På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två bolag, varav en är en riktig verkstadsklassiker. Samtidigt varnas det för en vårdaktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och steg +1.29 procent till en slutnotering på knappt 588 punkter. Indexet har inte varit högre sedan 10 mars. Den tekniska bilden för indexet präglas av brott ned genom en stigande trendkanal på medellång sikt, där vi fått en ordentlig rekyl uppåt efter det stora raset i februari och mars. 580-punkternivån testas och vi befinner oss idag ovanför denna stödnivå. En etablering ovanför stödnivån är positivt för indexet medan ett brott ned är negativt. På kort sikt är trendbilden positiv. Likaså på lång sikt, med motstånd vid 600 punkter och stöd vid 547 punkter. På kort- och medellång sikt har vi stöd vid botten intill 480 kronor. Närmaste motstånd på medellång sikt är vid 625 punkter. Mot bakgrund av de stora kursrörelserna vi ser från en dag till en annan, och närheten till stöd och motstånd, kan vi förvänta oss relativt snabb förändring i de tekniska utsikterna och med det rekommendationen för indexet.

Börsens insiders har varit aktiva av en sällsynt skådad grad under februari och mars. Många insiders passade på att köpa in sig i de egna bolagen under nedgången. Köpandelen på månadsbasis ligger idag på 76 procent. Kommande veckor kan vi förvänta oss en lägre aktivitet då rapportsäsongen har börjat, och personer med insyn i bolaget därmed är förbjudna att handla. Aktierna med högst insiderscore finns här.

Investtechs optimistindikator - Hausseindex som visar andelen optimister på marknaden har stigit till 59 på kort sikt. Det indikeras därmed en viss övervikt av opmister på marknaden. Den panik som tidigare präglat marknadsbilden har därmed bedarrat. Stora svängningar kan dock fortsatt ske på kort sikt och är något vi förväntar oss framöver.

Sammantaget har vi rekommendationen Svagt köp för OMXSPI på medellång sikt. För långsiktiga investerare som avser vara i marknaden två år eller mer, menar vi att det fortsatt kan vara ett bra köpläge. Rapporten från 25 mars visar hur marknaden tidigare har utvecklat sig efter stora fall och låga värden på Hausseindex.

Indexet är totalt sett tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Aktiekursen till Pricer, bolaget som tillhandahåller digitala lösningar med inriktning mot dagligvaruhandeln och som presenterade sin delårsrapport i förra veckan, återfinns i en stigande trendkanal på grafen för medellång sikt. Stigande trender är ett centralt begrepp inom teknisk analys och kommer som ett resultat av att investerare har varit villiga till att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Isolerat sett ger det strålande utsikter för fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Aktiekursen befinner sig mellan en stöd och motståndsnivå på 14.20 kronor respektive cirka 29.00 kronor. Många investerare anser att kursen är billig nära stöd och dyr nära motståndet. Ett brott upp genom motståndet kommer att ge en köpsignal medan ett brott ned genom stödnivån kommer att utlösa en säljsignal. En starkt positiv volymbalans med en högre omsättning i handeln i aktien på dagar med uppgång än på dagar med kursnedgång bekräftar att köparna optimistiska, vilket bekräftar den stigande trendkanalen. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Investerare har betalat allt högre kurser för att köpa in sig i B-aktien till industribolaget SKF. Det har resulterat i en stigande trendkanal som våra algoritmer har identifierad på grafen för medellånga sikt. Enligt Investtechs forskningsresultat på trender ger stigande trendkanaler goda utsikter för ytterligare kursuppgång. Aktien har stöd vid cirka 145 kronor och motstånd vid cirka 167 kronor.

En starkt positiv volymbalans stärker aktien på kort sikt och bekräftar den stigande trendkanalen. Aktien är svagt positiv på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till vårdbolaget Attendo ligger i fallande trendkanaler på graferna för kort- medellång och lång sikt. Det är ett resultat av att investerare över tid har godtagit lägre kurser för att sälja aktien. Enligt Investtechs forskningsresultat på fallande trender så indikeras en fortsatt negativ utveckling. Aktier med fallande trender har i genomsnitt presterat svagare än marknaden.

Aktiekursen saknar stöd i samtliga grafer där ytterligare nedgång indikeras. Vid reaktioner upp har aktien motstånd vid cirka 40.00 kronor. Volymen har tidigare varit låg runt kurstoppar och hög runt kursbottnar, vilket. bekräftar den negativa trendbilden. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -