På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

När lönar det sig att köpa el per timme?

Elpriser Har du hört talas om timprisavtal på el? Ett sådant kan minska dina elkostnader, men kräver å andra sidan flexibilitet och rätt förutsättningar från dig för att löna sig.

I år har elpriserna ibland legat på minus. Något som kanske inte alltid känts av i plånboken. Det beror förstås på att elräkningen till stor del består av nätavgift och skatt, men också på att spotpriset på el varierar mycket – både från dag till dag, men också från timme till timme.

Du betalar det faktiska timpriset

Med ett rörligt avtal betalar du ett elpris som motsvarar det genomsnittliga spotpriset för månaden. Ett timprisavtal är ett ännu mer rörligt avtal. Du betalar nämligen det elpris som är precis vid den tidpunkt som du använder elen. Det gör att du själv kan påverka priset genom din förbrukning.

Timprisavtalen har funnits sedan 2012 och syftet är att för att de på sikt ska göra att vi elkonsumenter nyttjar elen mer effektivt. Elbolagen är ofta inte så bra att lyfta fram dessa avtal, därför är det relativt få som känner till dem.

Hög elanvändning ger hög högt elpris

En stor del av befolkningen kommer hem från jobbet kring fem och sätter på sina spisar, TV-apparater, dammsugare och kanske laddar bilen. Det gör att det uppstår en topp i elförbrukningen som i sin tur betyder dyrare elpriser och skapar större kapacitetsbehov jämfört med ifall elkonsumtionen jämnas ut mer över dygnets alla timmar.

Elpris per timme den 4 februari i år. Källa: Vattenfall

Framtiden talar för fler timprisavtal

En mer utjämnad konsumtion ska ge både lägre elpriser och ett bättre resursutnyttjande på samhällsnivå. Det gör att det också blir mer miljövänligt, eftersom mer av den smutsigare elen används under förbrukningstopparna.

Framöver tror Energimarknadsbyrån att vi kommer ha ett ännu mer skiftande elpris i takt att vi mer och mer går över till förnyelsebar energi. Samtidigt gör framtiden med ”internet of things” att apparater i allt större utsträckning sannolikt kommer att kunna styra sig själva och optimera sin elförbrukning.

Elpris per vecka. Även på helgen går elpriserna ned, eftersom förbrukningstopparna uteblir.

För vem passar timprisavtal?

Ett timprisavtal kräver i princip att du har teknik som möjliggör tidsinställd förbrukning för att du ska spara pengar. Det gäller ju att du kan ladda din bil och värma ditt hus vid rätt tidpunkter. Annars kan det i själva verket bli dyrare än med ett vanligt rörligt avtal. Det lönar sig alltså sällan att ha timprisavtal om du bor i bostadsrätt.

Enkelt uttryckt, om du har timprisavtal ska du undvika att använda el under den tiden på dygnet när timpriset är som högst. Dessa tidpunkter utspelar sig tidigt på morgonen och sen eftermiddag till tidig kväll.

Du ska istället förbruka som mest el mitt i natten och mitt på dagen, när det alltså är som billigast. All förbrukning går förstås inte att flytta på. Exempelvis kan tillagningen av frukost och middagsmat vara svåra att få till mitt i natten eller på dagen.

Andra saker är lättare. Det gäller till exempel tvättmaskin och diskmaskin. Går dessa att tidsinställa är det förstås toppen. Här gäller det dock att ha med sig att när det kommer till tvättmaskin och liknande utrustning kanske det handlar om en besparing på några tior.

En desto större post i elräkningen kan vara luftvärmepumpen eller annan eldriven värme. Går det att ställa in så att den går för fullt de billigare timmarna på dygnet kan ett timprisavtal vara något för dig.

Att sätta i laddsladden till elbilen när du går och lägger dig istället för när du kommer hem från jobbet kan alltså göra stor skillnad. Men ännu bättre, och inte minst enklare, är om du kan tidsinställa din laddning.

Lönar det sig timprisavtal för dig?

Det är vanskligt att räkna på hur mycket pengar du sparar på att betala timpris på elen. Anledningen är förstås att det beror på hur väl du lyckas ställa om din förbrukning till de perioder då elen är som billigast.

Hur mycket elpriset varierar spelar förstås också roll, liksom hur högt elpriset är för tillfället.

Det som kanske är mest avgörande är vilken typ av elförbrukande prylar du har hemma och hur effektivt dess elförbrukning kan tidsinställas. Värms huset av el kan det finnas tusenlappar att spara och generellt gäller att ju högre förbrukning, desto mer att vinna.

Elbolaget kan behöva tid

Elnätsföretaget kan behöva tid för att anpassa elmätningen efter ditt timavtal. Det ska dock inte ta mer än tre månader.

Byte av elmätare

Du kan behöva byta elmätare om du byter till timprisavtal. Det kostar inget.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -