Öppningsförsök och centralbanker i fokus

Makroveckan Trots negativt oljepris och ruskiga konjunktursiffror så var det sammantaget ganska lugnt på finansmarknaderna under veckan som gick. Nu riktas blickarna mot tunga centralbanksbesked och mot planerna på att så sakteligen börja öppna upp ekonomierna.

Vi har en händelserik vecka bakom oss med rekordsvaga konjunktursiffror och ett tidvis negativt oljepris (WTI). Det bidrog till att det tidvis var lite nervös handel på aktiemarknaderna under veckan, men som helhet noterades inga större börsfall. Den svenska börsen sjönk med 0,3 procent medan den amerikanska (S&P500) backade med 1,3 procent.

Volatiliteten på börsen är ändå fortsatt uppskruvad, även om den sjunkit från de tidigare extremnivåerna.

När det gäller oljepriset har det återhämtat sig något och Brentoljan kostar nu kring 20,5 dollar per fat medan WTI-oljan ligger runt 15 dollar per fat. Många väntar sig en fortsatt stökig oljemarknad eftersom lagren är välfyllda och det även fortsättningsvis finns ett betydande produktionsöverskott.

På räntemarknaden har det varit små rörelser medan guldpriset gått upp något och nu handlas kring 1 722 dollar per uns.

I veckan som kommer fortsätter strömmen av företagsrapporter och det lär väl sätta viss prägel på börshumöret.

Samtidigt lämnar en rad centralbanker nya penningpolitiska besked under veckan.

Riksbanken kommer med sitt besked på tisdag och det lutar väl åt att något nytt kommer att presenteras. Att åter sänka räntan under nollstrecket tror vi vore smärtsamt för banken och dessutom ger det nog snarast negativ effekt i dagsläget. Så det ligger nog närmare till hands att utöka köpen av obligationer. Frågan är om banken gör det redan denna gång.

Den amerikanska centralbanken lämnar sitt besked på onsdag och ECB sitt på torsdag. Bägge centralbankerna har redan gått ut hårt så det väntas inga dramatiska besked den här gången. Skulle så ändå bli fallet så ligger nya besked från ECB närmast till hands. Presskonferenserna blir viktiga informationskällor när det gäller det framtida agerandet.

Mycket av marknadens fokus lär dessutom hamna på de exitplaner från karantänsåtgärderna som kommer att presenteras under veckan. Hur ekonomierna så sakteligen kommer att kunna startas upp lär få stor effekt på börsklimatet. I alla fall i det lite längre perspektivet. Frankrike och Spanien ska vara först ut med sådana besked under tisdagen. Mot den bakgrunden blir givetvis den fortsatta Corona-spridningen av största intresse eftersom det i högsta grad styr tidsplanerna. Risken för bakslag är förstå överhängande om man öppnar upp för tidigt.

Vi på Placera ser dessutom med extra stort intresse fram mot den uppdaterade konjunkturprognos som Konjunkturinstitutet publicerar på onsdag. Förra veckans Konjunkturbarometer var grym läsning och nu väntar troligen en rejäl nedjustering av de svenska tillväxtutsikterna under 2020. I samband med prognosuppdatering redovisas dessutom resultaten från enkätundersökningar av hur företagen påverkats av Corona-krisen.

Måndag

Tämligen tunt på makroagendan. Räkna med en hög varselsiffra när AMS presenterar sin veckostatistik.

Tisdag

Riksbanken lämnar nytt penningpolitiskt besked. Efter sura konjunktursiffror och låga inflationsutfall finns det givetvis ett principiellt behov av ytterligare penningpolitiska stimulanser. Det är dock mindre troligt med en räntesänkning. Däremot tror vi på Placera att Riksbanken kan komma att utöka köpen av obligationer. Håll också koll på detaljhandelssiffran för mars som väntas bli svag.

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar en uppdaterad prognos över konjunkturläget samt resultaten från specialfrågor kring Corona-effekterna som de ställt i samband med sin Konjunkturbarometer. Kan bli intressant läsning. På marknaden fokuseras främst på de amerikanska BNP-siffrorna för årets första kvartal samt centralbankens penningpolitiska besked. Federal Reserve har dock redan gått ut hårt med sina stimulanser och är dessutom högst ovilliga att sänka räntan under noll. Viktigast blir sannolikt vad Fed-chefen Jerome Powell säger på den efterföljande presskonferens. Inte minst synen på ekonomin i stort.

Torsdag

Halvdag på den svenska börsen. Kinesiska inköpschefsindex som publiceras under natten ska förhoppningsvis visa på att kinesiska ekonomi fortsätter att utvecklas åt rätt håll. ECB lämnar penningpolitiskt besked. Här kan det bli en del tillägg och klarlägganden vad avser obligationsköpen. Viktigt är att ECB bland annat kan stötta italienska och spanska obligationer. Även här blir presskonferensen viktig. BNP-siffran för EMU-området väntas visa på en kraftig inbromsning.

Fredag

Svenska börsen håller stängt. Den makrointresserade bör ändå hålla ett öga på det amerikanska inköpschefsindexet för industrin. Det kan bli ett historiskt bottennapp men ändå inte utlösa så stora marknadsreaktioner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -