USA: Tio års jobbskapande bortblåst

Makrokommentar Amerikansk arbetsmarknad har i princip förlorat alla de nettojobb som skapats under de senaste tio åren. En flexibel arbetsmarknad förklara mycket av nedgången och marknadens hopp står till att sysselsättningen ska ta fart när väl ekonomierna öppnar upp igen.

Under perioden januari 2010 till februari 2020 skapades 22,7 miljoner nya jobb i USA. Då toppade arbetslösheten på 10,0 i oktober 2009. Sen dess har det vart en obruten tioårig period av tillväxt och arbetslösheten bottnade i februari 2020 på 3,5 procent, den lägsta arbetslösheten sedan perioden strax efter andra världskriget.

Så när vi ser på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för april 2020 så är det inte utan att även nu känna historiens vingslag. I april sjönk den amerikanska sysselsättningen med 20,5 miljoner och räknar vi även med sysselsättningsnedgången med 870 000 personer i mars så hamnar totalsiffran nära den totala sysselsättningsuppgången sett under de senaste tio åren. När vi summerar nästa månads sysselsättningsnedgång lär även den totala uppgången under de senaste 10 åren förpassas till historieböckerna.

Samtidigt steg arbetslösheten från 4,4 procent i mars till 14,7 i april.

Både sysselsättningsnedgång och arbetslöshet hamnade under analytikernas prognoser på -22 miljoner sysselsatta och en arbetslöshet på 16,3 procent. Att arbetslösheten inte blev lägre förklaras dock delvis av att antalet personer i arbetskraftsutbudet sjönk med 6 miljoner och arbetslösheten räknas i sin tur som kvoten mellan antalet arbetslösa och de som söker och vill ta ett jobb. Utan den nedgången i arbetskraftsutbudet hade arbetslösheten istället hamnat på runt 17,5 procent.

På marknaden tar man den amerikanska sysselsättningsnedgången med en axelryckning. Givetvis framför allt för att det var väntade siffror. Dessutom ser de flesta på amerikansk arbetsmarknad som betydligt mer flexibel än den europeiska. Så när väl Corona-krisen är över och ekonomierna åter växlar upp så ska även den amerikanska arbetsmarknaden hämta sig rejält.

Det är visserligen ett troligt scenario att sysselsättningen tar fart men långt ifrån alla som nu förlorat jobbet kommer att kunna återvända på kort sikt. Historien visar oss, även om den här utvecklingen sker under väldigt speciella omständigheter, att det tar tid för sysselsättningen att återhämta sig. Trots väldigt höga tillväxttal.

Därför är det nog säkrast att ställa in sig på att den amerikanska arbetslösheten kommer att vara skyhög under resterande del av 2020. Hur öppnandet av den amerikanska, liksom övriga ekonomier i världen, fortskrider betyder givetvis det mesta för hur utvecklingen för arbetsmarknaden ser ut därefter.

Även med den osäkerheten taget i beaktande så är det förvånande med vilket lugnt finansmarknaden reagerar på de katastrofala amerikanska arbetsmarknadssiffrorna. På ränte- och valutamarknaden är rörelserna marginella medan börsen fortsätter sin resa i positivt territorium.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -