Så ser det globala kapitalflödet ut

Fondkommentar Den senaste veckan har det varit risk av när stora delar av det globala kapitalet återigen letat sig till korta penningmarknadsfonder. Det visar veckans flödesrapport från den amerikanska investmentbanken BofA Securities.

Trenden med inflöden till aktier som vi sett under tre veckor har nu vänt till utflöden. Men investerarkollektivet fortsätter att köpa tillväxtaktier, främst inom läkemedel och teknik.

Investerarna har nettosålt amerikanska aktier under veckan. Utflödet rapporteras vara ganska normalt. Samtidigt har man fortsatt att sälja av europeiska aktier, men det är värt att notera att det har varit ett ganska litet utflöde. Desto större har utflödet från tillväxtmarknadsaktier varit, som varit den sjätte största någonsin under en enskild vecka. Både kinesiska och ryska aktier som tidigare veckor haft ett stabilt inflöde av kapital har nu vänt till mindre utflöden.

Japanska aktier sticker ut i sammanhanget, för tredje veckan i rad har det varit betydande nettoinflöden.

Investerarkollektivet kan inte få nog av läkemedels- och teknikaktier, utan fortsätter att köpa mer. Samtidigt säljer man värdebolag som energibolag och banker i ett rasande tempo. Skillnaden nu är rekordstor mellan finansbolags- och energiaktier och tillväxtaktier som hälsovård och teknik.

För andra veckan i rad är det ett stadigt kapitalflöde till obligationer. Investerarna har fortsatt köpa statspapper. Och de mest riskfyllda företagsobligationer (High Yield) hade betydande inflöden för fjärde veckan i rad. Även företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer) hade fortsatta inflöden.

Men alla obligationsklasser hade inte inflöden. Utflödet från Tillväxtmarknadsobligationer har fortsatt under vecka. Det har varit betydande nettoutflöden sex av de senaste sju veckorna.

Guldet som hör till årets vinnare med en uppgång på drygt 14 procent har fortsatt att attrahera kapital. Senaste veckans inflöde var det nionde största någonsin.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -