Fullt börsfokus på öppnade ekonomier

Makroveckan Börser världen över fortsätter sin resa uppåt. Nu är siktet inställt på hur det ska gå när länder börjar lätta på restriktionerna. Den stora risken är att det sker för tidigt och att smittspridningen tar förnyad fart.

Förra veckan fick en tung start och även om den svenska börsen återhämtade sig på ett imponerande sätt så stannade veckouppgången på 0,2 procent. I USA var det däremot bättre fart på rikaptiten och har landade börsuppgången på hela 3,5% (S&P500).

Att allt fler länder börjar lätta på tuffa restriktioner bidrar till optimismen liksom att USA och Kina har en lite lugnare dialog mellan sig. Handelsförhandlingarna ska exempelvis tas upp i hygglig närtid.

Oljepriset har letat sig uppåt och Brentoljan handlas återigen över 30 dollar per fat. Om än med ganska lite marginal då spotpriset nu ligger på 30,4 dollar.

Den svenska kronan fortsätter dessutom sin resa uppåt och handelsvägt (KIX-index) ligger den nu på årets högsta nivå. Vi får se om kronförstärkningen håller i sig efter måndagens riksbanksprotokoll och onsdagens inflationssiffror. I april väntas inflationen ha krupit ner till nollan och det kan kanske bli lite tufft för kronan att hantera.

En hel del inflationssiffror publiceras även i övrigt under veckan men med centralbanker som redan kör med gasen i botten så lär de siffrorna ha begränsad effekt på räntor och valutor.

Torsdagens amerikanska veckosiffra över nyanmälda arbetslösa blir givetvis högintressant läsning. Inte minst efter de mycket svaga sysselsättningssiffror för april som publicerades i fredags. 20,5 miljoner arbetstillfällen gick förlorade i april men det utlöste inga större reaktioner.

Nu är istället siktet inställ på hur öppnandet av ekonomier ska gå och givetvis på risken att det blir bakslag i smittspridningen.

Värt att hålla koll på är också fredagens kinesiska siffror över industriproduktion och detaljhandel. Här är förhoppningen att vi ska få se lite starkare kinesiska siffror som bekräftar bilden av att Kina lyckats få bättre fart på sin ekonomi. En utveckling som vi i bästa fall kan få se i övriga delar av världen under kommande månader.

Måndag

Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll från det senaste räntemötet. Diskussionen kring eventuellt nya stimulansåtgärder kan påverka kronan och räntorna. Dessutom är frågan hur nära direktionen egentligen ligger en sänkning av räntan. Kronan har gått starkt på tron att en sådan åtgärd ligger ganska långt bort.

Tisdag

Småföretagarna i USA väntat ha blivit deppigare under april men det bör inte ge något större utslag på börsen eller dollarn. Mycket av inkommande makrodata passerar nu tämligen obemärkt, förvånande nog. Den amerikanska inflationssiffran lär gå ungefär samma öde till mötes.

Onsdag

Den svenska inflationen KPIF) väntas ha sjunkit ner till noll i april. Det ser därför ut att bli en rejäl uppförsbacke för Riksbanken att få upp inflationen när väl Corona-krisen är över. Exklusive energipriser ser de lite bättre ut för banken som nog väljer att fokusera på den siffran framöver. Industriproduktionen i både Storbritannien och EMU-området lär ha sjunkit rejält i mars.

Torsdag

Mycket intresse lär riktas mot den amerikanska siffran över nyanmälda arbetslösa. Det är hiskeligt höga siffror men trenden är dessbättre nedåtriktad och den bilden lär bekräftas tydligt i den senaste veckomätningen. Men över 30 miljoner amerikaner har sökt stöd under de senaste fem veckorna.

Fredag

Under natten mot fredag publiceras högintressanta siffror över kinesisk industriproduktion och detaljhandel. I aprilmätningen ska vi förhoppningsvis få lite tydligare tecken på att kinesisk ekonomi har växlat upp, även om det fortfarande är långt till fornstora dagar. Bra kinesiska siffror skulle kunna ge börsen en liten boost. Annars mycket fokus på en räcka amerikanska makrosiffror där detaljhandeln under april sticker ut i sammanhanget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -