Spänningar Kina-USA ett orosmoln

Makroveckan Hopp om bättre konjunktursignaler när ekonomierna åter öppnas, förlag till EU-stödpaket och vaccinförhoppningar bidrog till förra veckans börsuppgångar och ska förhoppningsvis återupprepas under kommande vecka. Oron för en eskalerande konflikt mellan USA och Kina riskerar att sätta käppar i hjulet.

Så var det, efter en tids oro, återigen klackarna i taket på börsen. Den svenska börsen steg med hela 4,8 procent under veckan som gick och i börs-ledande USA summerad uppgången till 3,2 procent (S&P500).

Bättre riskaptit på finansmarknaden bidrog dessutom till att kronan fortsatte att stärkas och handelsvägt (KIX-index) ligger nu kronan på sin starkaste nivå sedan januari 2019. Noterbart är att det brittiska pundet fortsätter att gå svagt, bland annat som en följd av att centralbanken flörtar så smått med negativa ränta.

Oljepriset, som för övrigt varit en ganska god indikator under hela krisförloppet, har fortsatt uppåt och Brentoljan handlas nu till strax över 35 dollar per fat. Nu närmar sig dock ett månadsslut och det har under senare tid varit en besvärlig period för oljan. Vi får se om historien upprepar sig eller om det numera verkligen är betydligt bättre produktions- och lagerbalans på oljemarknaden.

Att börsen återhämtat sig kan spåras till flera orsaker. På det mer generella planer bidrar återöppnandet av ekonomier runt om i världen och därmed också hoppet om bättre konjunktursignaler till att göda riskaptiten. Tesen är att april blev den värsta månaden ur ett makroperspektiv och att indikatorerna för maj ska börjar visa på ett litet lyft. Någon som vi också fick ser i förra veckan preliminära inköpschefsindex. I vecka som kommer får vi en ny skörd makrosiffror där tyska IFO-index och konjunkturbarometrar för Sverige och EMU-området är några av höjdpunkterna. Till den makroskörden kan också läggas onsdagens Beige book från Fderal Reserver.

Sedan är det viktigt att säga att själva utfallen för maj inte lär vara särskilt upplyftande, eftersom coronakrisen fortsatt varit i full swing, utan det är framför allt framtidsutsikterna som måste lyfta, förhoppningsvis ganska rejält.

Till bättre börshumör bidrog dessutom Angela Merkles och Emmanuel Macrons utspel om en gemensam EU-fond på 500 miljarder euro för att stödja extra utsatta EU-ekonomier. EU-kommissionens ska presentera sitt förslag på onsdag och det kan förhoppningsvis ge lite extra stöd till börsen. Motståndet mot att ge direkta bidrag, vilket var det ursprungliga förslaget, möter dock stort motstånd från fyrklövern Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike, så räkna med hårda förhandlingar innan en stödfond kan finnas på plats.

Men även om det slutligen bara skulle röra sig om lån blir det ett första, viktigt steg mot finanspolitisk samverkan. Sverige, som dessutom står utanför eurosamarbetet, blir en verkligt udda häst i sammanhanget.

Andra faktorer som bidrar till bättre börshumör är hoppet om ett vaccin redan i närtid och tecken på att smittspridningen på många håll avtar. Här finns det förstås en risk för besvikelser och bakslag.

Åt det mer negativa hållet drar fortsatt ökade spänningar mellan USA och Kina. Att Kina nu försöker stärka greppet om Hongkong riskerar att utlösa amerikanska reaktioner och tvinga fram kinesiska motåtgärder. En upptrappning av den här konflikten riskerar att sätta käppar i hjulet för en fortsatt börsuppgång.

Måndag

Svenska arbetslöshetssiffror för april och frågan ä väl främst hur mycket som arbetslösheten hunnit gå upp. IFO-index för Tyskland blir ett stort test för hur veckans skörd av makrosiffror kan tänkas arta sig. För hopningen är att IFO-index ska ta ett hyggligt skutt uppåt, även om det fortfarande rör sig om låga nivåer.

Tisdag

Konfidensindikatorer för hushållen från Norge, Tyskland och USA. Även här ska det vara uppgångar nu när länderna börjar släppa på karantänsåtgärderna. Ändå måste sägas att osäkerheten är lite större för hur hushållen kommer att reagera eftersom smittorisken är fortsatt överhängande samtidigt som arbetslösheten stigit rejält.

Onsdag

Nu ska EU ta ett historiskt, första steg mot finanspolitisk samverkan när kommissionen presenterar sin ”återhämtningsplan”. En plan som fick börsen att lyfta när Merkel/Macron presenterade sitt förslag i förra veckan. Finns chans till ett litet börslyft även om motståndet mot direkta bidrag till nödställda länder är fortsatt hårt, bland annat från svenskt håll. Federal Reserves sammanställning av det ekonomiska läget i olika regioner kan bidra till börsrörelser i lite olika riktning beroende på budskapet.

Torsdag

Högintressant makrodag. Sverige och EMU-länderna publicerar sina konjunkturbarometrar och efter förra månadens djupdykningar räkna de flesta med bättre siffror i majmätningarna. Något som förmodligen dessutom krävs för att stötta börshumöret. Förhoppningen är också att den amerikanska veckosiffran över nyanmälda sökande av arbetsmarknadsunderstöd fortsätter att vika ner även om det fortsatt väntas höga siffror. Om veckosiffran hamnar på analytikernas förväntningar betyder det att totalsumman under Corona-perioden når upp till rysliga 40 miljoner. En symbolisk siffra som kanske kan vara svår för börsen att hantera.

Fredag

Nya BNP-siffror för Sverige och analytikernas prognoser pekar mot att det kan bli en ganska ordentlig nedjustering jämfört med utfallet i den färska BNP-indikatorn. Dessutom lite internationella inflationssiffror som mest lär mötas av en axelryckning på marknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -