Det kan bli en riktigt svängig vecka

Makroveckan Börsen fortsätter sin resa uppåt trots en hel del oroshärdar in världen. I veckan kommer viktiga konjunktursignaler, ECB-besked och en amerikansk arbetslöshetssiffra som lär bli en riktigt rysare.

Maj månad fick en mycket stark avslutning och den svenska börsen steg med hela 4,5 procent under veckan som gick. I USA och i EMU-området stannade uppgången på 3,0 procent. Den starka avslutningen betyder att vi kan lägga ytterligare en plusmånad på börsen till handlingarna.

Den svenska kronan fortsätter dessutom att gå starkt och den amerikanska dollarn är nu nere på 9,38 kronor medan n euro kostar 10,44 kronor. Lite extra skjuts uppåt fick kronan när de svenska BNP-siffrorna för årets första kvartal kom in betydligt bättre än väntat. Handelsvägt (KIX-index) ligger nu kronan på sin högsta nivå sedan januari 2019.

Oljepriset har också fortsatt uppåt och Brentoljan handlas nu över 37 dollar per fat. Bättre balans mellan utbud och efterfrågan - i alla fall framöver - ligger bakom mycket av uppgången.

Förra veckan viktigaste nyhet var annars det förslag till krispaket som EU-kommissionen presenterade. EU vill skapa en fond omfattande 750 miljarder euro för att stötta ekonomierna och förhoppningsvis ge dem en välbehövlig boost när väl Corona-spridningen är under bättre kontroll.  Att EU-kommissionen vill att huvuddelen av stödet ska ges i form av bidrag samt att man vill skaffas sig egen beskattningsrätt gör dock förslaget kontroversiellt så det kommer att bli hårda förhandlingar innan stödfonden ser dagens verkliga ljus. Sverige lär vara ett av de länder som kommer att kräva stora omarbetningar för att ge sitt stöd. Ändå får vi nog räkna med att stödfonden kommet att bli verklighet och det syns även i de överlag positiva marknadsreaktionerna.

Veckan som kommer är fullmatad med makrosiffror som lär visa på ett fortsatt behov av stimulanser. För även om makrosiffrorna väntas vända upp så är nivåerna fortsatt nedtryckta. Viktigt ändå för börsen att vi får se en positiv trend.

Inköpschefsindexen för maj blir i det här sammanhanget viktiga värdemätare på konjunkturutvecklingen.

ECB lämnar nytt penningpolitiskt besked på torsdag och banken väntas presentera nya stimulansåtgärder. Närmast till hands ligger att utöka obligationsköpen i Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Troligen med uppemot 250 miljarder euro.

En riktig rysare blir också fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. Arbetslösheten väntas ha tickat upp till 19,7 procent men kan mycket väl passera 20 procent. Frågan är hur marknaden tar emot dessa siffror om även oroligheterna och protesterna fortsätter under veckan. Vi lär också få en del nya signaler vad gäller de ameikanska åtgärderna mot Kina

Sammantaget ser det här ut att kunna bli en svängig vecka även om starten lovar gott. 

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut. Viktigt för börsen att vi får se hyggliga uppgångar även om nivåerna fortfarande ligger på nivåer som lämnar en del att önska. Det kinesiska indexet som publicerades under natten lyckades dock kramla sig över 50-nivån som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Till de höjderna lär inte övriga länders index nå och det svenska indexet steg bara till 39,2.

Tisdag

Det norska inköpschefsindexet väntas ta ett ganska rejält kliv uppåt. Dessutom har Brentolja stigit till över 37 dollar per fat. Bägge dessa faktorer lär gynna den norska kronan som numera passerat den djupa svacka som den varit inne i. Fortfarande ligger dock den norska kronan under paritet mot den svenska och handlas kring 0,97.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Tjänstesektorn har drabbats hårdare än industrin av karantänsåtgärderna och även majsiffrorna väntas vara svaga men lyfta från katastrofsiffrorna i april. Arbetslösheten i EMU-området väntas fortsätta uppåt och ADP-mätningen över sysselsättningen i USA lär visa på ett fortsatt brant fall men inte på samma nivå som i hemska april.

Torsdag

Högintressanta hårda siffror över industriproduktion och orderingång i svensk industri under april. Lär vara branta nedgångar och frågan är hur det kommer att tas emot på marknaden. Det mesta av intresset riktas ändå mot ECB:s penningpolitiska besked och de flesta räknar med att banken kommer att utöka programmet för obligationsköp. Ska vi gissa på att det blir med ytterligare 250 miljarder euro under 2020.

Fredag

Allt fokus riktas mot de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna. Förra månadens sysselsättningsnedgång med 20 miljoner väntas späs på med ytterligare 8 miljoner i maj. Arbetslösheten riskerar därmed att stiga till över 20 procent även om analytikerna tror att den stannar vid 19,7 procent. Att den genomsnittliga timlönen stiger kraftigt beror på att de främst är låglönejobb som försvunnit.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -