Norwegians förlust över 2 miljarder

Q1 Norwegian hade ett rörelseresultat på -2,1 miljarder norska kronor (-1,5) under det första kvartalet 2020, en period som var kraftigt påverkad av covid-19-pandemin.

Det framgår av en så kallad trading-uppdatering från flygbolaget.

Rapporterat ebitdar (ebitda exklusive leasing) blev -413 miljoner norska kronor (87,8). Ebitdar exklusive "övriga förluster" uppgick till 82,2 miljoner norska kronor (-716).

Rörelseintäkterna uppgick till 6,5 miljarder norska kronor (8,0).

Det är fortsatt oklart när Norwegian Air och flygbranschen i helhet kan återgå till normal drift efter pandemin, skriver det norska bolaget i en så kallad trading update på torsdagen.

De kommande månaderna kommer att bli mycket tuffa för Norwegian och för hela industrin, men målet är att bolaget då ska vara i sådant skick att så väl aktieägare, som kunder och anställda ska kunna återuppta en hållbar verksamhet, säger vd Jacob Schram.

"Så snart världen återgår till det normala så ska vi vara väl förberedda att återgå", säger han.

Runt 80 procent av Norwegian Airs anställda har blivit direkt påverkade av den kris som flygbranschen och Norwegian Air har för närvarande blott 7 av 147 plan i drift, dessa på ett statsfinansierat ruttnät i Norge.

Bolaget har under den senaste månaden genomgått en omstrukturering av skuldboken, där obligationsinnehavare till sist gått med på en konvertering av skuldbrev till aktier, något som också vållat kraftiga svängningar i aktiekursen och spätt ut de tidigare ägarnas andel till runt 5 procent. Detta har också gett Norwegian en mängd nya aktieägare, bland annat i form av leasingbolag, som hyrt ut flygplan till bolaget och nu tilldelats aktier.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -