare uppgång är därmed signalerad och det stärker den tekniska bilden enligt Investtechs forskningsresultat.

Aktien är även maximalt positiv på insideranalysen. Enligt Investtechs forskning på Insidertransaktioner stärker det utsikterna för bolaget. Aktien är därmed totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Investerare har betalat allt högre kurser för att köpa in sig i IT-konsultbolaget Prevas. Ser vi närmare på grafen för medellång sikt så återfinns aktiekursen i en stigande trendkanal som Investtechsystemets algoritmer har identifierat. Enligt Investtechs forskningsresultat på trender ger stigande trendkanaler goda statistiska utsikter för ytterligare kursuppgång.

Kursen testar nu motståndet runt 37.60 kronor. Ett brott upp genom 37.60 kronor kommer att utlösa en köpsignal. En positiv volymbalans bekräftar den stigande trenden. Aktien är positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Ser vi närmare på grafen på medellång sikt till teknikbolaget Climeon så ser vi en tydlig trendbild där investerare över tid har godtagit lägre och lägre kurser för att sälja sig ur aktien. Kursen återfinns alltså i en negativ trendkanal och enligt Investtechs forskningsresultat på fallande trender så indikeras en fortsatt negativ utveckling.

På medellång sikt har kursen under maj månad brutit en stödnivå runt 56.00 kronor som ombildats till ett motstånd. Nu återfinns först stöd runt vid 30.00 kronor och kursen befinner sig nu mellan dessa nivåer. RSI-kurvan visar en fallande trend, vilket understödjer den negativa trendbilden. Aktien är även negativ på insiderhandel och är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -