En vecka med dystra makrosiffror

Mackroveckan I veckan lär det bli stor fokus på den strida ström av företagsrapporter som rullas ut. På makrosidan lär vi få en hel del riktigt dystra konjunktursignaler att tugga i oss.

Vi kan lägga ännu en vecka bakom oss där börserna letat sig uppåt. Den svenska börsen steg med 1,3 procent medan den amerikanska mäktade med en uppgång på 3,0 procent. Att antalet smittade och döda visar tecken på att vika ner spär på optimismen, liksom det faktum att allt fler länder planerar att lätta på hårda restriktioner. En process som dock lär ta tid för att inte riskera några större bakslag.

Oljepriset har fortsatt nedåt då lagren är välfyllda och de produktionsneddragningar som aviserats betraktas som otillräckliga. Brentolja är nu nere i 27,5 dollar per fat medan WTI-oljan, som är viktigast för den amerikanska marknaden, har sjunkit till strax under 15 dollar per fat.

Räntorna har, till följd av de osäkra ekonomiska utsikterna, sjunkit och den amerikanska tioårsräntan är nu nere på 0,6 procent. Den svenska motsvarigheten ligger på -0,06 procent.

I veckan som kommer tar rapportsäsongen ordentlig fart och det lär sätta sin prägel på börsutvecklingen. Mest vikt kommer att läggas på vad företagen säger om utvecklingen framöver medan resultatet för årets första kvartal troligen kommer att spela mindre roll än vanligt.

På makrosidan bränner det främst till mot slutet av veckan.

På torsdag publicerar Konjunkturinstitutet resultaten från sin enkätundersökning av humöret bland hushåll och företag. Dystra siffror är att vänta men det blir samtidigt intressant att se hur Corona-krisen slagit i olika sektorer. Delar av tjänstesektorn väntas vara värst drabbad. 

Samma dag rullas de preliminära inköpschefsindexen för april ut i stora delar av världen. Även här är det dystra siffror att vänta. Frågan är dock hur det kommer att slå mot börshumöret eftersom de flesta nog är beredda på riktiga katastrofsiffror.

På torsdag kommer dessutom en ny veckosiffra över nyanmälda arbetslösa i USA. Veckosiffran väntas ha dämpats någt men väntat är att 4 miljoner nya ska läggas till de 22 miljoner som sökt arbetslöshetsunderstöd under de senast veckorna.

Veckan avslutas med det tyska IFO-indexet som huvudnummer.

Måndag

Ganska tom på makrofronten men veckans varselsiffror i Sverige lär förstås röna en hel del medialt intresse.

Tisdag

Svenska arbetslöshetssiffrorna för mars väntas visa på stigande arbetslöshet. Troligen fångas inte hela den försvagning på arbetsmarknaden som skett upp av marssiffrorna. Därav en tämligen låg konsensusprognos. Det tyska ZEW-index väntas ha klättrat upp en bit men fortfarande visa på en stor pessimism inom analytikerkåren.

Onsdag

Inflationssiffror är tämligen ointressanta i dessa dagar så någon större vikt kommer inte att läggas på de brittiska siffrorna. Däremot lär siffrorna över hushållsförtroendet i EMU-området röna visst intresse och vi på Placera befarar att siffran kommer att vara sämre än konsensusprognosen indikerar.

Torsdag

Nu bränner det till ordentligt med Konjunkturinstitutets barometer och preliminära inköpschefsindex för april från stora delar av världen. Det lär bli rejält dystra siffror men eftersom nedgångarna är väntade så ska inte marknadsreaktionerna behöva bli så stora. Men osvuret är förstås bäst. Det kanske mest intressanta i konjunkturbarometern blir att se hur nedgången slår i olika sektorer. Det finns ju dessutom en del som har fått se efterfrågan stiga. Den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa väntas ha dämpats en aning men fortfarande ligga på en mycket hög nivå.

Fredag

Veckan avslutas med det tyska IFO-indexet som mäter humöret i tyskt näringsliv i stort. En nedgång är förstås att vänta men frågan är hur stor den blir. Väntat är att den hamnar i nivå med hur det såg ut under finanskrisen men den kan också hamna lägre än så.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -