Börsen stiger, index upp 1,6 procent

Börsen Stockholmsbörsen fortsatte att stiga vid lunchtid på tisdagen. Marknaden verkade inte ta fasta på de oroligheter som sker i USA. Ökande spänningar USA och Kina emellan verkar inte heller rubba investerarnas humör.

Klockan 12.40 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,6 procent till nivån 1.677. Aktier för nästan 10 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På europeisk front var tyska DAX-indexet upp 3,8 procent medan franska CAC40 steg 2 procent. Terminen för amerikanska S&P 500-indexet pekade mot en öppning kring 0,4 procent starkare.

Cykliska pjäser gick starkt inom OMXS30-indexet där H&M stod som vinnare med en uppgång om 4,3 procent.

Storbankerna utvecklades klart uppåt där Swedbank klättrade 4 procent följt av Nordea som avancerade 3,9 procent. SEB och Handelsbanken var upp 3 respektive 2,5 procent.

Sandvik och Volvo steg drygt 3 procent vardera. Investmentbolaget Industrivärden har under måndagen fyllt på med 1 miljon A-aktier i lastbilskoncernen och äger därmed totalt cirka 156 miljoner A-aktier i bolaget.

Aktier med defensivare karaktär pressades något där Essity backade 1,5 procent följt av Telia som var ned 0,5 procent. Astra Zeneca backade 0,6 procent.

SCA stod för det brantaste tappet om 2,6 procent. Skogsbolaget har fått en sänkt rekommendation från behåll till underperform av Jefferies. Investmentbanken framhåller att SCA gynnats av hög efterfrågan på långfibermassa, som används till bland annat mjukpapper, och som har ökat i hamstringsvågens spår - men där efterfrågan antas vika ned framöver i ett kortsiktigt perspektiv.

Sektorsvis presterade bolag verksamma inom olja- och energi bäst som samtidigt fick viss skjuts av stigande oljepriser. IPC steg 7,2 procent med Tethys Oil tätt inpå med en utveckling om 3,8 procent uppåt. Enquest och Lundin Energy steg 3,7 respektive 2,3 procent. Africa Oil handlades strax över nollstrecket.

Spotpriset på Brent var upp 2,2 procent till 39:40 dollar per fat.

Verkstadsbolaget Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning på grund av lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av coronapandemin. A-aktien, som är mest omsatt, var upp 2,9 procent.

Flygbolaget SAS tappade 2 procent. Bolaget har fått sänkt rekommendation av banken HSBC från behåll till minska.

Sveriges mest blankade aktie, kredithanteringsföretaget Intrum, har stigit med sammanlagt 38 procent under de fem senaste handelsdagarna. På tisdagens steg aktien 13 procent och var den tredje mest omsatta på Stockholmsbörsen.

Sensys Gatso var upp 3,9 procent efter att ha tecknat ett femårsavtal värt 21 miljoner kronor i USA.

Hexatronic har förvärvat det brittiska fiberoptikbolaget Tech Optics för en icke offentliggjord köpeskilling. Förvärvet har dock inte en betydande påverkan på Hexatronics lönsamhet, enligt bolaget. Hexatronic avancerade 2,9 procent.

Medicinteknikbolaget Qlife har beslutat att påbörja utvecklingen av ett covid-19 antikroppstest för sin plattform Egoo-systemet. Marknaden svarade med att handla upp aktien 6,6 procent.

Graf: Storbolagsindexet OMXS30 tisdagen den 2 juni

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -