Börsen på plus, Astrazeneca vinnare

Börsen Stockholmsbörsen skakade av sig oro för en eskalering i konflikten mellan USA och Kina, och fortsatte uppåt på torsdagen. Håller optimismen i sig blir det den fjärde uppgångsdagen i rad - den längsta uppgångssviten sedan starten på coronakrisen i slutet av februari.

Klockan 12.30 var OMXS30-indexet upp 0,8 procent till nivån 1.637. Aktier för 10,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även på de europeiska börserna höll investerarnas riskvilja i sig. I Frankfurt och Paris var motsvarande index upp omkring en halv procent.

Bland storbolagen kunde dock en glimt av handelsoro skönjas där topplaceringarna dominerades av mer defensiva bolag. Astra Zeneca var bästa aktie med en uppgång på drygt 3 procent.

Strax bakom steg Tele2 2,7 procent med understöd av en rekommendationshöjning från DNB till köp med oförändrad riktkurs 136 kronor. Ur den defensiva portföljen var även Essity upp nära 2 procent.

Bland industribolagen stack Atlas Copcos A-aktie ut med en uppgång på 1,5 procent till 371 kronor. Deutsche Bank har förvisso upprepat sin säljrekommendation för verkstadsföretaget, men samtidigt skruvat upp riktkursen till 315 kronor (290).

För flera andra verkstadsaktier var riktningen den motsatta och i botten av listan syntes Autoliv, Sandvik och Boliden med nedgångar mellan 1 och 3 procent.

SAS blev av med större delen av de tre senaste dagarnas uppgång och föll 12,5 procent efter att intäkterna sjönk till 5,3 miljarder kronor (9,9) för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Flygbolaget befinner sig i "intensiva diskussioner" om en rekapitaliseringsplan "med bolagets största aktieägare och utvalda intressenter", uppgav vd Richard Gustafsson i rapporten.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs handlades ned 3,4 procent till 125:50 kronor. Citi menar att aktien nu är fullvärderad efter en starkare utveckling jämfört med sektorn under coronakrisen, och har därför sänkt sin rekommendation till neutral (köp) med riktkursen 126 kronor.

Scania, som ägs av Volkswagens Stockholmsnoterade lastbilsbolag Traton, har beslutat att dra tillbaka utdelningsförslaget till årsstämman. Ägarbolaget Traton backade från en högsta notering på drygt 9 procent under förmiddagen, till en uppgång på 5,2 procent vid lunchtid.

Biometribolaget Fingerprint Cards har beslutat att inleda återköp av egna aktier, med syfte att förbättra kapitalstrukturen. När bolaget senaste köpte tillbaka drygt 3,3 miljoner aktier i mars i år steg aktien omkring 7 procent. Vid lunchtid på torsdagen var aktien upp 8,4 procent.

Byggvarukedjan Byggmax ser att efterfrågan för gör-det-själv-trenden från det första kvartalet håller i sig under det andra kvartalet när svenskarna utlandsresor minskar. Aktien steg 5,7 procent till 48:70 kronor, där stöd även kom från en riktkurshöjning av SEB till 52 kronor (42:50) med bibehållen köprekommendation.

AAK, som på onsdagen straffades med en nedgång på 5,75 procent efter att Expressen gjort kopplingar mellan specialfettsbolaget och illegal palmolja, steg 6,3 procent och har därmed återtagit nedgången efter gårdagens anklagelser.

24sevenoffice har under onsdagskvällen genomfört en riktad emission om 5 miljoner aktier som tillför affärssystemsbolaget 110 miljoner kronor. Aktien stack iväg 9,5 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 torsdagen den 28 maj

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -