Teknikfonder lockade spararna i maj

Fonder Maj månads mest köpta fondkategori är teknikfonder, det visar statistik från Avanza.

Privatspararna är positiva och nettoköper fonder för andra månaden i rad. Kassan är dock större än innan coronakraschen och spararna verkar överlag beredda på att det kan bli en fortsatt svängig resa framöver.

”Lättade restriktioner i allt fler länder, hopp om vaccin och kraftiga stimulanser har lett till en ordentlig comeback för aktier och Stockholmsbörsen går mot sin bästa majmånad på 15 år”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Men optimismen är inte total, drygt hälften av summan som såldes av i mars står fortfarande på vänt vid sidlinjen.

Avanzas sparare gör 3 fondaffärer per fondkund i maj. Det är 3 procent fler än i fjol, visar statistik från 627 700 fondkunder hos Avanza.

Månadens klart mest köpta fonder är teknikfonder.

”Coronapandemin har fått världen att ta ett digitalt språng och teknikbolagen, som redan hade en stark underliggande tillväxt, har fått ytterligare vind i ryggen”, ”, säger Johanna Kull.

Johanna Kull

Det har gynnat teknikfonderna, vilka med en snittavkastning på 11 procent, är en av få fondkategorier som har positiv avkastning sedan årsskiftet. Det har uppmärksammats av spararna och nära varannan fondkrona har i maj gått till just teknikfonder

Mest köpta

Mest sålda

Teknikfonder

Fastighetsfonder

Företagsobligationsfonder

Hedgefonder

Sverigefonder

Korträntefonder (USD)

Globalfonder

Korträntefonder (Euro)

Blandfonder

Asienfonder

I företagsobligationsfonder byter spararna ben och nettoköper fonderna för första gången på tre månader. Fondkategorin är tillbaka på köplistan efter att ha toppat säljlistan två månader i rad.

”Spararna doppar dock bara tårna. Nuvarande köpesumma utgör bara en skärva, knappt fem procent, av det man sålde av tidigare”, säger Johanna Kull.

Fastighetsfonder som tappat drygt 20 procent sedan årsskiftet, är månadens klart mest sålda fonder.

”Fastighetsfonder är en kategori som spararna har en historik av att jojo-spara i, vilket även märks i år.”

Så sent som i februari låg fonderna på köptoppen, men efter de stora kursrasen minskar spararna nu kraftigt på innehaven. Det sätter fingret på hur svårt det är att tajma rätt.

”Majoriteten av spararna i denna typ av smalare branschfonder skulle få en bättre avkastning av att istället ha ett mindre men löpande månadssparande till fonderna”, säger Johanna Kull.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -