Bill Ackman säljer i Berkshire Hathaway

Börs Aktivistinvesteraren Bill Ackman har dumpat sitt innehav i Berkshire Hathaway, som förvaltas av hans tidigare "mentor", investeringsmogulen Warren Buffett.

Till skillnad från Berkshire har Bill Ackman inte stått kvar på sidlinjen under senvårens börsåterhämtning.

Bill Ackman tror sig snabbare kunna ta vara på möjligheter i marknaden via den egna hedgefonden Pershing Square än under Berkshire Hathaways konglomeratstruktur, uppgav han i ett samtal med investerare på onsdagen enligt flera medier, trots att han bara en vecka innan företrädde ståndpunkten att "Berkshire är byggt för den här typen av kris".

"Den fördel som nu nås jämfört med under Berkshire är den relativa skalan. Det blir mycket smidigare", sade han.

Bill Ackmans andel i Berkshire Hathaway var i slutet av mars värd 1 miljard dollar, omkring en tiondel av Pershing Squares totala förvaltade kapital.

Många investerare har tittat med intresse åt Berkshire Hathaways håll under krisen för att se hur den rekordstora krigskassan om 137 miljarder dollar ska nyttjas. Hittills har denna dock låtits vila. Flest rubriker har i stället slagits upp av en spektakulär avyttring, när Warren Buffett i början av maj tillkännagav att han sålt rubb och stubb av flygbolagsinnehav.

Berkshires förluster har också svällt under krisen, med en negativ post om 49,7 miljarder på sista raden i första kvartalet.

Pershing har å sin sida dragit rubriker med vinster om 2,6 miljarder dollar tidigare i år, efter Bill Ackmans framgångsrika satsningar på att storbolagens kreditvärden skulle sargas rejält under krisen. Vinsterna har plöjts in i aktiemarknaden, medan den tidigare mentorn avvaktat.

Bill Ackman stod för flera uppmärksammade uttalanden i början av krisen, när han i en emotionellt laddad intervju med CNBC vädjade till president Donald Trump om att stänga landet och bland annat varnade för att aktier i hotell- och resenäringen "kommer gå mot noll nu när helvetet närmar sig". Själv kan han dock i efterhand konstateras ha nyttjat tillfället och köpt aktier i flera av de bolag han varnat för.

Bland de investeringar som nu kan konstateras finns bland annat en större aktiepost i hotellkedjan Hilton, kafékedjan Starbucks och fastighetsbolaget Howard Hughes Corp. Samtidigt har han sålt ut sig ur riskkapitalbolaget Blackstone och Parks Hotel & Resorts.

Pershing Squares aktie är upp med omkring 20 procent för året, medan det breda S&P 500-indexet är ned med 7 procent trots den återhämtning som skett under senvåren sedan covid-19 satt skräck i de globala börserna under mars. Men själv är Bill Ackman tveksam till om nuvarande indexviktning ger en rättvisande bild.

"Återhämtningen speglar inte alls vad som händer i den fysiska världen just nu. Techbolag som Amazon och Facebook, som är för tungt viktade, har drivit uppgången men majoriteten av aktiemarknaden är fortsatt väsentligt nedtryckt", konstaterade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -