På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kapitalet flödar till teknikaktier

Fondkommentar Amerikanska teknik- och tillväxtaktier är tydliga vinnare när stora delar av kapitalet fortsätter att leta sig dit. Det visar veckans flödesrapport från den amerikanska investmentbanken BofA Securities.

Enligt BofA Securities var det för 16 veckan i rad med betydande nettoinflöden till amerikanska teknik- och tillväxtaktier. Störst inflöde såg hälsovårdsaktier som hade det tredje största nettoinflödet någonsin. Näst störst inflöde hade teknikaktier.

Konsekvensen av det stora inflödet är att koncentrationen mätt i börsvärde för de fem största bolagen är rekordstor. De fem största bolagen är Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet och Facebook alla bolagen har en tydligt tillväxt- och teknikprägel. Tillsammans väger de fem bolagen över 20 procent i S&P 500 index, vilket slår det gamla rekordet med råge, som var vid millennieskiftet precis före it-bubblan sprack.

Amerikanska aktier hade nettoinflöden för den tredje veckan i rad. Inflödet till japanska aktier fortsatte för andra veckan i rad. Europeiska aktier som haft små inflöden de senaste veckorna vände till ett litet nettoutflöde.

Tillväxtmarknadsaktier hade fortsatta nettoutflöden under veckan. Det är fortsatt stora utflöden från Latinamerika med den brasilianska börsen i täten. Enligt Placeras makrostrateg Pekka Käntää är det en stor export till USA och att man inte lyckats så bra med coronavirusspridningen som sannolikt ligger bakom stora delar av utflödet.

De två lysande stjärnorna bland tillväxtmarknadsaktier är Kina och Ryssland. Kapitalet letar sig fortsatt dit.

Nettoinflödet till obligationer har vänt under veckan. Det var första veckan sedan slutet på februari som tillgångsslaget hade ett positivt inflöde.

Mer riskfyllda företagsobligationer (High Yield) har i veckan haft rekordinflöde av kapital.. Företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer) hade för andra veckan i rad nettoinflöde. Det är efter flera veckor då investerarna satt rekord i försäljning med enorma nettoutflöden.

Det som sticker ut är tillväxtmarknadsobligationer. Äntligen har kapitalet letat sig tillbaka efter sju tuffa veckor med tidvis brutala utflöden. Ett tydligt tecken på att riskaptiten är tillbaka. För säkra statspapper hade fortsatt nettoutflöde under veckan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -