Finns framtidens vinnaraktier här?

Marknadskommentar Placera lyfter blicken och ser vilka nya trender som blir sannolika när corona-pandemin ebbat ut. Och det ser bra ut för den virtuella ekonomin.

Nu på kort sikt har finansmarknaden gradvis skiftat över fokus på företagens skuldsättning. De viktigaste faktorerna på kort sikt är att investera i bolag med starka balansräkningar och bra kassaflöden. Marknaden undviker bolag med hög skuldsättning och stora kommande kapitaltillskott.

Särskilt utsatt har energisektorn efter den totala priskollapsen för oljepriset. Det har spridit sig till banker som spås få betydande kreditförluster när företagskonkurser ökar och den högt belånade energisektorn ska refinansieras. Flygbolags-, hotell- och resebolagsaktier har pulveriserats när det globala resandet har tvärstannat.

Samtidigt har marknaden flockats till bolag som på kort sikt gynnats av coronapandemin. Hälsovårdsbolag som levererar förbrukningsvaror och respiratorer är tydliga vinnare. Inom tekniksektorn är det flera bolag som gynnats när stora delar av världen befolkning jobbar hemma. Först och främst har både streamingoperatören Netflix och e-handlaren Amazon nått nya rekordnivåer.

Mjukvarubolag som tillhandahåller olika typer av videomöteslösningar som Microsofts Teams och Zoom har också handlats upp betydligt. Och inte minst dagligvaror när befolkningen bunkrar livsmedel i karantäntider.

Men nu väljer Placera att lyfta blicken och se vilka långsiktiga investeringar som marknaden sannolikt kommer att föredra efter corona.

Det höjs flera röster för att den virtuella värden vi har förpassats till kommer att skapa nya starka trender. De trender som stärks är sannolikt inom den virtuella ekonomin. Inte minst kommer den att snabba på omställningen från fysisk till en allt mer digitaliserad värld.

E-handel

Vi har fått nya köpbeteenden. E-handeln har fått helt nya målgrupper som inte tidigare var på nätet. Det kommer att skapa en snabbare tillväxt och digitalisering på sikt. Allt från matvaruleverantörer till läkemedel på nätet har sett en kraftig efterfrågeökning i krisen. I takt med en ökad e-handel har nu omställningen för fysiska butiker gått snabbare med konkurser som för MQ, och flera detaljhandelsbolag under rekonstruktion.

Digitala betalningslösningar

En ökad e-handel driver i sin tur mer digitala betalningslösningar. Det finns en uppsjö digitala betalningsleverantörer som sannolikt gynnas: amerikanska PayPal, tyska Wirecard, onoterade Klarna och inte minst betaljättarna Mastercard och Visa. Kontanthantering som är Loomis paradgren har nu fått en allt mörkare framtid när många av Europas småbutiker och restauranger slåss för sin överlevnad. De som överlever kommer sannolikt att investera i digitala betalningslösningar då intresset att hantera virussmittad valuta lär minska.

Logistik

En fungerande lokal logistik är A och O vid e-handel. Här finns det många transportbolagsvinnare: DHL, UPS, FedEx, DB Schenker och danska DSV. Flera av transportörerna tillhandahåller både transport och lager.

Samtidigt kan den globala logistiken bli en förlorare när industriföretagen inser att den svagaste länken i dagen leverantörskedja är för klen. Efter decennier av outsourcing kommer lokal och regional produktion att öka betydligt. Vinnarna hittar vi nog bland leverantörer av industrirobotar, mjukvaruproducenter inom internet-of-things och inte minst 5G för industrin. Och lokala logistikbolag.

Molntjänster

Kontorsarbete i hemmiljö har vi alla ägnat flera veckor åt. Det kan vara en trend som är här för att stanna då många ser fördelar med en större mobilitet och flexibilitet.

Många företag har varit underinvesterade så att huvuddelen kan jobba hemifrån. Det är investeringar som kan öka och skapar en tydlig tillväxt till molntjänster. Här finns det teknikvinnare både inom hårdvara och mjukvaruleverantörer.

Mjukvarusidan erbjuder många produkter för att man ska jobba hemma. Det kan vara inloggningslösningar och olika typer av identifierings- och säkerhetslösningar. Olika typer av digitala plattformar som videomöteslösningar kan bli fortsatta vinnare.

Här finns Microsoft Teams som numera äger det tidigare svenska bolaget Skype. Amerikanska Slack och Zoom Video Communications är andra konkurrenter. Men ett varningens finger är värt att höja då kursutvecklingen varit en riktigt coronatrade de senaste veckorna. Men för den långsiktige kan det säkerligen komma tillfällen under våren att köpa in sig nu när marknaden svänger så pass mycket.

På minussidan när det gäller en ökad flexibilitet för anställda att jobba hemma är att man kan man tänka sig att företagen på sikt har mindre kontorsytor då alla anställda inte är på plats samtidigt.

En mindre efterfrågan på kontorsytor drabbar tveklöst delar av fastighetssektorn. Fastighetssektorn kommer sannolikt även få det utmanande på sikt inom detaljhandel och butiker.

Det digitala mötet kommer sannolikt att minska affärsresandet på sikt. Det sparar både tid och pengar samtidigt som det är bra för miljön. Men mindre bra för de större etablerade flygbolagen.

Hälsovårdssektorn

En stark global trend är digital läkarrådgivning som har skjutit i taket den senaste månaden. Trenden var stark redan före coronakrisen. Men den kommer sannolikt att accelerera. I Sverige finns det flera onoterade aktörer, exempelvis kry.se och mindoktor.se. I USA finns den börsnoterade digitala läkemedelsrådgivaren Teladoc Health. Aktien har gått som tåget och dubblat aktiekursen sedan årsskiftet.

Förbrukningsvaror och respiratorer har haft en tydligt större efterfrågan under coronakrisen. Det har märkts hos Getinge som har levererat en positiv vinstvarning för årets första kvartal. Samtidigt har dyrare och mer strategiska inköp skjutits på framtiden när ingen riktigt har tid att fatta beslut när det handlar om att ha förbrukningsvaror för näsa dag. Elekta som levererar strålkirurgi och strålterapi har varit en tydlig förlorare när orderböckerna på kort sikt gapar tomma. Det lilla medicinteknikmjukvarubolaget Surgical Sciences Sweden (SUS) är en annan aktör som hunnit med att vinstvarna.

På sikt när corona är hanterat så kommer det att finnas ett uppdämt behov för långsiktiga investeringar inom hälsovården som bör gynna både Elekta och SUS.

Ett område som kommer att ha en betydande efterfrågan de närmaste åren - eller tills ett ordentligt vaccin finns - är diagnostik och tester. Och inte minst aktörer som kan skapa automatiserade tester som sannolikt kommer att ha en stor efterfrågan.

Den nya verkligenheten efter corona är en värld som är betydligt mer skuldsatt. Det gäller för stater, företag och inte minst privatpersoner. En minskad konsumtion är sannolik och så framförallt en låne-baserad konsumtion.

Det blir inte bara fler och större kreditförluster för nischbanker som till stora delar lånar ut till konsumtion utan även en betydande mindre efterfrågan på krediter i en nära framtid.

Balansräkningen spelar sannolikt större roll i framtiden och de stora teknikbolagen med gigantiska kassor sticker ut som potentiella vinnare. De har tid och pengar att köpa konkurrenter, nystartade intressanta bolag med unik teknologi eller bara konsolidera i krisens fotspår.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -