"Börsen kommer att sluta på plus i år"

Börs De stora indexen i världen kommer att ligga på plus i slutet av året och oljepriset är tillbaka på 60 dollar i höst. Det spår Peter Sjoeholm vd, förvaltare och grundare av fondbolaget Neox Capital.

”Vår marknadssyn är att det alltid blir överreaktioner upp och ner. Det har gått snabbt först ner och sedan upp. Våra portföljer ligger på plus för året och har nästan tagit tillbaka nedgången”, säger Peter Sjoeholm.

Vad tror du händer härifrån?

”De stora kasten kommer inte tillbaka, givet att vi inte får en ny gigantisk spridning. Jag tror att de stora indexen kommer att ligga på plus när året är slut. Jag tror knappast att vi kommer att stänga ner hela samhället en gång till. Efter finanskrisen ökade dödstalen i cancer de efterföljande två åren med en halv miljon. Det finns ett pris för det som sker nu.”

Peter Sjoeholm

Coronakraschen i mars berodde till stor del på överbelåning och rädsla.

”När marknaderna faller och rädslan tar överhanden så blir den övergripande uppfattningen att världen som vi känner den aldrig kommer att återvända. Det kan vi lära oss i Daniel Kahnemans forskning. Kollapsande vinstförväntningar under lågkonjunkturer driver aktiekurser. Men de förklarar bara en liten del av prisfallet. Aktiekurserna borde ha sjunkit med typ 5 procent om resultaten skulle minska ungefär som det gjorde under finanskrisen 2008 och med 9 – 10 procent om det skulle bli en total inkomstförlust de kommande två åren.”

”Resten av fallet är rädsla. Rädslan driver upp riskpremien och trycker upp diskonteringsräntan. Lyckligtvis så är minnet kort och så småningom bleknar rädslan och förnuftet kommer tillbaka och långsiktig värdering driver upp kurserna igen och diskonteringsräntan kommer ner. Hur lång tid det kommer att ta är det ingen som vet – normalt betydligt kortare än vi tror.”

Vad köper ni nu?

”Vi tittar alltid fyra, fem år fram i tiden. Se på ett sådant bolag som flygplanstillverkaren Boeing som fallit med 70 procent. Det är klart att människor kommer att flyga igen. Det är fortfarande bara 20 procent av jordens befolkning som suttit i ett flygplan. Om du nu kan köpa Boeing till 70 procents rabatt. Vad är då sannolikheten att du kommer att kunna köpa Boeing till den rabatten under de närmaste fem åren igen? Den typen av investeringar kan vara väldigt lönsamma att göra nu.”

Så ni har köpt Boeing?

Nej, men vi har köpt Airbus. Återgår Airbus till där de var innan det här började, så är de upp över 100 procent. När det väl sticker så går det väldigt fort och då har du en psykisk spärr; om du tänker att en aktie plötsligt sticker med 15 procent trots att den gått ner med 50 procent, är risken stor att du tänker att den redan stigit för mycket. Två månader senare har det gått upp med ytterligare 15 procent. Det är det som väldigt ofta händer.”

Vad letar ni efter för bolag?

Tänk dig att du äger ett bolag vars intäkter stiger i en fin och brant kurva. Bolagets intäktsmarginal ligger stilla och deras inlåning stilla eller minskande. Ett sådant företag kommer att klara sig i alla väder och det är den typen av företag som vi söker. Företag som har en tydlig vallgrav och som har en stark marknadsposition och som är väl styrda.”

Har du något exempel?

”Ett exempel är mjukvarubolaget Nemetschek. På lång sikt är det detta man söker. Man söker företag med väldigt bra kvalitet och på kort sikt vet vi egentligen ingenting. Nemetschek tappade 20–30 procent i början av krisen när allting såldes eftersom man måste skydda sina marginal calls, då säljer man allt av kvalitet för det är det enda där det finns lite likviditet.”

Andra exempel på bolag i portföljen är danska Coloplast, norska Tomra, schweiziska Tecan, Roche och tyska Sartorius.

Neox äger också tyska betaltjänstbolaget Wirecard. Aktien har fallit kraftigt efter att en utredning av KPMG inte helt kunde frikänna bolaget från anklagelser om bokföringsfusk.

”KPMG kom fram till att de var lite motsträviga, men de kunde inte hitta några stora fel mer än att det fanns frågetecken kring tredjepartsföretagen. Rapporten för det första kvartalet var kanonbra. Vi tittar på det fundamentala och vi har en metod att mäta om ett bolag fuskar med böckerna och Wirecard är långt ifrån att befinna sig i riskzonen här.”

”Just nu är det förmodligen en ganska kraftig maktkamp som pågår. VD Markus Braun äger 7 procent av bolaget och har suttit på sin stol i 20 år. Det är inte lätt att peta bort honom. Rationaliteten kommer att vinna till slut. Generellt sett är det ett jättefint bolag. De har väldigt fina siffror och därmed tror vi att de är tillbaka över 200 euro eller mer inom vår tidshorisont på fem år, men de måste få tillbaka förtroendet. Det finns säkert en rabatt på cirka 50 procent i aktien för förtroendekrisen. Vi håller fast vid aktien och vi tror att den kommer att leverera på sikt. Någonstans mellan nu och slutet på året så kommer något att hända och det kommer att hända otroligt fort. Vi tror fortfarande på bolaget. De har en väldigt stark marknadsposition.”

Har ni några svenska innehav?

Vi äger SCA, Billerudkorsnäs, Atlas Copco, ICA och Lundin Energy.

Neox Capital sysslar med datadriven förvaltning. Fondbolaget är Luxemburgbaserat och har funnits i tio år och har ett förvaltat kapital på över tre miljarder kronor. Bolaget har fram tills nu bara servat kunder med en förmögenhet på över 25 miljoner kronor. Från och med måndagen den 25 maj lanserar Neox en Europafond för småspararare under namnet Lux Multimanager Sicav.  

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -