First North utklassar börsens storbolag

Börs I årets börsoro har de mindre aktierna på First North utklassat de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen – något som analytikerna inte förväntade sig. Hur går det ihop?

Viruschocken har slagit undan benen för nästan alla, men småbolagen skulle kunna förväntas drabbas allra mest. Ändå har det visat sig att årets kursvinnare på First North utklassar de på OMX30 i hästlängder.

För de 15 bästa aktierna på OMX30 har medelutvecklingen varit minus 3 procent. På First North har medelutvecklingen hos de 15 bästa varit plus 200 procent.

Bland dessa aktier har biotech-bolaget ExpreS2ion Biotech Holding gått bäst och rusat med 348 procent i år. Därefter har videobolaget Bambuser ökat med 343 procent. Aktien var uppe över 400 procent i början av april på grund av den dramatiskt ökade efterfrågan på bolagets videostreamingtjänster, enligt bolagets VD Maryam Ghahremani.

I toppen finns även Curando Nordic, utvecklare av IT-plattformar för vård och omsorg, vars aktie har ökat 323 procent.

Lite längre ner i listan finns First Norths större bolag, sex stycken, som tillsammans utgör 40 procent av marknadsplatsens samlade börsvärde. Bland dem finns speltrion Embracer, Paradox och Stillfront, och även ljud- och e-boksbolaget Storytel. Dessa ingår allihopa i gruppen hemmasittaraktier som jagats febrilt av placerare.

På OMX30 har aktierna i snitt backat med 14 procent i år. I toppen sticker Swedish Match ut med en ökning på 28 procent. I botten finns bolag som Securitas B och Hennes & Mauritz vars aktier har backat med mer än 30 procent.

Utöver de ovan nämnda har alla First North-bolag med storlek över 100 Mkr överpresterat mot börsen och de under har matchat OMXSPI-indexet. Ser man däremot till år 2019 gjorde två av tre bolag på First North förlust och en tredjedel så stor att det egna kapitalet riskerar att vara utraderat inom ett par år om det fortsätter.

Man bör bära med sig att verkligheten brukar hinna ikapp. First North grundades år 2006, men i början av börsens guldålder på 1980-talet lanserades OTC-marknaderna. Det var till en början mer än lyckat, men snart kom finans- och valutakrisen som raderade ut 70 procent av aktiernas värde. Däremot fick marknaden en vändning och i början av 2000-talet hade OTC-bolagen återhämtat sig.

SBI-listan blev platsen för de bolag som inte ville, eller kunde, ta klivet in på börsen. Av det totala börsvärdet för SBI-bolagen som var värda mer än en halv miljard fanns bara ca en tiondel kvar efter tidernas IT-bubbla och börskrasch. När börsen återigen toppade i juli 2007 var över hundra bolag noterade på First North. Men när finanskrisen 2008 slog till blev aktiernas kursfall återigen värre än börsens.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -