Bara 25 aktiefonder steg på tre månader

Fondkommentar Det senaste kvartalet har bjudit på en riktig bergochdalbana för världens fondsparare med en ganska skral avkastning. Bara 25 aktiefonder är på plus under perioden och Placera har listat vinnarna.

Facit för kvartalet är en nedgång på runt 17 procent för Stockholmsbörsen, vilket gör det till ett av de sämsta kvartalen på länge.

Breda europaindex har haft det ännu tyngre och backat runt 18 procent. Globalt aktieindex har klarat sig lite bättre med en nedgång på 13 procent i kronor. De amerikanska börserna har klarat sig ännu bättre med en nedgång på knappt 10 procent.

Ett brett tillväxtmarknadsindex landar på minus 15 procent det senaste kvartalet. Skillnaden mellan olika tillväxtländer är stor. Kina är klassens ljus med en svag uppgång på drygt 2 procent. På andra sidan har vi Brasilien som haft en riktigt tung period med en 40-procentig nedgång mätt i kronor.

Flera av vinnarfonderna har anknytning till olika typer av utländska aktier som inte prissätts i svenska kronor. Dollareffekt är inte så stor under de senaste tre månaderna utan landar på drygt 2 procent. Euron har inte varit lika stark mot kronan med en uppgång på mindre än procenten.

Placera har vanlig ordning valt att lista fondvinnarna ur Avanzas aktiefondsutbud. Totalt är det 25 fonder som orkat leverera positiv avkastning de tre senaste månaderna. Men spridningen är betydande, bästa fond har en avkastning på 22 procent. BGF Next Generation kvalar som sista bolag in på listan med en avkastning på  0,5 procent.

Listan domineras av Kinafonder på knappt 40 procent. Ädelmetallfonderna är också välrepresenterade på listan. Det är inte så konstigt då guldet stigit 9 procent de senaste tre månaderna, mätt i amerikanska dollar. Bioteknik och hälsovård har gått bra när efterfrågan på förbrukningsmaterial för coronavård varit hög. Listan består sedan av spridda skurar av fondkategorier.

Överst på listan tronar tre fonder som alla investerar i ädelmetaller. Guld som tillgångsslag som har gett den högsta avkastningen sedan årsskiftet mätt i dollar.

Klart högst avkastning har Amundi Fdw CPR Global Gold Mines som har ökat 22 procent under de tre senaste månaderna. Fonden investerar i guld och ädelmetallbolag och har ett koncentrerat innehav på drygt 30 aktier. Nordamerikanska bolag utgör två tredjedelar av fondens värde.

Det Colorado-baserade guldgruvbolaget Newmont är fondens klart största innehav på 9,5 procent. Bolaget anses sitta på en av världens största guldreserver. Torontobaserade Barrick Gold är fondens näst största innehav på drygt 9 procent.

Barrick Gold har stigit hela 54 procent mätt i dollar och är fondens bästa bidragsgivare under kvartalet. Wheaton Precious Metals är fondens näst bästa bidragsgivare under kvartalet med en 60-procentig uppgång mätt i dollar.

Den fond som haft näst högst avkastning under månaden är BGF World Gold, som avkastat knappt 20 procent. Fonden har drygt 40 investeringar och de tio största innehaven väger 58 procent. Största landet är Kanada på 45 procent och flera av investeringarna är i små- och medelstora bolag. Fonden investerar förutom i guldproducenter även i palladium, silver, koppar och platina.

Fondens största innehav påminner stort om Amundi med Newmont och Barrick Gold som fondens största innehav. Båda bolagen väger drygt 9 procent vardera.

Bästa USA-fond är MS INVF US Growth med en avkastning på knappt 10 procent. Det är riktigt bra prestation jämfört med amerikanskt aktieindex som backat runt 10 procent mätt i svenska kronor under motsvarande period.

Fonden har över tid levererat en tydlig överavkastning. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek.

Fondens två största innehav är Amazon som väger drygt 6 procent och kanadensiska mjukvarubolaget Slack Technologies på 5 procent. Båda aktierna har haft imponerande avkastningar på 15 respektive 22 procent.

Bästa teknikfond är Swedbank Robur Ny teknik som har ett nordiskt småbolagsfokus. Fonden fokuserar på innovativa bolag med stark tillväxt som har uppnått lönsamhet och vars produkter eller tjänster karaktäriseras av ett högt teknikinnehåll. Avkastningen är på drygt 6 procent.

Fonden förvaltas sedan i juli 2019 av Henrik Nyblom. Han tog över som förvaltare efter Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, som idag förvaltar TIN Ny teknik. Fonden har mest investeringar i kommunikationsbolag, teknikbolag följt av hälsovårdsbolag som tillsammans utgör 88 procent av fondens värde. Värt att notera är att spelutvecklare hamnar i kommunikationssektorn. Totalt har fonden 64 investeringar.

Spelutvecklaren Stillfront och mjukvarubolaget Sinch är fondens största innehav på knappt 8 procent vardera. Stillfront har stigit 65 procent i år och Sinch hela 86 procent.

Bästa svenska småbolagsfond är Consensus Småbolag. Fonden är bäst i klassen sedan årsskiftet. Det är en koncentrerad fond med runt 25 innehav. Fondens största innehav är spelbolaget Stillfront och livecasinobolaget Evolution Gaming. Det har varit två bra bett.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -