Här finns månadens fondvinnare

Fondkommentar Uppgången på världens börser har den senaste månaden lugnat ner sig betydligt, och nu gått in i en lugnare fas. Men volatiliteten mellan enskilda handelsdagar fortfarande är stor. Placera har listat vinnarna den senaste månaden.

I takt med att allt flera länder aviserar att de öppnar sina ekonomier och gränser, kommer det att bli lättare att få ett facit hur stora de ekonomiska effekterna är eller snarare blir.

Vi vet redan att läget på många länders arbetsmarknader drastiskt har försämrats. I USA har drygt 30 miljoner amerikaner sökt arbetsstöd. I mitten av maj var omkring 1 miljon personer arbetslösa, varslade eller permitterade i Sverige.

Med mer statistik kommer det att bli lättare att räkna på bolagens framtida vinster. Bolagsresultaten som rapporterats för det första kvartalet har haft en positiv påverkan på börsen. Rapporterna blev i många fall inte så dåligt som befarat. Men många bolag flaggar för ett svagt andra kvartal.

Men det finns tydliga vinnare i spåren på corona pandemin. Amerikanska tillväxtbolag inom teknik- och hälsovårdssektorn är några vinnande sektorer. Under hela året har det varit ett tydligt nettoinflöde dit som har skapat det största inflödet på många år. Det har drivit upp många kurser till nya rekordnivåer, vilket påverkat flera fonder med tillväxtbolagsfokus positivt.

För den som vill fördjupa sig i utvecklingen för de globala aktiemarknaderna och vilka effekter coronaepidemin fått, hänvisar jag till Pekka Kääntäs artikel ”Räkna med mer börsstök framöver”.

Placera har vanlig ordning valt att lista vinnar- och förlorarfonder ur Avanzas fondutbud. Det skiljer knappt 40 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden. Det är ett stort gap men mindre än månaden före då skillnaden var rekordstor.

Månadens lista innehåller fonder med en tydlig investeringsstrategi i tillväxtbolag. Vi hittar där några ädelmetallfonder, branschfonder inom teknik och en handfull fonder med småbolagsfokus.

Bästa fond under månaden är MS INVF US Growth med en avkastning på 24 procent. Det är riktigt bra prestation jämfört med det breda amerikanskt S&P 500-aktieindex som stigit drygt 2 procent mätt i svenska kronor under motsvarande period. Den svenska kronan har faktiskt stärkts med runt en procent under månaden.

Fonden är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek.

Två av fondens större innehav, kanadensiska e-handelsspecialsiten Shopify och San Diego-baserade medicinteknikbolaget Dexcom, har haft avkastningar på runt 50 procent den senaste månaden.

Samma team förvaltar ett antal fonder, inklusive tvåan på Listan MS INVF Global Advantage.

MS INVF Global Advantage Funds investeringsprocess utgår ifrån att bolagen ska ha tydliga komparativa fördelar, exempelvis marknadsledare som själv kan sätta priset på sina varor. Man tror att tillväxt skapar aktievärde och investerar långsiktigt på tre till fem år i bolagen. De lägger i princip inte ner någon tid på makroanalys utan bolagsanalysen är helt avgörande.

Fonden har en större andel medelstora och mindre bolag i portföljen än standard bland stora globalfonder. Som största innehav hittar vi Shopify följt av den nederländska digitala betalningsspecialisten Adyen.

Bästa ädelmetallfond är Franklin Gold & Precious Metals A(acc)USD som har ökat 18 procent under månaden. Det är en aktivt förvaltad fond med ett koncentrerat innehav på runt 80 innehav, främst i kanadensiska bolag.

De tio största innehaven väger drygt 44 procent av fonden. Kanadensiska Barrick Gold Corporation och Vancouverbaserade B2Gold hör till fondens största aktier. B2Gold har stigit 29 procent den senaste månaden och Barrick Gold Corporation har en 14 -rocentig uppgång.

Guldpriset har stigit närmare 5 procent den senaste månaden, mätt i amerikanska dollar. Och guldet här faktiskt till det tillgångsslaget som har den högsta avkastningen sedan årsskiftet med en uppgång på drygt 16 procent.

Bästa teknikfond är BFG Next Generation Technology. Bakom den står Blackrock, världens största kapitalförvaltare. Fonden har haft en bra månad med 17 procent i avkastning.

Fonden investerar i tydliga framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar. Drygt 60 procent är investerat i små- och medelstora bolag. Största sektor är mjukvarubolag på 28 procent följt av processorer- och halvledarbolag med 22 procent.

Då fonden letar efter bolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar. Totalt har fonden 100 investeringar, vikten för de tio största innehaven är bara 14 procent. Inget innehav väger mer än 1,6 procent.

Största plats tar elbilstillverkaren Tesla och det innovativa kinesiska försäkringsbolaget Ping AN som är inne i heta sektorer som bland annat e-läkare. Alla tio största bolag har stigit sedan årsskiftet. Bäst utveckling har Shopify som dubblat sitt marknadsvärde sedan årsskiftet.

Bästa svenska småbolagsfond under månaden är Strand Småbolagsfond. Fonden är sjunde bäst i klassen sedan årsskiftet. Det är en koncentrerad fond med runt 25 innehav. Fondens största innehav är livecasinoleverantören Evolution Gaming på drygt 7 procent. Aktien har stigit med 80 procent sedan årsskiftet.

Förlorarlistan består av många Brasilien- och latinamerikafonder, som förövrigt hör till årets fondförlorare. Listan består även av många fastighetsfonder.

Fastighetsaktier på Stockholmsbörsen har haft ett horribelt år i spåren av corona. Men det är inget svenskt fenomen utan även globalt har investerarna ratat det tidigare så populära tillgångsslaget. Det finns en tydlig oro över att fastighetsbolag kan påverkas av värdeminskningar i denna miljö när kunderna har motvind.

Extra tufft har det varit för fastighetsbolag som hyr ut till sektorer som drabbats hårdast av corona och stängda ekonomier. Bolag inom hotell, köpcentra, restauranger, film & teatrar och butiker har varit extra utsatta. Här är man rädd för att det blir konkurser, att fastighetsbolagen drabbas av lediga lokaler och inte får in hyror i samma utsträckning som tidigare. Sannolikt finnas viss oro för att vissa fastighetsbolag kan få problem med refinansiering av sina balansräkningar på företagsobligationsmarknaden.

De två sämsta fonderna är båda fastighetsfonder. De har ett globalt respektive amerikanskt investeringsunivers.

MS INVF Global Property investerar globalt i fastigheter. Största enskilda land är i USA som står för en tredje del av fondens investeringar. Följt av japanskafastigheter och Hongkong. Svenska fastigheter står för 2 procent.

Största undersektorer är kontorsfastigheter och bostadsfastigheter på tillsammans knappt 40 procent. Det tyska bostadsfastighetsbolaget Vonovia väger drygt 3 procent och är största enskilda innehav. Den fransk-holländska Unibail-Rodamco-Westfield som är specialiserade på gallerior och flygplatser hör till fondens stora förlorare i år. Bolaget äger två av Sveriges största gallerior, Mall of Scandinavia och Täby centrum. Aktien som är noterad på Parisbörsen har förlorat två tredjedelar i värde.

Latinamerika och dess största land Brasilien har haft en tung månad med stora nedgångar. De latinamerikanska länderna har den absolut största delen av exporten till USA som nu har en ekonomi som mer eller mindre ligger nere.

Regionen är råvaruberoende, vilket gjort att den påverkats hårt av det kollapsande oljepriset. En redan ansträng ekonomi i många av länderna i regionen gör att manöverutrymmet är litet. Och ekonomierna har påverkats negativt av det låga oljepriset och råvarupriserna. Det syns tydligt i kristider. Argentina står nu ännu en gång på ruinens brand och förhandlar med obligationsägare. Och påverkan på de lokala finansiella systemen har varit tydligt med ett stort dollarberoende.

Regionens gigant och stora ekonomiska motor är Brasilien. Där har det även lyckats bli en regeringskris efter att den populäre justitieministern Sérgio Moro överraskande avgått. Utöver regeringskris har landet flera utmaningar. Hälsovårdssystemet är överbelastat av coronapatienter. Många anser att det beror på landets liberala attityd till epidemin.

Sämst avkastning har HSBC GIF Brazil har backat 13 procent den senaste månaden. Fonden har mer än halverats i värde sedan årsskiftet. Den har ett koncentrerat innehav på knappt 30 aktier. Finansbolag är fondens största bet på knappt 30 procent. Råvarubolagen väger knappt 13 procent och är näst största sektor i fonden.

Banco de Brasil, den delvis statsägda banken med huvudkontor i huvudstaden Brasilia, är fondens största innehav på 6,4 procent. Den Sao Paolo-baserade banken Banco Bradesco är fondens näst största innehav på drygt 5 procent.

Största negativa bidrag till fondens avkastning i år är Banco Bradesco som backat hela 64 procent mätt i lokal valuta. Banken har nu nått en rekordlåg värdering på p/e-tal 7 för årets vinst. Fondens största innehav Banco do Brasil har precis som fonden halverats i värde i år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -