På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Därför har Kinas A-aktier gått bäst i år

Fonder Kinesiska A-aktier har ovanligt stark avkastning i år relativt andra börser. Shannon Zheng på den tyska förvaltningsjätten Allianz Global Investors förklarar varför.

Kinesiska A-aktier som är de aktier som är noterade på de två lokalkinesiska börserna Shenzen och Shanghaibörsen tillhör en av få tillgångsklasser inom aktier som har positiv avkastning i år. Det kan kännas märkligt då starten på coronepidemin var i kinesiska Wuhan.

Varför har kinesiska A-aktier gått så bra i år?

”Först och främst är Kina centrum för pandemin. Kinesiska myndigheter stängde snabbt ner stora delar av ekonomin. Man var först in och är nu först ut efter corona-pandemin. Kinas ekonomi började öppnas upp redan i slutet på februari när resten av världen började stänga ner sina ekonomier. Och det har varit en överraskande stark återhämtning i ekonomin i mars och i dagsläget är de flesta fabriker och företag tillbaka på mellan 70 till 80 procents kapacitet. Det innebär att många företag lyckats undvika att få likviditetsproblem och gå i konkurs”, säger produktspecialisten Shannon Zheng.

Shannon Zheng

Får vi en andra våg av corona i Kina?

”En andra våg är en risk som är sannolik. Men de kinesiska myndigheterna använder idag mycket digitalspårning av smitta. Kombinationen av det och snabbt agerande av myndigheterna reducerar sannolikheten och göra att man kan kontrollera en andra våg på ett bra sätt.”

Kan man lita på de kinesiska myndigheterna siffror för Covid-19?

”Det går inte att ha en hundraprocentig tilltro till siffrorna som rapporteras. Men jag tycker man istället ska fokusera på trenden och inte de absoluta siffrorna. Datan visar att tydligt att antal nya smittade sjunker kraftig och den trenden är viktigare. Jag tycker också man ska se på siffror från närliggande områden som Hongkong, Macau och Taiwan. Områden som har uppvisar en tydlig förbättringstrend i att antal nya smittade sjunker.”

Hur påverkas kinesiska A-aktier av att privatsparare står för en stor del av handeln på de lokala kinesiska börserna?

”De kinesiska börserna domineras av privatsparare, det är en stor skillnad mot Hongkong-börsen där institutioner dominerar den dagliga handeln. I år har det varit positivt med många privatsparare. De har haft en positiv syn till kinesiska A-aktier och handelsvolymerna har ökat, vilket är unikt för tillväxtmarknadsaktier i år. Kinesiska privatsparare har ganska få investeringsalternativ. De handlar inte särskilt mycket globala aktier så andra investeringsalternativ är kinesiska ränteprodukter och fastigheter. Och de är inte alltid så långsiktiga in sina investeringsbeslut.”

Hur ser intresset ut från utländska institutioner?

”Utländska institutioner har gradvis köpt mer och mer kinesiska A-aktier och ökat exponeringen. En trend vi har sett under flera år och den har fortsatt under 2020. Institutionerna utgör en allt större del av den kinesiska aktiemarknaden. Det är helt klart att den kinesiska aktiemarknaden håller på att bli mer mogen och institutionaliserad.”

Vad får det för konsekvenser?

”Institutioner är oftast mer långsiktiga investerare, och vi ser att volatiliteten på de kinesiska börserna har blivit lägre de senaste åren. Det är en långsiktig process med mer globala institutioner. Flera av de kinesiska A-aktiebolagen har förändrat sin attityd till utländska investerare och utökat sina IR-avdelningar som numera har engelsktalande personal. Men det är en positiv trend när utländska investerare köper allt mer kinesiska A-aktier och marknad blir mer mogen”, säger Shannon Zheng.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -