En småbolagsförvaltares drömbolag

Fondkommentar Lönsamhet med en stark organisk tillväxt, en enkel affärsidé som inte är konjunkturkänslig och har en entreprenörsdriven organisation, det är vad småbolagsförvaltaren Anders Wright drömbolag har. Det berättar han i en intervju med Placera.

Fonden Consensus Småbolag har dykt upp många gånger på mina fondvinnarlistor de senaste åren. I år är fonden upp hela 20 procent. Förutom den femstjärniga fonden Consensus Småbolag förvaltar Anders Wright tillsammans med Richard Andborn även Consensus Sverige Select. Den sistnämna har inte fått någon rating av Morningstar ännu då den saknar tre års historik. Men Consensus Sverige Select har i år högst avkastning av alla Sverigefonder.

Anders Wright

Anders Wright säger att det finns flera fördelar med en småbolagsfond. Tillflödet av nya spännande bolag finns där genom börsintroduktioner. Många av bolagen i fonden fanns inte för fem sex år sedan. Den största potentialen finns bland småbolagen. Inte minst är det lättare för ett bolag med ett marknadsvärde på en miljard kronor att fördubbla sitt marknadsvärde än ett bolag på 100 miljarder kronor.

Hur ser investeringsprocessen ut?

”Det är tre grundpelare i investeringsprocessen. Den första kriteriet när jag letar bolag är att det ska vara ett tillväxtbolag som ska vara lönsamt och växa organiskt. Det händer att jag investerar i bolag som har en stark tillväxt men inte är lönsamma redovisningsmässigt. Här har jag investerat i Storytel. I mina ögon har de en lönsam affärsmodell och de är lönsamma i fem länder. De väljer investera stora delar av vinsten i nya marknader”, säger Anders Wright.

Ni äger Embracer, bolaget förvärvar mer tillväxt än de levererar organiskt. Hur ser du på det?

”Visst är det ett drömscenario att bolaget växer mycket organiskt, gärna mellan 10 till 20 procent. Här är det viktigt att Embracer kan förädla tillväxten de köper så att det blir organisk tillväxt.”

En enkel och lättförståelig affärsidé är det andra viktiga kriteriet. Jag föredrar bolag som har en affärsidé som jag förstår. Och hellre unika människor i bolaget än unika produkter som är svåra att förstå. Det är viktigt att det är en duktig person och entreprenör i bolaget det är viktigare än produkten. De innehav jag har i fonden förstår man oftast direkt vad de gör. Exempelvis Mips som är enkelt att förstå, man förstår direkt vad de gör. Det är inte någon superavancerad liten elektronikgrej som ska revolutioner världen.”

Det tredje kriteriet är att bolaget ska vara konjunkturokänsligt. Jag letar efter bolag som har produkter som efterfrågas oavsett konjunktur. Den typen av bolag har jag alltid letat efter. Historiskt har jag haft väldigt lite verkstads- och industribolag samt fastigheter. Det har gynnat fonden extra mycket i år när marknaden är rädd för en lågkonjunktur. Jag gillar bolag som har produkter som inte sägs upp av corona. Som Banhof exempelvis, de levererar bredband och ingen säger upp sitt bredband för det är coronaepidemi.”

Vika vinstmått är viktigast för tillväxtbolag du investerar i?

”Allra helst vill man att vinst per aktie ska öka, då vet man att det inte är några konstigheter. Men jag ser högre upp än så och tar hänsyn till kassan. Oftast blir det EV/Ebit-måttet som är viktigt. Eftersom jag investerar mycket i tillväxtbolag är PEG-talet viktigt. För många av mina bolag ser dyra ut 2020. Men det som många underskattar är kraften i tillväxten hos många tillväxtbolag som växer 10 till 20 procent per år. Om bolagen ser billiga ut om två till tre år så räcker det för mig. Mips var dyrt när det kom till börsen 2016, men trodde man på ledningens prognoser för 2020 så framstod det som ett kap. Ser man på årets vinst ser Mips fortfarande dyrt ut. Men i mina prognoser för vinstutvecklingen de närmaste åren ser det fortsatt köpvärt ut."

Ni är en småbolagsfond med tydlig inriktning på småbolag, men hur stora bolag investerar ni i?

”Jag tittar oftast på bolag mellan 500 miljoner kronor i börsvärde till 2 miljarder. Det viktigaste är att det är ett litet bolag där grundare och huvudägare är kvar i bolaget. Jag vill att bolagen ska vara entreprenörsdrivet även när de blir lite större. Embracer har idag ett marknadsvärde på över 10 miljarder kronor men ägaren och grundare Lars Wingefors är fortfarande kvar. Och bolaget har fortfarande potential som ett småbolag.”

Hur stort blir investeringsuniverset av bolag som når dina kriterier?

”Det är väldigt hårda och tuffa krav och det är inte så många bolag som når upp till dem. Det är nog runt 40 till 50 bolag som når upp till alla kriterier i investeringsprocessen. Jag väljer de bästa av dem, vilket gör att jag inte köpa så många bolag utan har en koncentrerad portfölj på runt 15 till 20 bolag. Men jag har ett antal bolag som har stark tillväxt som jag håller ett öga på för att se när de kan bli lönsamma. Men de stora fördelarna som småbolagsförvaltare är att det kommer nya bolag hela tiden genom börsintroduktioner och bolag som går från förhoppningsbolag till lönsamma tillväxtbolag.”

Gör ni egen analys eller förlitar ni er på externa aktieanalys?

”Jag letar ju bolag i ett segment som inte har särskilt mycket aktieanalys från banker. Det bästa jag vet är om det inte finns någon extern analys, då måste man lita på den egna analysen. Men det är oftast ett bra tillfälle att köpa in sig i bolagen billigare än när det börjar följas av flera analytiker. Finns det extern analys av bolagen använder jag det mer som ett komplement. Det är viktigt att se på mina vinstprognoser jämfört med analytikernas för att se på potentialen. Bäst är när jag ligger högre än analytikerna. Då brukar jag tänka att det finns uppsida i aktien, då analytikerna sannolikt måste justera upp sina vinstprognoser på sikt.”

Hur stor kan fonden bli innan du måste göra avkall på din investeringsstrategi?

”Idag förvaltar jag 600 miljoner kronor. Fonden kan nog inte bli för stor utan den stängs nog vid drygt 2 miljarder kronor. Annars blir vi en elefant i ett kylskåp och då måste fonden bestå av 40 till 50 innehav i stället. Och där vill vi inte vara.”

Hur skapar du portföljen utifrån investeringsprocessen?

”Fonden är aktivt förvaltad och tanken är att den ska likna mer en privat portfölj och inte vara bred och följa index. Det blir en koncentrerad portfölj som avviker mycket från index. Vi tillför något på marknaden. Jag har en koncentrerad portfölj med få bolag och de största 12 bolagen väger närmare 80 procent av fonden.”

 

Fondens fem största innehav

Vad styr bolagens vikt i portföljen?

”Bolaget med störst potential får störst vikt, det är risk mot avkastningspotential som bestämmer storleken. Stillfront som är fondens största innehav ser jag fortfarande en stor tillväxt samtidigt som värderingen för PEG-talet är rimligt. Evolution är dyrare och har en mindre andel i fonden. Jag har runt 15 procent av fonden som övriga innehav. Det är bolag som är så kallade bevakningsposter eller bolag som vi ska sälja. Bevakningsposterna är bolag som vi kan köpa mer i när de bevisa sig. Jag kan börja med att köpa in en procent för att sedan vänta in mer information och se om vi tänker rätt. Jag har inga problem att köpa in mig igen i ett bolag som bevisar sig och som vi haft en liten position i. Jag köper aldrig 7 till 8 procent direkt i ett bolag.”

Hur lång investeringshorisont har ni i bolagen?

”Jag investerar helst för alltid. Men då jag investerar i tillväxtbolag ser jag minst tre år framåt. Det gör att jag har en långsiktigt investeringshorisont.”

Om ni har en evig tidshorisont vad styr när ni säljer ett bolag?

”Jag säljer när bolaget blir allt för dyrt eller så säljer vi för att analysen blev fel och tillväxten inte fanns i bolaget.”

Har du gjort några stora förändringar i ändrat i fonden senaste tiden?

”Fondens senaste investering är den norska börsintroduktionen videochattjänsten Pexip. Där tog vi en position på drygt 3 procent. Bolaget passar perfekt in i fonden när bolaget uppfyller vårt kriterium väl om konjunkturokänslig och lönsam tillväxt med en mycket skalbar affärsidé. Vi gillar bolagets produkt som vi tycker har en klar edge både gällande säkerhet och flexibilitet för kommunikation mellan olika mjukvarulösningar. Vi fick ett mycket kompetent intryck av ledningen och vi tror att tillväxten kan fortsätta många år framöver även om man bortser från nuvarande boost på grund av Corona.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -