Platzer köpvärd trots orosmolnen

Aktieanalys Platzer bjöd på lugnande besked i sin färska kvartalsrapport. En osäkerhet om 2020 består men aktien har också fallit tungt. På längre sikt är utsikterna fortsatt spännande.

Fastighetsbolaget Platzer kan mitt i coronakrisen se tillbaka på ett rekordstarkt första kvartal. Hyresgästerna betalar sina hyror ett kvartal i förskott så årets första tre månader påverkades knappt alls av den pågående pandemin och dess effekter på samhället.

Den stora frågan är dock vad som händer nu. Vd P-G Persson skriver i rapporten att hyresinflödet i det andra kvartalet i allt väsentligt liknar ett normalt kvartal. En liten tidsförskjutning har kunnat noteras då vissa hyresgäster erbjudits månadsbetalning i förskott, några månadsbetalning i efterskott och en handfull hyresgäster i de mest utsatta segmenten även erbjudits hyresreduktion i april månad.

Platzer konstaterar också i rapporten att exponeringen mot de hårdast drabbade segmenten är liten. Hotell och restaurang står för totalt 0,9 procent av hyresintäkterna och detaljhandeln för ytterligare 1,5 procent.

Finansiellt beskrivs läget som stabilt. Belåningsgraden vid utgången av mars var 48 procent och av de räntebärande skulderna var 84 procent bankfinansiering. Platzer har obligationslån på 1,2 miljarder kronor varav 300 Mkr förfaller inom ett år. För dessa finns täckning i outnyttjade kreditfaciliteter.

Att Platzer har en stabil finansiell situation understryks även av att man valt att fullfölja utdelningen för 2019. Totalt är det 2 kronor per aktie som ska delas ut vid två tillfällen. Den första kronan dras 17 april och den andra 16 oktober.

P-G Persson konstaterar också i sitt vd-ord att Platzer hittills inte behövt utnyttja några stödprogram från samhället för att fullfölja sina åtaganden mot leverantörer, konsulter, entreprenörer, långivare eller anställda.

Vid utgången av det första kvartalet hade Platzer ett långsiktigt substansvärde per aktie på lite drygt 89 kronor. Det är 21 procent mer än för ett år sedan och 6 procent mer än vid årets början. Fastighetsportföljen bedöms ha ökat i värde med 450 Mkr under det första kvartalet varav cirka 85 procent är resultatet av nybyggen och ROT-projekt.

Platzer tog för några år sedan beslutet att satsa mer på att driva egna utvecklingsprojekt och på stadsdelsutveckling. Det har visat sig vara ett bra beslut då priserna på fastigheter tryckts upp till sådana nivåer att det är svårt att lönsamt växa via förvärv utan att söka sig till mer exotiska fastighetstyper.

Avkastningen på investeringar i egna projekt är däremot fortfarande väldigt god, trots stigande markpriser. I fjol avkastade Platzers investeringar i egna projekt 56 procent.

Platzer har varit framgångsrika när det gäller affärs- och konceptutveckling vilket gjort att man kommit in tidigt i många utvecklingsprojekt. Bland annat har man fått ansvar för att utveckla ett område i Högsbo söder om Göteborg, kallat Södra Änggården. Där ska en ny stadsdel byggas med bostäder, kontor, skolor och sociala inrättningar.

Platzer är helt och hållet fokuserat på Göteborg och fastighetsportföljen består nästan uteslutande av kontor och logistikfastigheter. Att vara fokuserat på Göteborg kan komma att bli väldigt gynnsamt de kommande åren om regionens planer står sig. Göteborgs stad planerar nämligen att investera cirka 1 000 miljarder kronor i diverse utvecklingsprojekt fram till år 2035.

Planerna baseras på en befolkningstillväxt på 150 000 personer under perioden. För att hantera detta ska 80 000 bostäder byggas och lika många arbetsplatser. Investeringsplanerna omfattar även infrastruktur, parker, kollektivtrafik och andra sociala inrättningar.

Långsiktigt ser utsikterna i dagsläget alltså fortsatt ljusa ut för Platzer. Osäkerheten vad gäller den framtida ekonomiska utvecklingen för Sverige och resten av världen drabbar dock såklart även Platzer.

Även om man inte har mer än runt 2,5 procents exponering mot de omedelbara krishärdarna så är Göteborg en stad med överlag mycket tillverkningsindustri och effekterna av coronapandemin på världskonjunkturen riskerar att bli kännbara i staden.

Det är också huvudorsaken till att aktien fortfarande är ned 40 procent sedan slutet av februari.

Jämfört med substansvärdet vid utgången av mars handlas Platzer-aktien med en rabatt på cirka 20 procent. I Södra Änggården har Platzer redan avtalat om att sälja byggrätter för bostäder och de kommer att gå igenom så fort detaljplanen vunnit laga kraft (vilket väntas ske under andra kvartalet). Det adderar 6-7 kronor ytterligare till substansvärdet vilket höjer rabatten till 25 procent.

Enligt S&P Global Market Intelligence räknar de analytiker som bevakar Platzer med att eget kapital per aktie i bolaget ökar med 19 procent under 2020 och med 7 procent år 2021.

Snittprognoserna för vinst per aktie ligger på 3,98 kronor för innevarande år och 4,37 kronor året därpå. De estimaten ger p/e-tal på 17,8 respektive 16,2.

Direktavkastningen på utdelningen för 2019 blir 2,8 procent. För de båda närmaste åren väntas direktavkastningar på 3,1 procent respektive 3,4 procent.

Platzers rapport för det första kvartalet möttes av en liten lättnadens suck på aktiemarknaden. Rapporten andades inte någon panik inför framtiden, snarare tvärt om. Utsikterna för de närmaste kvartalen är dock fortsatt väldigt osäkra. En viss press på hyresnivåer är att vänta och finansieringskostnaderna lär stiga något innan läget på  finansmarknaderna stabiliserats.

Vi tycker dock att kursfallet på 40 procent kompenserar för de kortsiktiga orosmolnen kring bolaget och långsiktigt anser vi fortsatt att utsikterna ser rätt ljusa ut för Platzer. Vi behåller därför vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Platzer Fastigheter Holding B Köp 70,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -