Millicom småspararfavorit i maj

Aktier Optimisterna är i majoritet och spararna köper aktier för tredje månaden i rad. Köpen är dock något försiktigare än vid rekordhandeln i mars och april, det visar siffror från Avanza.

”Finans- och penningpolitiska stimulanser, hopp om vaccin och tro på nollränta lång tid framöver, trumfar för tillfället dyster makrostatistik och stockholmsbörsen går mot sin bästa majmånad på 15 år. Även hos privatpersoner är”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Johanna Kull

Privatspararna gör 317 400 affärer per dag i maj. Det är en ökning med 102 procent jämfört med samma månad i fjol.   

Månadens mest köpta aktie är teleoperatören Millicom. Millicom har pressats hårt av coronakrisen och aktiekursen har halverats sedan årsskiftet. Det har fått många befintliga aktiesparare att bottenfiska och snitta ned sig i aktien.

”Visst är Millicom en till synes lågt värderad aktie, men utmaningarna är också många. Bolaget, som nu dragit in såväl utdelning som återköpsprogram, är långt ifrån den stabila lågriskaktie som jag tror många sparare tolkar ett telekombolag”, säger Johanna Kull.

Köper

Säljer

Millicom

Volvo

SBB B

Latour

Astra Zeneca

Kindred

Intrum

Boliden

Telia Company

Scandic Hotels

Embracer

Fortnox

Sinch

Spotify

H&M

Billerud Korsnäs

Stillfront

Leo Vegas

Norwegian

Nibe

 

Fastighetsbolaget SBB är månadens näst mest köpta aktie. Antalet aktieägare i SBB har ökat med 20 procent på en månad.

”Spararna fyllde framför allt på i aktien efter det stora kursraset i början på månaden, då kursen sjönk som mest 40 procent under en enskild dag”, säger Johanna Kull.

Månadens säljlista är spretig och innehåller såväl vinsthemtagningar från senaste årets vinnaraktier som försäljningar i årets kursförlorare. Fordonskoncernen Volvo är månadens mest sålda aktie.

Volvo är en populär aktie hos så kallade utdelningsinvesterare. En grupp som delvis valde att dumpa aktien efter bolagets besked i mitten på månaden, om att utdelningen för 2019 slopas.

”Spararna har dock inte blivit helt snuvade på konfekten. I mars var köpen i volvoaktien rekordstora och sedan botten då, har kursen stigit nära 45 procent”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -