På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nya trender på de kinesiska börserna

Fonder 5G, digital hälsovård och alternativ energi. Det är några av nyckelsektorerna för kinesiska aktier enligt Anthony Wong, Kinaförvaltare på den tyska förvaltningsjätten Allianz Global Investors.

Vilka trender ser du när coronavirusepidemin ebbat ut?

”Jag ser en ökad risk och tror att vi kan se ökad spänning mellan USA och Kina. Misstron mellan länderna vidgas sannolikt i spåren av coronaepidemin och kan ta konflikten till en ny högre nivå. Man ska inte glömma bort att det är presidentval i USA i år, vilket är ytterligare en osäkerhetsfaktor för ökade spänningar mellan länderna”, säger Anthony Wong.

Anthony Wong

Är ökade spänningar dåligt för Kina och kinesiska aktier?

”Ökad rivalitet och spänningar mellan länderna behöver inte vara negativt för kinesiska aktier. Vi har nu levt med handelskriget under två år. Initialt straffades kinesiska aktier hårdare än de amerikanska, men de har tagit tillbaka nedgången. Ser vi på avkastningen på de olika aktiemarknaderna sedan president Trumps tillträde den 20 januari 2017, har faktiskt kinesiska aktier haft en högre avkastning än de amerikanska. Det är ett tydligt tecken på att Kina klarar av externa chocker och ökade spänningar mellan länderna."

"Man ska inte glömma bort att kinesiska A-aktier bara har runt 10 procent av intäkterna utanför Kina. Det gör att kinesiska bolag har mycket större risk mot den kinesiska ekonomins utveckling.”

Skapar handelskriget nya sätt att tänka för kinesiska bolag?

”Vi ser flera kinesiska bolagsvinnare och investeringsteman som skapas från handelskriget och coronaepidemin. Det är investeringsteman som kommer att hålla i flera år. Det första jag ser är att kinesiska teknikbolag tvingas att bli mer innovativa. Många kinesiska teknikbolag har tidigare köpt hårdvara från amerikanska bolag. Nu siktar man istället på att bli självförsörjande inom bland annat halvledare och processorer.”

Vilka investeringsteman föredrar ni?

”En tydlig trend skapas med hjälp av det nya 5G-nätverket i Kina. Det kinesiska 5G-projektet är ett strategiskt infrastrukturprojekt som kommer att vara ryggraden för att driva innovationskraft och skapa nya bolag och nya internetapplikationer, inom Virtuell Reality (VR), Artificiell Intelligens (AI) och Internet-of-Things (IoT).”

”En annan intressant trend är tillväxten inom alternativa energikällor som sol- och vindkraft. Kina är idag världens största oljeimportör. Trots kollapsen i oljepriset tror vi att alternativ energi är ett prioriterat projekt av den kinesiska regeringen ur ett säkerhets- och oberoende-perspektiv.”

”Vi tror att flera kinesiska marknadsledande bolag inom olika segment kommer att gynnas av att kinesiska konsumenter köper inhemska produkter istället för amerikanska”.

Vilka sektorer tror ni blir förlorare på handelskriget?

”Företag som har stora importbehov av komponenter från amerikanska bolag kommer att bli förlorare. Även bolag som har en stor andel intäkter från den amerikanska marknaden kommer inte att gynnas på sikt.”

Skapar corona nya trender i Kina?

”Som i så många andra länder har konsumenterna e-handlat i allt större utsträckning. E-hälsovård och utbildning på internet är tydliga trender som har gynnats i coronakrisen. Med teknikens hjälp går användarna från fysiska till digitala upplevelser. Under karantänen gjorde tekniska plattformar det möjligt att upprätthålla utbildning och kontakt med läkare och hälsovård digitalt. Digitalutbildning har fyllt ett tydligt behov när eleverna varit hemma från skolan. Och framförallt äldre människor har börjat använda digitala tjänster i allt större grad. En grupp som utan coronakrisen inte skulle hitta till digitala tjänster i samma utsträckning som nu. Corona har helt enkelt skyndat på utveckling betydligt.”

Har coronaepidemin blottat svagheter i det kinesiska hälsovårdssystemet?

”Det är uppenbart att Kina måste investera betydligt mer i hälsovård. Idag investerar man mindre i hälsovård än i många grannländer och betydligt mindre än många länder i väst. Ett ökat investeringsbehov i kinesisk hälsovård kommer att gynna flera sektorer och kinesiska företag. De tydligaste vinnarna kommer vi att hitta hos de bolag som levererar digitala hälsovårdstjänster med hjälp av AI. Forskningsinriktade kinesiska bioteknikbolag som är marknadsledare inom vissa segment. Företag som har tjänster inom ögonvård har en bra marknad, då närsyntheten bland vuxna i Kina är utbredd, hela 87 procent av vuxna kineser lider av närsynthet. Kina kommer sannolikt ha världens största ögonsjukhus i framtiden.”

Blir alla bolag inom kinesiska hälsovårdssektorn vinnare?

”Det kommer att bli tufft för många spelare när regeringen ska höja nivån för den allmänna hälsovården till medborgarna. Regeringen kommer att pressa priset på många tjänster och produkter. Generikabolag kommer att uppleva tuffare prispress och inte gynnas av situationen.”

Vilka sektorer överviktar ni i fonderna?

”Vi har inte ändrat särskilt mycket i fonderna. Kinesiska banker och finansbolag vi negativ syn på och vi har en fortsatt undervikt i dem. Men samtidigt har vi ökat i bolag som tillverkar 5G-komponenter och företag som leverera kliniska tjänster inom läkemedelsutveckling. Vi har också köpt lite mer inom turistsektorn i Kina. När ekonomin nu öppnas upp tror vi att den typen av bolag gynnas när medborgarna turistar i Kina”, säger Anthony Wong.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -