På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Digitala betalningar – en vinnarbransch

Marknadskommentar Coronaepidemin har påverkat våra liv som aldrig tidigare. Och det finns flera signaler som tyder på att digitala betalningar blir vinnare när återhämtningen kommer.

Erfarenheterna från tidigare kriser visar att en plötslig minskad ekonomisk aktivitet leder till en oproportionerlig minskning av betalningar och transaktionsvolymer.

Visst ökar de digitala betalningarna, men summan av alla betalningar är betydligt lägre än före coronautbrottet. Det var tydligt när en av de stora betalkortleverantörerna som tillhandahåller ryggraden för stora delar av de globala betalningstransaktionerna, Visa och Mastercard, lämnade sina kvartalsrapporter för det första kvartalet. Och årets andra kvartal ser ut att få ännu färre betalningstransaktioner.  

Vi använder nu kontantlösa och digitala betalningsmetoder i betydligt större utsträckning, eftersom de innebär mindre fysisk kontakt. Och inte minst är det en uppsjö av olika former av digitala betalningslösningar som erbjuds nu när vi shoppar loss på internet.

Trenden är tydlig i de stora kontantanvändande länderna USA och Tyskland. Amerikanska användare som tidigare var ganska skeptiska till digitala betalningar har nu visat sig vara betydligt mer intresserade av det. I Tyskland sker nu mer än hälften av all betalningarna digitalt. Före utbrottet var det runt 35 procent.

Framtiden

Den globala marknaden för digitala betalningar uppskattades till omkring 3 900 miljarder dollar 2019. Före coronakrisens utbrott spådde det amerikanska konsultbolaget McKinsey att den växer till omkring 8 700 miljarder dollar år 2025. Det är en årlig genomsnittlig tillväxttakt på knappt 14 procent. En ny prognos skulle sannolikt peka på en än snabbare tillväxt.

Den digitala transformeringen är i en strukturell tillväxt som varit stark under det senaste decenniet.  Marknaden för digitala betalningar har blomstrat på grund av den starka spridningen av internet och en ständigt ökande e-handel. Det är en trend som förväntas fortsätta växa på grund av ökade investeringar när handel lämnar sitt fysiska tillstånd och äntrar internet.

Den digitala betalningsindustrin har skapat nya leverantörer, nya plattformar och nya betalningsverktyg som lanseras nästan varje år. I Sverige har vi skapat digitala betalningsaktörer som Klarna och iZettle. Det senaste köptes upp av den stora digitala betalningsspecialisten Paypal.

Kontantlösa betalningar eliminerar flera affärsrisker samtidigt, som stöld av kontanter av anställda, förfalskade pengar och rån av kontanter. Dessutom minskar det också kostnaderna för säkerhet, att ta ut kontanter från bank, transportera och räkna pengar – kedjan av besparingar kan göras lång.

Sverige hör till de länder som är mest digitaliserade när det kommer till betalningar. Riksbanken ligger i startgroparna med en e-valuta, en digital variant till den fysiska kronan. Det ger ett tydligt signalvärde var vi är på väg och att digitala valutor ses som ett effektivt sätt att flytta pengar.

Bankkortsbolag

Den lägst hängande frukten är sannolikt bankkortsbolagen. Bankkort som debet- och kreditkort är en av de mest använda kontantlösa betalningsmetoderna i hela världen. Bankkort har olika fördelar som säkra betalningar, enkelt och bekvämt.

En av de största fördelarna med bankkort är att det också kan användas för att göra andra typer av digitala betalningar. Du kan knyta bankkorten till olika typer av mobila betalningar, betalningsappar och så kallade mobila plånböcker som SamsungPay och ApplePay.

Det finns många kända namn som Mastercard, Visa och American Express som håller marknaden i ett oligopolgrepp. Du hittar bolagen noterade på de amerikanska börserna.

Betalningsplattformar

Genom att använda olika typer av betalningsplattformar kan fysiska butiker och e-handlare erbjuda olika sätt att ta betalt. Det kan också överbrygga klyftan mellan butik och online. Här finns flera stora spelare. Bland de mest kända hittar vi Square som nyligen lanserat flera möjligheter för online-betalningsprodukter som stöder alla e-handelssajter.

Andra företag är bland annat tyska Wirecard och flera nordamerikanska bolag som Venmo, Weebly, Stripe, Shopify, Worldpay och inte minst Paypal.

Digitala plånböcker

Digitala plånböcker har stört betalningsbranschen sedan början av decenniet. Numera finns digitala plånböcker till både smartphones och smarta klockor. Här erbjuder man digitala betalningar genom den digitala plånboken. I grunden har man oftast ett kredit- eller betalkort från någon av de stora aktörerna som har möjlighet att anslutas till en digital plånbok. Betalning sker utan koder eller signering. De stora aktörerna är Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay och i Kina Alipay.

Säkerhet

Säkerhet är av största vikt vid digitala betalningar. Med en mängd digitala transaktioner som sker via smartphones finns chansen för ett säkerhetsbrott. Här är Paypal och Worldpay några av de noterade bolagen. De stora telekombolagen Cisco och Broadcom har viss verksamhet inom betalningssäkerhet. Men det finns en uppsjö av onoterade fintech-bolag inom området som du kan hålla ögonen på om de noteras vid ett bättre marknadsklimat. Brittiska SagePay, holländska Pay Plaza och Amaryllis Pay är några.

Avslutningsvis så startas det många bolag inom olika områden inom digitala betalningslösningar. Konsolideringstakten är hög Visa och Mastercard köper många onoterade bolag som har specifik kunskap som kompletterar bolagen att bli en mer komplett digital betalningslösnings spelare.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -