På jakt efter robotiseringens vinnare

Kommentar Det blev ett stort gensvar på min artikel ”Finns framtidens vinnaraktier här?”, med många mail. Intressant, men ge oss mer djup och tips var den gemensamma nämnaren i mailen. Och här kommer det.

Först ut blir mina tankar kring coronaepidemins konsekvenser när delar av leverantörskedjan flyttar hem igen efter flera decennier med outsourcing.

Världen har under en längre tid befunnit sig i en robotiserings- och automatiseringsfas. Det är tydliga produktivitetsökningar och sänkta kostnader som driver på utvecklingen. Genom robotisering och automatisering blir de högre lönenivåerna i väst en betydligt mindre faktor att ta hänsyn till när man väljer att ta hem delar av produktion i leverantörskedjan.

Före corona räknade Världsbanken med en fördubbling av den globala installerade basen av robotar till 5 miljoner enheter fram till år 2025. Den amerikanska konsultfirman Boston Consulting Group (BCG) uppskattar att den starka tillväxten minskar robotpriserna med en procent per år samtidigt som produktivitetsökningen är runt fem procent årligen under det kommande decenniet.

Den amerikanska investmentbanken BofA Securities säger att Världsbankens prognos sannolikt är väl konservativ. De ser en ny stark trend som nu kan bli starkare i spåren av corona när flera företag sannolikt tar hem produktion från Asien och främst Kina.

Redan före coronaepidimin bröt ut var det ett tuffare klimat mellan USA och Kina som fått flera företag börjat se över leverantörskedjorna. Kina står idag för en fjärdedel av det globala tillverkningsvärdet och har varit i centrum för USA: s protektionistiska handelspolitik.

Tiden med billig kinesisk arbetskraft, mindre stränga miljökrav och få regelverk är till stor del över när Kina reformerar sin ekonomi. Kina tar nu steget från enklare produktion till mer avancerad och forskningsdriven produktion med ett betydligt högre förädlingsvärde. Och inte minst en mer tjänstedriven ekonomi som är betydligt mer konsumtionsdriven.

Automatisering har sitt ursprung 1945 hos Ford Motor Company som började använda maskiner som mekaniskt lossade stämpling från karosspressar och placerade dem framför maskinverktyg. 

Precis som hos Ford Motor Company förknippar man robotisering och automatisering med industrirobotar. På industrirobotmarknaden är det fyra stora aktörer. De två japanska bolagen Fanuc och Yaskawa, Kuka från Tyskland, som numera till stor del är kinesiskägt, och sist men inte minst så har vi ABB.

BCG tror att industrirobotar sjunker i pris när det blir större produktion och inte minst med tanke på att avancerade sensorer, processorer, halvledare och programvara sjunker allt snabbare i pris.

Avancerad robotisering och automatisering ger många fördelar. Förutom produktivitetsvinster och lägre kostnader finns det flera fördelar. Avancerade robotar kan överträffa mänskliga arbetare i vissa uppgifter, som montering, leverera större tillförlitlighet och precision och därmed förbättra kvaliteten.

Avancerade robotar kan utföra fler uppgifter som är farliga eller fysiskt krävande för mänskliga arbetare, till exempel uppgifter som utförs i farliga miljöer eller operationer som kan leda till repetitiva skador.

Tillväxten utanför industrisektorn är stark. Ett tydligt exempel är Amazon som har flera robotiserade och näst intill automatiserade lager. Det är så kallade servicerobotarna som finnas inom handel, lagerverksamhet, service och sjukhus.

Idag finns det kirurgrobotar som med stor noggrannhet kan föra in en nål i en hjärna för att oskadliggöra en blodpropp. På sikt kommer kirurgrobotar med extrem noggrannhet och exakt motorik att kunna utföra komplicerade ögonoperationer. Och med artificiell intelligens som exempelvis IBM:s superdator Watson kan man redan nu diagnosticera cancerpatienter betydligt snabbare än vad läkare kan.

Det ger stora fördelar när rätt diagnos kommer snart att kunna ställas på några minuter i stället för att ta flera dagar eller månader.

Det som är tydligt idag att den stora delen av utvecklingen sker både inom hårdvara och mjukvara till de fysiska robotarna. En utveckling som går allt snabbare och attraherar de stora teknikjättarna som Google och Amazon. Båda har gjort flera förvärv och köpt robotföretag, företag inom det viktiga AI-området.

Enligt BCG så finns det en stor potential i många sektorer som investerar allt mer i avancerade robotar.

Frågan är var man hittar framtida vinnare inom robotisering och automatiseringstemat, när det ser ut att växa snabbare än någonsin de närmaste åren.

Vill man investera utanför de fyra stora Industrirobotproducenterna jag nämnde ovan finns det en uppsjö av mjukvarubolag och hårdvarubolag. Först och främst satsar de stora teknikjättarna Alphabet (Google) och Amazon stort inom området.

Intuitiv Surgical räknas som världen största leverantör av kirurgrobotar. Det svenska medicinteknikbolaget Surgical Sciences Sweden levererar bland annat mjukvara till just Intuitiv Surgicals kirurgrobotar.

Inom hårdvaru- och processorområdet finns det flera leverantörer som gynnas av robotiserings- och automatiseringstrenden. Allt från stora Intel och Nvidia till mindre spelare som Synopsys.

Vill du inte leta bolag själv på världen börser så finns det fonden Pictet Robotics som investerar i aktier som bidrar till eller dra nytta av värdekedjan inom robotteknik och möjliggörande teknik. Fondens största innehav är Alphabet, Intel och tyska Siemens.

Fondens största bet är på processor- och halvledartillverkare följt av mjukarubolag.

Det finns numera även börshandlade fonder (ETF:er) inom Robotiserings och Automatiseringstemat. Bland de största fonderna som är anpassade till europeisk handel är iShares Automation & Robotics UCITS ETF och Lyxor Robotics & AI UCITS ETF.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -