Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Garo, Rootfruit, Sivers, Kopparbergs, Veteranpoolen, Projektengagemang och Salmar finns bland bolagen som har lämnat sina delårsrapporter denna tisdag.

Garo, som utvecklar och tillverkar produkter och helhetslösningar för elinstallationsmarknaden, redovisar ett resultat efter skatt på 14,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (24,8). Resultatet per aktie minskade till 1:46 kronor (2:48).

Nettoomsättningen låg kvar på 248 miljoner kronor (248).

Rörelseresultatet backade till 18,8 miljoner kronor (29,2) efter att ha belastats av en valutaeffekt om -6,5 miljoner kronor (-0,6), vilken främst uppstod i slutet av kvartalet, då den svenska och norska kronan försvagades kraftigt mot euron som är en viktig inköpsvaluta för bolaget.

Avensia redovisar ett resultat efter skatt på 6,2 miljoner kronor (9,2) i det första kvartalet 2020.

De preliminära siffrorna för perioden som lämnades i slutet på april bekräftas i rapporten med en omsättning på 89,3 miljoner kronor (82,7) och ett rörelseresultat på 8,2 miljoner kronor (12,2)

Bolagets vd Niklas Johnsson beskriver i vd-ordet hur det första kvartalet inleddes med bra momentum med stor aktivitet under januari och februari. I början av mars förändrades bilden i samband med utbrottet av covid-19.

Avensia lämnar inga prognoser men skriver i utsikterna för bolaget att bedömningen är att efterfrågan på lång sikt kommer att förstärkas. På kort och medellång sikt kan efterfrågan dock påverkas negativt av den övergripande osäkerhet som utbrottet av covid-19 har fört med sig.

Bildskärmsleverantören Multiq redovisar ett resultat efter skatt på 0,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (2,1). Resultatet per aktie uppgick till 0:00 kronor (0:02).

Nettoomsättningen sjönk till 38 miljoner kronor (44). Intäktsnedgången berodde enligt bolaget på att inga större projektleveranser skett under kvartalet.

Bruttomarginalen steg till 45,9 procent (43,8) till följd av att produktmixen bestod av mer tjänster än varor. Rörelseresultatet minskade till -1,2 miljoner kronor (2,1).

Rootfruit, som tillverkar och säljer snacks, hade en nettoomsättning på 81,9 miljoner kronor under det första kvartalet 2020, vilket motsvarar en ökning med 9 procent jämfört med nettoomsättningen samma period 2019.

Bruttomarginalen uppgick till 34,9 procent mot 39,4 procent föregående år. Ebitda-resultatet blev 0,8 miljoner kronor (4,0) och resultat före skatt uppgick till -2,2 miljoner kronor (1,2).

Rootfruit har uppdaterat marknaden kontinuerligt sedan coronapandemin bröt ut och har sagt att styrelsen skulle uppdatera sin helårsprognos i samband med kvartalsrapporten.

Nu meddelas det att till följd av det exceptionella marknadsläget revideras bedömningen av årets prognos till att omsättning och ebitda för koncernen 2020 kommer ligga i nivå med 2019 års omsättning på 325 miljoner och ebitda på 12 miljoner kronor.

"Prognosen grundas på en förväntad succesiv återhämtning av försäljningen under året och att svenska kronan inte kraftigt försvagas utifrån nuvarande nivåer", skriver Rootfruit.

Tidigare prognos var att omsättningen för helåret skulle överstiga 340 miljoner kronor och att ebitda-resultatet skulle hamna i intervallet 15-18 miljoner kronor.

Zoomability, som marknadsför ett eldrivet terrängfordon för funktionsnedsatta, redovisar en minskning av nettomsättningen för det första kvartalet 2020 med 27 procent till 1,4 miljoner kronor (1,9). Resultatet före skatt minskade till -1,1 miljoner kronor -0,8).

"Januari och februari lovade mycket då vi kom igång med leveranserna efter det stopp vi hade i december. Förutom Sverige så levererade vi flertalet Zoomar till USA, Italien och Nederländerna. Vi sålde också några i Australien och hade förfrågningar från kunder runt om i världen. Det mesta dog dock ut under mars då covid-19 slog till på allvar i Europa och USA, så den förväntat fortsatta ökningen i försäljning avstannade", skriver Zoomabilitys vd Pehr-Johan Fager i delårsrapporten.

Företaget har tidigare presenterat leveranssiffror för det första kvartalet och uppgett att bolaget säljer lite färre av fordonet än planerat.

"I USA blev det helt stopp med försäljningsaktiviteter under mars. Glädjande nog ser vi nu att det börjar lätta lite och vi hoppas kunna komma igång i full skala med vår distributör McCabe Outdoor Mobility och deras satsning på Zoom-USA innan sommaren", skriver Zoomability-chefen.

"Givetvis är de siffror vi nu visar för första kvartalet en spegelbild av den rådande situationen i världen. Åtgärder vi vidtagit för att stärka bolagets likviditet är att ansökt och fått ta del av PPP-programmet i USA, vilket garanterar lönerna för våra tre anställda i Zoomability Inc fram till och med juni", framhåller Pehr-Johan Fager.

Sivers, ett teknikbolag som säljer chip och integrerade moduler, redovisar ett ebitda-resultat på -11,0 miljoner kronor (-5,6) för första kvartalet 2020.

Resultatet påverkades till stor del av lägre aktiverade utvecklingskostnader, där aktiveringarna minskat med 5,1 miljoner jämfört med samma kvartal föregående år, skriver Sivers i delårsrapporten. Under första kvartalet 2020 arbetade affärsområdet Wireless i större utsträckning med projekt som inte befinner sig i utvecklingsfas, vilket innebär att utgifterna kostnadsförs, medan Wireless spenderade förhållandevis mer tid på projekt i utvecklingsfasen under första kvartalet 2019, skriver Sivers.

Nettoresultatet låg på -21,2 miljoner kronor (-14,0). Intäkterna uppgick till 22,8 miljoner kronor (23,1) i kvartalet. Sivers påverkades bara måttligt under första kvartalet av covid-19-pandemin.

"Under inledningen av andra kvartalet har vi dock sett att kunder tar längre tid på sig att fatta beslut eller senarelägger beslut. Därmed ser vi en viss förskjutning i utrullningar av nät. På längre sikt ser vi inte att vår underliggande marknad kommer att påverkas, men precis som tidigare kommer tillväxten att variera över kvartalen", skriver vd Anders Storm i rapporten.

Konsultbolaget Transcendent, som är sedan hösten 2019 är listat på First North, redovisar totala intäkter om 51,1 miljoner kronor för det första kvartalet (46,9), motsvarande en tillväxt på 8,8 procent. Rörelseresultatet landade på -1,4 miljoner kronor (-0,5).

"Fokus för 2020 är att säkerställa lönsamhet och likviditet. Detta åstadkommer vi delvis genom det beslutade åtgärdsprogrammet och fortsatt kostnadskontroll, samt med det stöd från myndighetsbeslut som vi kan använda oss av", skriver bolagets vd Martin Malm i rapporten.

Klädbolaget Wesc redovisar en nedgång i nettoomsättningen under det första kvartalet 2020 på 62 procent till 4,5 miljoner kronor (11,7).

Rörelseresultatet sjönk till -3,7 miljoner kronor (-2,7) medan nettoresultatet backade till -3,5 miljoner kronor (-1,3).

"Försäljningen i första kvartalet är betydligt lägre än motsvarande kvartal 2019. Minskningen är framförallt hänförlig till att bolaget har upphört med egen butiksförsäljning samt förskjutning av leveranser på grund av utbrottet at covid-19 som orsakat leveransförseningar på grund av nedstängda landsgränser och verksamheter i många länder", skriver Wesc i delårsrapporten.

Leveransförskjutningarna innebär att en försäljning om totalt cirka 3,5 miljoner kronor har förskjutits, uppger klädbolaget.

Som tidigare har kommunicerats har ordervärdet för vår- och sommarkollektionen 2020 ökat med 4 procent, till 15,1 miljoner kronor. Inga order för våren 2020 har cancellerats, uppger Wesc.

"Bruttomarginalerna stärks ytterligare i första kvartalet och hamnar på 48,9 procent jämfört med 45,3 procent första kvartalet 2019. Rörelseresultatet i perioden hamnar på -3,7 miljoner kronor och påverkas främst av att försäljningen skjutits fram. De operativa kostnaderna i första kvartalet 2020 hamnade 1,1 miljoner kronor lägre än i samma period 2019", skriver klädföretaget.

Bryggeriet Kopparbergs, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 37,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (31,4). Resultatet per aktie uppgick till 1:80 kronor (1:52).

Nettoomsättningen uppgick till 373 miljoner kronor (357). Rörelseresultatet blev 48,9 miljoner kronor (35,2), medan resultatet före skatt uppgick till 50,0 miljoner kronor (41,4).

Veteranpoolens nettoomsättning uppgick till 60,4 miljoner kronor under det första kvartalet 2020, en nedgång med 6,4 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Rörelseresultatet uppgick till 1,9 miljoner kronor (2,5) och resultatet efter skatt blev 1,5 miljoner kronor (1,9).

"Den svaga resultatutvecklingen är en konsekvens av ökade satsningar för framtida tillväxt, investeringar för ökad effektivitet samt satsningar för ökad lönsamhet för lokala franchisetagare", skriver bolaget i delårsrapporten.

Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital var -2,2 miljoner kronor (-8,8)

Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0:08 kronor (0:11).

Veteranpoolen meddelade den 15 maj att det återkallar sitt utdelningsförslag på grund av coronapandemin.

"Veteranpoolen har under flera år haft ett stort enskilt uppdrag inom företagssegmentet. Som väntat har det uppdraget minskat i omfattning även under detta kvartal. Veteranpoolens övriga affärer ökade med 4 procent under perioden", skriver bolaget.

Från mitten av mars månad har Covid-19-pandemin haft en kraftig påverkan på samhället och även på Veteranpoolen. Vissa kunder har pausat sina uppdrag samtidigt som en del veteraner varit oroliga och tackat nej till uppdrag under denna turbulenta period. Veteraner över 70 år har i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer fått avstå uppdrag som innebär sociala kontakter.

"Vi har jobbat hårt med att kommunicera med oroliga kunder och hitta kundlösningar som är säkra. Trots ansträngningar har vi i vissa fall behövt pausa våra uppdrag. Vi har kommunicerat intensivt med våra veteraner om hur vi minimerar risker för smitta när vi genomför våra uppdrag. I vissa fall har vi behövt be våra veteraner att pausa sina uppdrag men vi har även kunnat hitta nya lösningar där uppdrag har kunnat genomföras utan sociala kontakter", skriver bolagets vd Mats Claesson.

Teknikkonsulten Projektengagemang redovisar ett resultat efter skatt på 16,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (8,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:67 kronor (0:33).

Ebita-resultatet blev 28,9 miljoner kronor (13,6), med en ebita-marginal på 8,5 procent (3,7). Rörelseresultatet blev 26,1 miljoner kronor (13,4) och rörelsemarginalen var 7,7 procent (3,6). Nettoomsättningen uppgick till 341 miljoner kronor (370).

"Covid-19-utbrottet har haft en negativ påverkan på verksamheten bestående i ökad sjukfrånvaro med färre timmar producerade i uppdrag samt IT-kostnader för att möjliggöra hemarbete. Det har inneburit en minskning av omsättningen med cirka 3 miljoner kronor och en negativ resultateffekt om cirka 2 miljoner kronor", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Det norska fiskodlingsbolaget Salmar redovisar ett operationellt driftsresultat på 1.065 miljoner norska kronor för det första kvartalet (806).

Det var högre än de 1.036 miljoner nio analytikerna hade väntat sig, enligt Infronts sammanställning.

Rörelseintäkterna landade på 3.636 miljoner norska kronor (2.963), att ställa mot väntade 3.207 miljoner.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -