Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Easyfill, Oncopeptides och Maha Energy finns bland bolagen som rapporterat denna tisdag.

Spotlight-listade Easyfill hade en omsättning på 28,2 miljoner kronor under det första kvartalet 2020, en minskning med cirka 6 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Hela omsättningsminskningen under kvartalet ligger hos Enjoy Sales, skriver Easyfill.

"Detta var dock väntat då Q1 2019 var ett exceptionellt bra kvartal för Enjoy Sales samtidigt som utleverans av nya kylar till restaurang och hotell föll kraftigt från och med mars månad på grund av utbrottet av covid-19", står det i rapporten.

Affärsområdet Easyfill Hyllsystem ökade omsättningen med 45 procent.

Ebitda-resultatet för koncernen under perioden minskade till -1,2 miljoner kronor, mot -0,1 miljoner samma period året innan.

Nettoresultatet blev -3,7 miljoner kronor (-2,4).

"Effekterna av covid-19 har varit påtagliga, för att begränsa härjningarna har samtlig berörd personal i Easyfill och Enjoy korttidspermitterats i olika grad enligt det nya regelverket. Resekostnader har minskat drastiskt efter mässan i Düsseldorf. Totalt sett har detta haft en positiv påverkan på resultatet från och med mars. Nya banklån söks enligt det nya regelverket", skriver Easyfill.

Kunders avvaktan med investeringar på grund av pandemin påverkar Easyfills orderingång och var väntat, heter det.

"Bolaget för långtgående diskussioner med ett antal tillverkare av kyldiskar som har för avsikt att installera framförallt Turnloader direkt på deras fabriker runt om i Europa. Bolaget ser denna kundkategori som en av de viktigaste på sikt", skriver Easyfill.

Vad gäller framtidsutsikter är dessa svåra att bedöma.

För affärsområdet Easyfill noteras att bolagets primära kundgrupp, livsmedelsbutikskedjorna, går bättre än någonsin.

Dotterbolaget Ebeco har en budget för andra kvartalet med en omsättningsökning på cirka 25 procent, vilket inte kommer att uppnås på grund av pandemin. Just nu tyder allt på att Ebeco kan bibehålla samma omsättning andra kvartalet som 2019, står det i rapporten.

För Enjoy Sales, som drabbades omedelbart av pandemin, har beställningarna kommit tillbaka och i april omsatte bolaget cirka 3 miljoner kronor. Det är klart lägre än budget men väsentligt mycket bättre än bolagets ledning befarade, heter det.

Quiapeg Pharmaceuticals redovisar ett resultat efter skatt på -5,7 miljoner kronor (-3,0) i det första kvartalet 2020.

Bolaget saknade omsättning i likhet med motsvarande period föregående år.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -6,0 miljoner kronor (-0,9) med likvida medel på 2,3 miljoner kronor (7,5) vid rapportperiodens utgång.

I förra veckan meddelade bolaget att de genomför en emission som ska ta in knappt 38 miljoner kronor före emissionskostnader.

Promore Pharma, med verksamhet inom ärrbildning och sårvård, redovisar ett nettoresultat om -7,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-5,5).

Resultatet per aktie blev -0:19 kronor (-0:27). Nettoomsättningen kom in på nollstrecket, att jämföra med 0,5 miljoner kronor för motsvarande kvartal i fjol.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -15 miljoner kronor (-4,4) med likvida medel på 45,9 miljoner kronor vid utgången av det första kvartalet.

Under kvartalet uppnådde bolaget sitt mål om att inkludera cirka 120 behandlade patienter i sin kliniska fas 2b-studie, Heal LL-37 med ropocamptide, som avser en ny behandling av venösa bensår.

"Sammantaget ger våra framsteg inom bolagets forskningsprogram mig gott hopp om att vi har en spännande tid framför oss. Vi väntar nu främst på resultat från vår kliniska prövning med ropocamptide, Heal LL-37, där vi räknar med att ha resultat mot slutet av året", skriver vd Jonas Ekblom i rapporten.

Everysport Media, vars aktie handlas på Spotlight, redovisar ett nettoresultat på -0,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (1,4).

Nettoomsättningen sjönk till 20,8 miljoner kronor (23,6). Ebitda-resultatet kom in lägre än jämförbar period 2019: 0,8 miljoner kronor (2,3).

Som en konsekvens av coronapandemin har den globala ekonomin och de marknader där koncernens bolag är aktiva påverkats kraftigt, skriver bolaget i rapporten.

Effekten blev tydlig mot slutet av det första kvartalet där Everysport Media blev tvungna att lansera ett antal åtgärder för att anpassa sig till en värld utan sport, i syfte att motverka ett tydligt tapp av intäkter.

"I takt med att idrottsevenemang världen över ställts in har samtliga delar av vår verksamhet drabbats då det helt enkelt inte finns några matcher att bevaka. Ett undantag har funnits vilket är svenskt trav som har fortsatt att genomföras men med vissa restriktioner", skriver vd Hannes Andersson.

Kortsiktigt kommer bolaget att under det andra kvartalet se en nedgång i omsättning som också påverkar resultatet negativt.

"Vi kompenserar omsättningstappet med reducerade kostnadsnivåer, men bedömer ändå att koncernen under det andra kvartalet kommer att leverera ett ebitda-resultat i nivån 0 till -2,0 miljoner kronor", skriver vd.

Forskningsbolaget Asarina Pharma redovisar ett resultat efter skatt på -18,4 miljoner kronor (-9,4) i det första kvartalet 2020. Bolaget saknade omsättning i likhet med motsvarande period föregående år.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -28,6 miljoner kronor (-12,6) med likvida medel om 110 miljoner kronor (129) vid utgången av rapportperioden.

Asarina Pharma meddelade under april i år att läkemedelskandidaten sepranolon vid behandling av PMDS inte nådde upp till sina primära eller sekundära mål i fas 2b-studien.

Bioteknikbolaget Oncopeptides redovisar ett resultat efter skatt på -297 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-134). Rörelseresultatet blev också -297 miljoner kronor (-134). Bolaget har inga intäkter.

Bolagets likvida medel uppgick till 618 miljoner kronor i slutet av det första kvartalet. Vid årsskiftet var motsvarande siffra 926 miljoner kronor.

Oncopeptides högsta prioritet är att inlämna en registreringsansökan för läkemedelskandidaten melflufen till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA före utgången av det andra kvartalet.

Det skriver Oncopeptides vd Jakob Lindberg i vd-ordet i delårsrapporten och han upprepar därmed bolags tidsplan på området.

I fas 3-studien Ocean, där bolaget slutförde patientrekryteringen under maj 2020, räknar Oncopeptides med att redovisa övergripande resultat under det andra halvåret 2020.

Oljebolaget Maha Energys ebitda-resultat uppgick till 6,4 miljoner dollar (7,7) i det första kvartalet 2020. Nettoresultatet landade på 3,2 miljoner dollar (4,2). Kassan uppgick vid kvartalet utgång till 19,2 miljoner dollar (19,8).

Oljeprisraset i spåren av överproduktion och covid-19 innebär en stor utmaning för sektorn, och Maha Energy är inte opåverkat.

"Men med en kassa på 19 miljoner dollar, låga operativa kostnader och ökade produktionsvolymer ligger vi bra till för att ta oss igenom stormen", skriver vd Jonas Lindvall i rapporten, där han också hävdar att bolaget är "optimalt positionerat för organisk tillväxt och förvärv".

Maha Energy meddelade på måndagen att bolaget justerar ned sin prognos för snittproduktionen till 4.000-5.000 fat per dag, jämfört med tidigare 5.000-5.500 fat per dag, samt att capexprognosen sänks med cirka 25 procent.

First North-listade Sonetel, som erbjuder en mjukvarutjänst inom kommunikation för småföretag, redovisar en nettoomsättning om 7,1 miljoner kronor (7,7) för det första kvartalet 2020.

Bolagets vd Henrik Thomé skriver i rapporten att covid-19 i mars ledde till kraftigt minskade samtalsvolymer samt ett minskat inflöde av kunder, men att en "god återhämtning" har skett sedan dess.

Totalt minskade volymerna med omkring 25 procent under den andra halvan av mars, vilket påverkade intäkterna negativt med 0,1 miljoner kronor jämför med den föregående månaden. Kunder i USA uppges ha stått för den största minskningen.

Vidare skriver vd att en ny prisstruktur har lanserats för bolagets internationella telefonnummer "för att locka tillbaka de sällananvändare som vi skrämt bort med successiva prishöjningar sedan början av 2018".

Rörelseresultatet var -1,3 miljoner kronor (-0,5).

"Vi minskar successivt de fasta kostnaderna med ca 50 procent genom personalminskningar, lönesänkningar samt effektivisering av marknadsföringen", skriver Henrik Thomé.

Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 0,1 miljoner kronor (1,5).

Likvida medel uppgick vid periodens utgång till 0,4 miljoner kronor (0,9).

Zaplox, som erbjuder lås- och incheckningslösningar för hotell och kasinon, redovisar en omsättning om 0,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (0,9).

Resultatet efter finansiella poster blev -7,3 miljoner kronor (-7,8) och resultatet per aktie uppgick till -0:18 kronor (-0,20).

Covid-19 har påverkat hotellbranschen hårt genom att många hotell varit stängda eller fortsatt öppna men med mycket låg beläggningsgrad under mars och april, skriver bolaget i rapporten.

"För Zaplox har flera pågående leveransprojekt tillfälligt pausats, några kunder har fortsatt med sina projekt, medan flera aviserat att starta upp igen i maj".

Zaplox ser dock framtiden som lovande.

"Samtidigt så förväntas pandemin accelerera hotellbranschens digitaliseringstakt markant, då ökade krav på gästsäkerhet och kostnadseffektivitet prioriteras. Zaplox ser redan nu en ökad efterfrågan för kontaktfri in- och utcheckning och mobila nycklar både från hotell och partners", skriver bolaget i rapporten.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -7,8 miljoner kronor (-9,4).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -