Esport står inför exponentiell tillväxt

ANNONS Marknaden för esport förväntas växa med 20 procent per år och omsätta hissnande 1,7 miljarder dollar redan 2021. Det är en tillväxt som den nylanserade fonden Finserve Global Esports Fund ska ta tillvara på. Fonden kommer, efter myndighetsgodkännande, att förvaltas av GP Bullhound – en av världens ledande investerare inom teknologisektorn – tillsammans med den svenska fondförvaltaren Inge Heydorn.

– Esportmarknaden växer kraftigt, men den tillväxtresan har bara börjat. I takt med att gamingindustrin blir en social plattform och att antalet ligor växer kommer såväl spelutvecklare som underleverantörer till branschen att gynnas av en stark efterfrågan. Vi står inför en exponentiell tillväxt, säger Inge Heydorn som i över 20 år har analyserat telekom- och teknologibolag på erkända investmentbanker i London och som sedan 2006 förvaltat en hedgefond med fokus på teknologisektorn.

Finserve Global Esports Fund, som lanseras den 2 juni, kommer vara en relativt koncentrerad fond med 20 till 30 innehav där fokus ligger på att esport ska vara den drivande faktorn för bolagens tillväxt och investeringar.

– Det är antingen bolag där esport redan idag är en betydande värdedrivare eller där uttalade investeringar ska göra esport till en tillväxtmotor framåt. Vi kommer göra investeringar i hela värdekedjan. Alltifrån rena gamingbolag till leverantörer av mjukvara och infrastruktur. Vi kommer även titta på investeringar i esportlag, men den delen av sektorn är ännu ung och förenat med andra typer av risker, förklarar Inge.

Fondens investeringsfokus kommer vara globalt och primärt koncentreras till etablerade och noterade bolag med breda produktportföljer där förvaltaren identifierat signifikanta hävstångseffekter i vinst och kassaflödesgenerering.

– Många av de etablerade gamingbolagen har genom esportens framväxt hittat nya massiva intäktskällor, utan att det egentligen inneburit några större investeringar eller kostnader. TV-rättigheter, annonser och merchandising är exempel på intäkter som fullkomligt exploderat och som spelutvecklarna nu får del av. Finalen i det populära spelet League of Legends sågs exempelvis av över 44 miljoner samtidiga tittare och över 100 miljoner totalt förra året. Det är lika stor publik som finalen i Superbowl och vittnar om potentialen i merförsäljning utöver själva spelen, säger Inge och fortsätter:

– Samtidigt är det just i merförsäljningen och utvecklingen av ekosystemet som mycket av potentialen ligger, kringtjänster som reklam och rättigheter för TV och streaming står idag bara för cirka 25 procent av den totala marknaden. Den andelen kommer öka kraftigt, förutspår Inge.

Som exempel på bolag som förvaltaren analyserat noga sedan tidigare och som bedöms ingå i startportföljen nämns de amerikanska spelutvecklarna EA Sports, Activision Blizzard och Take Two Interactive.

– Vi kommer primärt hålla oss till etablerade och noterade gamingbolag med bevisad intjäning och där produktportföljerna är breda, vi undviker bolag där potentialen står och faller med en speltitel. Det är för mycket av en binär risk.

Vad gäller värderingen i sektorn tycker Inge att den är tilltalande och betonar också att många av bolagen varit motståndskraftiga i den senaste tidens nedgång i spåren av coronakrisen.

– Många av de bolag vi tittar på handlas värderingsmässigt i linje med marknaden och det tycker jag är attraktivt givet den potential som utvecklingen inom esport kan ha på intjäningen framåt. Naturligtvis drabbas esportmarknaden av att färre event kan genomföras i närtid, men samtidigt kan förflyttningen till helt streamade event över en plattform som Twitch göras utan problem. Och branschsiffror tyder på att aktiviteten inom esport inte tappat under krisen. Snarare föder karantänen ett större intresse för spelindustrin.

Läs mer om fonden Finserve Global Esports Fund

Hör mer om fonden och förvaltaren Inge Heydorn i Global Esports Podcast

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -