Kapitalet flödar till teknik och hälsovård

Fondkommentar Riskaptiten minskade betydligt i slutet på förra veckan och det var ett stort flöde till penningmarknadsfonder. Det visar veckans flödesrapport från den amerikanska investmentbanken BofA Securities.

Det var andra veckan i rad med nettoutflöden från aktier och tredje veckan i rad med tydligt kapital inflöde till korta räntepapper, obligationer och ädelmetaller, enligt BofA Securites.

Veckans rapport inleds med tankeväckande siffror. De globala aktiemarknaderna har återhämtat 15 000 miljarder dollar i marknadsvärde sedan bottennoteringen i mars. Samtidigt har världens centralbanker och regeringar öst in likviditet motsvarande 14 000 miljarder dollar. Och i spåren av hemmakarantän har den amerikanska hushållen nu nått ett rekordsparande som är det högsta på 40 år.

Förra veckan hade företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer) sitt största nettoinflöde på nio veckor. De mer riskfyllda företagsobligationerna (High Yield), såg nettoinflöde för femte veckan i rad. Att riskaptiten minskade är tydlig då nettoinflödet till statspapper tagit fart i veckan. Förra veckan bjöd på det största nettoutflödet de senaste sju veckorna.

Utflödet från tillväxtmarknadsobligationer har fortsatt under veckan, av de senaste nio veckorna har åtta haft betydande nettoutflöden.

Aktier har för andra veckan i rad nettoutflöde. Men det är en splittrad bild som investerar kollektivet ger. Investerarna har fortsatt sälja amerikanska aktier, men de har samtidigt fortsatt att nettoköpa tillväxtbolag och småbolagsaktier. Amerikanska teknik- och hälsovårdsaktier fortsätter att attrahera stora mängder kapital. De senaste veckornas tydliga nettoinflöde har skapat det största inflödet på många år.

Förutom tillväxt och småbolagsaktier har investerarna fortsatt köpa historiskt lågt värderande energi- och bankaktier. De sämsta sektorerna är fastigheter och råvaror som såg fortsatta nettoutflöden förra veckan.

Det är inte bara amerikanska tillväxtbolagsaktier som attraherar kapital. Japanska aktier hade ett betydande nettoinflöde för den fjärde veckan i rad.

Tuffast var veckan för tillväxtmarknadsaktier och europeiska aktier. Det var elfte veckan i rad med betydande nettoutflöden från tillväxtmarknaderna. Så mycket bättre var det inte för europeiska aktier som hade det största nettoutflödet på sex veckor.

Nettoinflöden till ädelmetallerna fortsatte. Guld har nu haft nettoinflöde 19 av de senaste 20 veckorna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -