Spararna storköpte Investor i april

Aktier Aktiehandeln fortsätter att ligga på en mycket hög nivå och nettoköpen i april är de största på många år, det visar siffror från Avanza. Mest populär bland sparararna är Investor.

”Aktiemarknaden har stabiliserats något sedan den värsta turbulensen i mars, men sikten framåt är högst oklar. Bolagens närmast omöjliga uppgift att ge en prognos för resten av året har präglat vårens rapportsäsong, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Johanna Kull

Spararna är trots det optimistiska och köper aktier på bred front. Privatspararna gör 357 900 affärer per dag i april.

Det är en minskning från rekordhandeln i mars, men en ökning med 117 procent jämfört med samma månad i fjol.  

Inget enskilt bolag sticker ut i köptoppen, men Investor fortsätter att vara spararnas favorit.

”Investor har blivit spararnas folkaktie nummer ett och här fyller man på med aktier för tionde månaden i rad”, säger Johanna Kull, som tycker att spararna tänker helt rätt.

”Ett investmentbolag är en bra grund i portföljen och ger en automatisk riskspridning.”

Andra populära aktier i april är Nordea och Swedbank. Bankerna med sin viktiga roll att säkra kreditförsörjningen till svenska bolag befinner sig mitt i coronakrisens epicentrum och inför rapporterna var storleken på kreditförlusterna det stora orosmolnet.

Kreditförlusterna var emellertid något mindre än befarat, vilket börsen gav tummen upp till.

”Spararna har fyllt på med bankaktier i snart ett och ett halvt år, så innan man fyller på med mer bank i portföljen kan det vara vettigt att se över sin nuvarande exponering mot sektorn”, säger Johanna Kull.

Köper

Säljer

Investor B

Lundin Energy

Millicom

Byggmax

Swedbank

Paradox

Nordea

NetEnt

H&M

Pfizer

Intrum

Evolution Gaming

Scandic

Kindred

Getinge

SCA B

SAAB

Johnson & Johnson

SBB B

Procter & Gamble

 

Månadens säljlista domineras av vinsthemtagningar från årets vinnaraktier. Månadens klart mest sålda aktie är Lundin Energy. Den ligger på förvisso på minus sedan årsskiftet, men återhämtningen senaste månaden varit mycket stark.

Oljebolagen tillhör de bolag som drabbats värst av nedstängningen av världens ekonomier. Efter att Lundin Energy fallit som mest 58 procent sedan årsskiftet, valde spararna att bottenfiska i aktien och antalet ägare närapå fördubblades på ett par veckor.

”Det visade sig vara ett lyckosamt drag, då aktiekursen sedan mitten av mars är upp drygt 80 procent. Värt att komma ihåg är att det alltjämt råder en extrem obalans på oljemarknaden och att risken i aktierna är hög”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -