Här finns bästa hälsovårdsaktierna

Fonder Hälsovårdssektorn har varit urstark både före och under den rådande pandemin. Hemligheten bakom är kombinationen av defensiva och innovativa bolag i sektorn, enligt J.P. Morgan Asset Management.

”Hälsovårdssektorn har varit i centrum under pandemin. Det handlar delvis om den roll som hälsovårdsbolagen spelar i behandling, testning och en eventuell bot mot viruset. Sektorn har en unik kombination av defensiva aktier och många innovativa företag, vilket gjort att sektorn som helhet gått betydligt bättre än marknaden i stort”, säger Caroline Schofield, produktspecialist Globala Aktiefonder på J.P. Morgan Asset Management.

Inom sektorn har skillnaderna mellan olika nischer varit stora.

”Till exempel har biotech-bolag och läkemedelsbolag klarat sig bättre än medicinteknikbolag och tjänstebolag inom hälsosektorn. Medicinteknikbolagen föll på grund av rädsla för att deras verksamhet skulle drabbas av mindre beställningar och servicesektorn föll när arbetslösheten steg i USA.”


Caroline Schofield.

Går hälsovårdsaktier starkt nu främst på grund av pandemin?

”Hälsovårdssektorn har fått ett rejält uppsving i år, men sektorn var starkt redan innan pandemin. Det pandemin har medfört är att många av de strukturella trenderna vi redan sett tidigare accelererat.”

Vilka trender är det?

”Vi räknar till exempel med att se ökad forskning kring infektionssjukdomar. Det här är ett område som många av de större läkemedelsföretagen lämnat för att istället fokusera på cancer och autoimmuna sjukdomar. Vi tror också att läkemedelsföretag kommer att se över sina leveranskedjor och flytta hem produktion. Till exempel har Sanofi redan meddelat att de ska skapa ett europeiskt nav och vi förväntar oss att liknande satsningar startas.”

”Vi tror också att användningen av medicinsk vård på distans kommer att öka ytterligare. COVID-19-pandemin har visat att metoden fungerar bra när väl både läkare och patienter övervunnit både inlärningskurvan och misstron mot systemet.”

Finns det fler saker som kan komma att ändras?

”Ytterligare en effekt av pandemin är att sjukvårdssektorn utanför USA kommer att se en ökning av utgifterna per capita på hälsovård framöver. Det kommer att satsas mer på medicinsk infrastruktur för att förbättra samhällets motståndskraft mot framtida pandemier och förbättrad forskning om infektionssjukdomar. Man kommer även att bygga lager för viktig utrustning som läkemedel och andra förnödenheter och se till att säkerställa säkerheten för medicinska leveranskedjor.”

”Kina är ett exempel på ett land där vi förväntar oss stora investeringar hälsovårdssektorn bland annat behöver landet göra stora satsningar på intensivvård.”

J.P. Morgan Asset Management spår att vi kommer att lägga allt mer pengar på hälsosektorn i förhållande till BNP. 2018 gick 6,4 procent av BNP i Kina till hälsovård. I Tyskland var samma siffra och år 11,2 procent och i USA var siffran 16,9 procent.

Hur påverkas hälsovårdsbolagen direkt av krisen?

”Vi följer noga företagen för att mäta effekterna krisen har på marken. Läkemedelsbolaget Roche rapporterade sin försäljning under första kvartalet onsdagen den 22 april, och bekräftade att de såg liten eller ingen inverkan på deras försäljning inom cancervård, nya läkemedelslanseringar fortsätter som vanligt och patienter kommer till sjukhusen för viktiga behandlingar.”

Helt oskadd från pandemin går dock inte hälsovårdssektorn. Några exempel på områden inom sektorn som förmodligen påverkas negativt är exempelvis fertilitetsläkemedel och resevacciner. 

”En annan del som påverkats negativt, särskilt i länder som stängt ner är diagnostisk testning som inte har med Covid-19 att göra. De rutinmässiga testerna har minskat markant eftersom patientvolymerna totalt sett har minskat. Det har särskilt drabbat hälsovårdstjänster. Vi har också sett att operationer skjutits upp.”

Till följd av coronakrisen försöker sjukhus runt om i världen att hålla nere kostnaderna med undantag av respiratorer.

”Sammantaget kan vi förvänta oss att sjukhusen köpt in betydligt mindre dyr utrustning under den senaste tiden. Det framgick också av rapporten från Thermo Fisher, som visade sämre försäljning inom analytiska instrument eftersom ordrar skjutits upp. Vi förväntar oss också negativ inverkan på både kort och medellång sikt när det gäller konsumentprodukter som hörapparater och tandimplantat.”

Under de senaste tio åren har JPMorgan Funds - Global Healthcare Fund i genomsnitt gett en årlig avkastning på 13,5 procent.

De största innehaven i fonden är för närvarande: Roche, Cigna, Teladoc Health, Novo Nordisk, Bristol-Myers Squibb, United Health Group, Amedisys, Zimmer Biomet, Alexion Pharmaceuticals och Nevro.

Vilka aktier har gett bäst avkastning i år?

”Den aktie som drivit fondens uppgång mest i år är Teladoc som är dominerande inom telemedicin i USA. Andra aktier som bidragit mycket är iRhythm och Dexcom. En annan sak som bidragit positivt är undervikten i biotechbolaget Amgen. Dessvärre var fonden även underviktad Gilead Sciences, vilket slagit mot avkastningen.”

Hur ser du på hälsovårdsbolagens värderingar nu?

”Med hänsyn till den ökade vikten av hälso- och sjukvård och behovet av att investera mer i infrastruktur för folkhälsan ser vi värderingarna som väl underbyggda”, säger Caroline Schofield.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -