Köpvärda fonder november - så gick det

Utvärdering Trots senaste månadens börsrally är halvårsavkastningen minus för de globala börserna. Det har varit ett otroligt händelserikt halvår. Det startade med starka börser och stor optimism och förbyttes till coronapanik och virusångest. Men nu finns det flera ljuspunkter. Flera länder börjar sakta men säkert öppna upp sina nedstängda ekonomier och det kommer nu nyheter om virusvaccin.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför november 2019.

Den senaste månadens starka börsrally har överraskat mig betydligt. Det är inte bara världens börser som haft ett kraftigt uppställ, även oljepriset som bitvis handlades i negativt pris har nu stabiliserat sig om än på mycket låga nivåer.

En globalindexfond har backat knappt 6 procent det senaste halvåret, trots en uppgång på drygt 11 procent den senaste månaden. USA har bara backat 2 procent och de breda Europabörserna har haft en tyngre period och backat 12 procent. En svensk bred indexfond har klarat sig bättre med en nedgång på 8 procent på halvåret.

De utländska fondtillgångarna har gynnats av kronförsvagningen det senaste halvåret. De amerikanska börserna har stigit några procent extra när den amerikanska dollarn har ökat med 3 procent i värde mot den svenska kronan. Euron har stigit med knappt 2 procent mot kronan.   

Tillväxtmarknaderna brukar ha det tuffast när riskviljan avtar. Men det senaste halvåret är det skilda världar. Sämst har det gått i Latinamerika och Brasilien med stora nedgångar. Samtidigt har Kina – trots att det var starten för hela coronakrisen - klarat sig helskinnat från nedgångarna. Totalt har investerarna handlat upp de kinesiska börserna, och halvåret har en nästan 10-procentig uppgång i svenska kronor.

Det är spridda skurar för Placeras fondval. Tre av fonderna med hög risk har trotsat de finansiella lagarna och levererat positiv avkastning det senaste halvåret. Totalt har sju av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex. Det är något som vi så klart är nöjda med trots all minusavkastning.

Fondavkastning

Inför november tog jag hem vinsten i lågriskhedgefonden Atlant Opportunity, och valde att övervikta Europa genom att ta in den aktivt förvaltade Fidelity European Dynamic Growth Fund. Fokus ligger på att hitta välskötta tillväxtbolag som har en bra tillväxt i kombination med ett bra och växande kassaflöde.

Trots att tajmingen att plocka in Europa var mindre lyckat var fondvalet mycket lyckat. Fonden har nollavkastning och en betydligt högre avkastning än både index och fondkategorisnittet av Europafonder med tillväxtfokus.

Både hälsovårdsfonden DNB Health Care och globalfonden MS INVF Global Opportunity har klarat sig riktigt bra. Båda fonderna har stigit och är de fonder som klarat halvåret klart bäst mätt i avkastning.

Den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity har lyckats klå kategorisnittet för liknande fonder med råge. Samtidigt har DNB inte orkat upp till kategorisnittet av liknandefonder. Till sitt försvar har den fondkategorins lägsta risk.

Placeras fondval inom tillväxtmarknaderna Swedbank Robur Östeuropafond har haft det tuffare i spåren av ett dramatiskt fall i oljepriset. Fonden har backat närmare 25 procent vilket är lite mindre än kategorisnittet. Den senaste månaden har fonden gått stark och stigit med närmare 13 procent.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar har klarat halvåret mycket bättre än sitt kategorisnitt. Den räknas in i branschfonder fastigheter som hör till en av de branscher som haft det tuffast avkastningsmässigt under coronakrisen.

Carnegie Strategifond som har ett värdebolagsfokus har backat mer än sitt kategorisnitt under perioden. Den mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select, som räknas till en aggressiv blandfond, har lyckats riktigt bra. Nedgången är bara hälften av kategorisnittet och betydligt lägre än Stockholmsbörsens nedgång.

De två lågriskfonderna IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige med räntefokus har med facit i hand haft det oväntat tufft när marknaden för företagsobligationer mer eller mindre kollapsat. Spiltan Räntefond Sverige som har lägst risk mätt som standardavvikelse i klassen har bara sjunkit med 2,4 procent, vilket är klart mindre än kategorisnittet av liknande fonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -