Scandic värt en högriskinvestering

Aktieanalys Scandic Hotels aktie är för tillfället starkt kopplad till coronapandemin. Risken är således hög men tror man på ett slut på eländet är den värd ett köp.

Hotell, rese och upplevelseindustrierna är de som drabbats allra hårdast av coronapandemin. Med nästan allt resande förbjudet har efterfrågan på exempelvis hotellrum helt försvunnit. För bolagen i hotellbranschen är situationen förstås extremt jobbig.

Sedan Radisson köptes upp för ett drygt år sedan är Scandic Hotels Group ensam hotelloperatör på Stockholmsbörsen. Aktien har haft några tröga år men avslutningen på 2019 var stark och optimismen på aktiemarknaden var stor inför 2020. Under en period har tillskottet på nya hotellrum varit större än efterfrågeökningen på bolagets största marknader. Den dynamiken väntades bli bättre i år vilket skulle ge ett lyft åt resultaten.

Scandic presenterade i början av året också ett nytt lågpriskoncept som var tänkt att ta upp kampen mot exempelvis Airbnb och driva ytterligare tillväxt under kommande år.

Förutsättningarna förändrades dock radikalt på bara några veckor när coronapandemin drabbade Europa med full kraft. Nu är fokus på överlevnad och att hålla sig flytande tills hotellmarknaden återhämtar sig någon gång i framtiden.

Scandic meddelade för någon vecka sedan att det första kvartalet 2020 slutat med 18 procent lägre intäkter än för ett år sedan. Under mars månad föll omsättningen i jämförbara enheter med knappt 50 procent. Sista veckan i mars var den genomsnittliga beläggningen på Scandics hotell cirka 10 procent. 90 procent av rummen stod alltså tomma.

För att möta en sådan kris har Scandic vidtagit extremt kraftfulla åtgärder. Drygt 80 procent av alla anställda har antingen permiterats eller sagts upp. Mer än hälften av bolagets hotell har också tillfälligt stängts. Borträknat hyror uppskattar bolaget att man sänkt kostnaderna med 70 procent.

Investeringar har självklart lagts på is och Scandic försöker begränsa utflödet av pengar genom att senarelägga betalning av hyror, skatter och avgifter.

I sin nuvarande planering räknar Scandic med att efterfrågan kommer att ligga kvar på nuvarande låga nivå under hela andra kvartalet för att sedan successivt återhämta sig under andra halvåret. Med den prognosen bedömer bolaget att det kommer att uppstå ett likviditetsunderskott på 1 till 1,5 miljarder kronor under 2020. Därefter kommer man även att behöva finansiera en säsongsmässig uppbyggnad av rörelsekapital under första halvåret 2021.

Den 8 april hade Scandic Hotels Group en tillgänglig likviditet på 1,1 miljarder kronor så även om bolaget skrapar botten på kassan finns inte tillräckligt för att hålla sig flytande ett drygt år framåt. En finansieringslösning ska presenteras under april enligt Scandic.

Det tuffa läget till trots mottogs uppdateringen från Scandic mycket positivt på aktiemarknaden. Aktien studsade upp 19 procent samma dag som lägesrapporten lämnades. Bland annat var kostnadssänkningarna på 70 procent mer än vad många väntat sig.

Sedan dess har dock glädjen dämpats och kursen står idag lägre än innan uppdateringen. Räknat från bottennivåerna för en månad sedan har Scandic-aktien faktiskt stigit 75 procent. Den är samtidigt fortfarande ned 65 procent om vi räknar från nivåerna i slutet av februari. Kursrörelserna har kort sagt varit enorma.

2020 är ett förlorat år och kommer att sluta med en brakförlust. Snittprognosen för årets resultat ligger i S&P Global Market Intelligences sammanställning på -2 miljarder kronor. Per aktie blir det en förlust på 23 kronor.

Den stora frågan är såklart hur återhämtningen för hotellbranschen i Norden kommer att se ut efter att den första vågen av coronapandemin ebbat ut. Många kommer sannolikt att semestra på hemmaplan vilket kan bidra lite grand till siffrorna. För Scandic är dock affärsresenärer och konferenser de största intäktskällorna och det lär dröja innan den typen av aktiviteter är på banan igen. Helt tillbaka till tidigare nivåer kanske vi aldrig kommer. Det finns trots allt ett tryck på minskat resande ur miljöhänsyn och på marginalen kommer vissa företag kanske hålla igen en del även i framtiden nu när många tvingats lära sig att leva med videokonferenser.

För tillfället ligger snittprognosen för 2021 på en vinst per aktie på en dryg krona. Det innebär i dagsläget ett p/e-tal på 39. Blickar vi historiskt har vinsten per aktie de senaste fyra åren i snitt legat på dryga 7 kronor. Når man tillbaka dit faller p/e-talet till en bit under 6.

Coronapandemin ser för tillfället ut att ha nått sin kulmen i många delar av Europa och lättnader i karantänsreglerna planeras i flera länder. Den största oron har lagt sig och på börsen har också en återhämtning skett, inte minst i Scandic-aktien.

Fortfarande återstår många frågetecken att räta ut. Vad händer exempelvis med smittspridningen  när restriktioner lättas i tidigare nedstängda länder? Kommer läkemedelsindustrin att hitta behandlingar och vaccin? Hur lång tid kommer återhämtningen för hotellbranschen att ta och hur kommer branschen att se ut efter coronapandemin? Hur kommer Scandics finansieringslösning att se ut?

Läget de kommande 12-18 månaderna kommer sannolikt att vara rejält stökigt för Scandic och alla andra hotelloperatörer. Finansieringskostnaderna lär definitivt öka och en nyemission känns trolig som en del i den finansiella lösning som ska presenteras inom kort.

Med hög risk kommer dock även möjligheten till hög avkastning. Även om aktien studsat upp från de lägsta nivåerna så är den fortfarande krisvärderad. Den starka kopplingen mellan hotellbranschens närmaste framtid och coronapandemin gör att ett köp av aktien idag i princip är ett bet på ett lyckligt slut på den senare.

Blickar vi något år in i framtiden känns det givet de massiva forskningsinsatser som sker sannolikt att vi fått fram vaccin eller åtminstone bättre behandlingar mot Covid19. Då bör världen se någorlunda ut som förr och så även Scandic Hotels vinster. Givet sin storlek är det inte omöjligt att Scandic till slut blir en relativ vinnare i sektorn.

Resan har alla förutsättningar att bli skumpig den närmaste tiden, men i kategorin högriskinvesteringar tycker vi Scandic Hotels Group ändå kan vara värd en chans.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Scandic Hotels Group Köp 40,68 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -